Studentski domovi koji leti postaju hosteli

26. July 2017
Ilustracija
Ilustracija

Hotelske kapacitete Beograda u poslednjih nekoliko godina upotpunila su dva studentska doma koji jednim delom funkcionišu kao hosteli.

U Prvom bloku Studentskog grada funkcioniše hostel sa 13 soba i oko četrdesetak kreveta, dok u okviru studentskog doma Rifat Burdžević Ministarstvo prosvete raspolaže sa 54 sobe koje koriste uglavnom studenti koji su na međunarodnoj razmeni.

- Studenjak funkcioniše kao hostel otvorenog tipa, dok je Rifat Burdžević poluotvorenog tipa. Odnosno kada Ministarstvo prosvete kaže da im nisu potrebne sve sobe, onda se one izdaju kao hosteli - rekao je za Tanjug Željko Filipović predstavnik Studentskog centra Beograd.

Niske cene smeštaja privlače strane studente i profesore koji dolaze na razmenu, stručne skupove, ali i mlade turiste koji leti dolaze na razne manifestacije širom Srbije, kao što su Beer fest, EXIT, Sabor trubača u Guči. Smeštaj košta 1.150 dinara bez boravišne takse.

Filipović kaže da smeštajni kapaciteti koji funkcionišu kao hosteli u okviru Studentskog centra Beograd nisu veliki, te da je popunjenost konstantna tokom cele godine.

Sekretarka Udruženja za turizam pri Privrednoj komori Srbije Tijana Maljković kaže da hosteli u okviru studentskih domova znače Beogradu za povećanje smeštajnih kapaciteta zbog velikog broj festivala u presonici, ali i okolini.

- Mnogi ljudi vole tu vrstu smeštaja, njima taj smeštaj odgovara prvenstveno zbog cene koja je ponuđena, a samim tim što mladi vole da odsedaju u kapacitetima gde ima više od dva ležaja - rekla je Maljković za Tanjug.

Beograd trenutno ima 90 do 120 hostela, i taj broj varira jer je prošle godine usvojen pravilnik za hostele, gde svaki hostel koji je otvoren u stambenoj zgradi mora imati saglasnost 50 odsto stanara. Ona je podsetila da je u maju mesecu ove godine zabeležen porast domaćih gostiju za 32 odsto, stranih za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Beograd, podseća ima četiri hotela sa pet zvezdica, 50 sa četiri zvezdice i 32 hotela sa tri zvezdice.

- Ono što možemo zaključiti je da postoji manjak hotela sa tri zvezdice koji su otvoreni u skorije vreme sa visokim standardima ili onih koji se uklapaju u neke hotelske lance, koji su zaista poznati u svetu i Evropi - zaključila je Maljković.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...