Stara planina dobija još jedan hotel visoke kategorije inspirisan pirotski ćilimom

01. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Na Staroj planini, na mestu malog hotela StarA koji je kao planinarski dom sagrađen 80-ih godina, a zatim 90-ih za potrebe kompanije Tigar a.d. Pirot dograđen i pretvoren u mali hotel, firma Slavninja 3 plus doo, vlasnika porodičnog para Nine i Nikole Mirotića, gradiće hotel sa četiri zvezdice.

Hotel će imati kapacitet od 66 soba i pet apartmana, a konstrukcija je inspirisana pirotskim ćilimima, navode iz podgoričkog AIM Studia, kome je povereno projektovanje.

- Objekat hotela koji je planiran u četiri faze, prati prilazni put, prilagođavajući se promenama visine. Segmentisan je na manje celine kako bi bio čovekomerniji i više podsećao na grupaciju manjih objekata. Ovi segmenti inspiraciju crpe iz šara na pirotskim ćilimima, koji su izvedeni iz srpske narodne tradicije, i koji su 2012. godine uvršteni na Uneskovu listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije - ističu projektanti.

Hotel sadrži i garažu za 35 mesta, restoran kapaciteta 120 mesta sa prostranom terasom, salu za sastanke, Spa centar sa zatvorenim bazenom i druge sadržaje.

U neposrednoj blizini, na mestu postojećeg otvorenog košarkaškog terena gradiće se sportska dvorana i otvoreni teren. Dvorana sadrži teretanu površine 200 m2 sa pogledom na teren, tribine kapaciteta 168 mesta, svlačionice, toalete i druge pomoćne prostorije.

- Slično kao na hotelu, na fasadi se obrazuju šestougaoni segmenti, koji su zastakljeni ali i dodatno obrađeni drvenim letvicama radi zasenčenja i sprečavanja direktnog upada svetlosti na teren - kažu iz AIM Studia.

Uz dvoranu planiran je otvoreni košarkaški teren kome se pristupa kroz dvoranu, koji takođe objedinjuje tribine sa 168 mesta. Ispred dvorane planiran je plato za parkiranje kapaciteta 30 vozila.

Dodaju i da je sagledavajući trenutno stanje, područje Stare planine i Pirota, koje ima veliki potencijal, nepravedno zapostavljeno, pa je prilikom izrade idejnog rešenja hotelskog kompleksa, jedan od najvažnijih ciljeva bio da hotel radi tokom cele godine.

- Upravo iz tog razloga mnoštvo dodatnih sadržaja poput fizioterapeutskog centra za dijagnostiku i rehabilitaciju sportskih povreda, ambulante, ski i trim staza, otvorene i zatvorene teretane, uz prateće sadržaje za relaksaciju, bez sumnje će privući veliko interesovanje tokom zimske i letnje sezone - navode iz podgoričkog studija.


Izvor: eKapija

 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...