Svašta nešto o hotelima:

16. June 2020

Grand Hotel et de Milan – Čuvar uspomene na Đuzepe Verdija

Slavni italijanski kompozitor Đuzepe Verdi je 29 godina – od 1872. do 1901. godine  - stanovao u čuvenom milanskom hotelu „Grand Hotel et de Milan“.  Izabrao je apartman 105 na prvom spratu, u hotelu koji se nekad zvao „Albergo di Milano“. 

Tokom svog boravka u hotelu komponovao je čuvenu operu „Otelo“. Posle premijere, koja je izvedena 1887, publika se okupila ispod njegovih prozora da ga burno pozdravi. On je, priča se, izašao na balkon zajedno s tenorom Tamonjom koji je okupljenima otpevao jednu deonicu opere. 

Nekoliko godina kasnije, ulica Manconi u kojoj se nalazio ovaj čuveni hotel, prekrivena je slamom kako kola i konjski kas ne bi uznemirili velikog kompozitora koji je ležao smrtno bolestan.

Danas se na zidu „Grand Hotel et de Milan“ stoji ploča: Kuća čuva uspomenu na Đuzepe Verdija koji je bio naš ugledni gost i koji je u njoj umro januara 1901.godine.

Hotel „Adlon“: Kad odseda Lepa Otero

Karolina Avgustina Karason, zvana Lepa Otero, španska je plesačica i još slavnija kurtizana. Tvrdi se da je svoj ples ili „druženje“ naplaćivala i preko deset hiljada dolara za jednu noć. 

Dok je plesala u varijetetskom pozorištu „Wintergarten“, insistirala je da odsedne u najboljem berlinskom hotelu s kraja 19. veka, u hotelu „Adlon“, danas poznat kao „Kempinski Adlon“. Na zaprepašćenje hotelskih službenika, u hotel je stigla s 38 kofera i ličnom poslugom. U pratnji su bili i: jedan papagaj, dva psa rase mops i još nekoliko životinja. 

Zna se da je bila u vezi s britanskim kraljem Edvardom VII, belgijskim kraljem Leopoldom II, nemačkim i ruskim carem, španskim kraljem Alfonsom, persijskim šahom, kao i sa crnogorskim kraljem Nikolom Petrovićem Njegošem.

Karijera Lepe Otero trajala je od 1890. do 1914. godine kada je, zbog izbijanja I prvog svetskog rata, odlučila da napusti pozornicu i preseli se na Azurnu obalu u Francuskoj. Odala se kocki, izgubila celo svoje bogatstvo i umrla u siromaštvu 1965. u 97. godini.

Leonard Bernštajn: Anegdota iz hotela „Ritz“ – Madrid 

Leonard Bernštajn, od milošte zvani Leni, kompozitor, dirigent, predavač muzike i pijanista, „krivac“ je za sjajnu muziku u mjuziklu „Priča sa Zapadne strane“. Godine 1984. odseo je u madridskom hotelu„Ric“, danas „Mandarin Oriental Ritz“.

U nadi da neće moći da odoli da svira klavir, uprava hotela postavila je skupocen klavir na ulazu u restoran.

Misija je uspela! Jednog dana, dok je prolazio pored klavira, zastao je, malo razmislio, zatim seo i počeo da svira. Posle samo nekoliko minuta, besno je zaklopio poklopac klavira i izjavio da ovaj uopšte nije dobro naštimovan.

Svi su bili začuđeni jer je klavir nekoliko puta proveravan. Pozvan je štimer da pogleda o čemu se radi i, ako treba, ispravi grešku. Kada je podigao veliki poklopac, na žicama klavira otkrio je tanjir s kolačima koji je hotelski pijanista zaboravio!

Ljutiti Leonard nije želeo više ni da pogleda klavir. Za njega je postupak pijaniste bio – svetogrđe!

Kamij Pisaro i „Hotel Louvre“ 

Od decembra 1897. do aprila 1898. godine, jedan od prvih francuskih impresionista Kamij Pisaro, živeo je u čuvenom pariskom hotelu „Hotel Louvre“. Tokom svog boravka, naslikao je brojne slike gledajući kroz prozor u vrevu grada: „Veliki bulevari“, „Trg francuskog pozorišta“, „Ulica Sen-Onore“, „Avenija Opera“...i to u raznim godišnjim dobima. Platna su poznata: pomalo zamagljeni ljudi, drveće, zgrade... Njihova vrednost je danas neprocenjiva.

Soba u kojoj je Pisaro boravio nosi njegovo ime, u stvari, pretvorena je u predsednički apartman s dodatkom đakuzija. Slavni slikar je govorio: „Blagosloveni su oni koji vide lepo u skromnim stvarima, tamo gde ljudi ne vide ništa“.

Londonski „Savoj“: Pogodi ko dolazi na večeru

Godine 1950. u londonski hotel „Savoj“ stiže južnoafrički preduzetnik Bili Batlin, čije je ime bilo sinonim za britanska odmarališta na kojima je on zaradio milione i imao važan uticaj na britansku kulturu.

Elem, čovek je, na hotelsku zabavu koja se održavala u čast čuvenog cirkusa, stigao sa svojim ljubimcem zvanim - Šefić. Na svoju veliku žalost, Šefić nije mogao da prisustvuje zabavi, iako je bio veoma popularan zbog svoje uloge u filmu „Tarzan“ Uprava hotela nije želela da ga pusti unutra, jer, Šefić je bio – leopard!

On je strpljivo čekao svog gazdu u dvorištu hotela „Savoj“, lancem vezan za znak za parkiranje vozila!

Vozni park hotela „Peninsula“ u znaku Rolls Royce-a

Nema mnogo hotela na svetu koji nude super elegantan dolazak u hotel kakav honkonški hotel „Peninsula“ priređuje svojim gostima. Legendarna „Velika Dama Dalekog istoka“ poznata je po voznom parku sa svojom luksuznom kolekcijom automobila. Imaju 14 Rolls Royce Phantom automobila!

Tradicija ovog luksuznog parka započela je 1970. godine kada je hotel naručio 7 automobila Silver Shadows. Bila je to, u to vreme, najveća privatna porudžbina automobila Rolls Royce! Izuzev kratkog perioda od 1974. do 1976, kada je Rolls bio zamenjen Lincoln Continental automobilima, veza između hotela „Peninsula“ i Rolls Royce Motor Cars traje i dan danas.

Vozni park hotela „Peninsula“: 1970 - 7 Silver Shadows, 1976 - 8 Silver Shedows, 1980- 9 Silver Shedows II, 1987- 8 Silver Spirit, 1994- Spur III + 1 vintidž iz 1934 + 1 Phantom II, 1995- 9 Silver Spur, 1998- 4 Silver Spur, 2006- 14 Phantoms.

Vozni park ima i sopstvenu boju, „Peninsula zelenu“, kako se moglo čuti u filmu Džejmsa Bonda „Čovek sa zlatnim pištoljem“. Bila je to sjajna reklama!

Osim automobila Rolls Royce, gostima su na raspolaganju i automobili Mini Moris i BMW, Tuk-Tuk, džipovi, brodići, jahte... A za one koji vole da lete, tu je i helikopter!

Jelena Kaličanin

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Prodaje se motel i drugi ugostiteljski sadržaji u Čačku
18. May 2022
U izvršenom postupku protiv preduzeća Jugoprevoz-Ugopromet iz Beograda oglašena...
Hospitality
Budva dobija kompleks sa 20 apartmana i bazenom
18. May 2022
U Budvi je planirana gradnja apartmanskih objekata podeljenih u pet lamela, ukupne bruto...
Hospitality
Zadužbina Ljubatovića u Risnu postaje butik hotel sa pet zvezdica
17. May 2022
Kompanija Briv Construction, koja je 2020. godine dobila koncesiju za valorizaciju objekta...
Hospitality
Slovenačka kompanija prodaje hotele i banju
16. May 2022
Slovenačko Društvo za upravljanje imovinom banaka prodaje nekoliko turističkih...