Sprat Doma JNA u Užicu pretvoren u moderan hotel

28. June 2017

U vrhu zdanja u centru Užica koje je nekad bilo vojno, pa potom četvrt veka propadalo, otvoren je moderan mini hotel, konačište za turiste nazvano „Grad“ sa šest uređenih soba.

Ruina je pretvorena u turistički prostor kakav nedostaje gradu zahvaljujući ulaganjima Ministarstva turizma, grada Užica i uz program nemačke saradnje koji sprovodi grupa SWG u saradnji sa GIZ-om.

Godine 2010. ugovorom s Ministarstvom odbrane, grad Užice je preuzeo ovo dotrajalo zdanje Doma JNA i kasarnu u Krčagovu uz obavezu da sagradi veći broj stanova za potrebe vojske. Vremenom su niži spratovi Doma JNA ulaganjima grada pretvoreni u Gradski kulturni centar gde se sada odvija niz programa za mlade, ali je gornji deo zgrade ostao da propada čekajući rešenje. Zanimljivom zamisli da se dobije smeštajni prostor u najužem centru grada na Trgu Svetog Save, pa udruženim ulaganjima od ukupno 21 milion dinara, Turistička organizacija Užica je uredila i opremila ovo konačište.  

– S obzirom da smo grad koji trenutno nema nijedan hotel u funkciji, ovim konačištem smo jednim delom stvorili uslove da rešimo pitanje smeštaja naših turista. Od ukupnih ulaganja od 21 milion dinara, 10 miliona je finansiralo ministarstvo, 1,5 miliona smo dobili od donatorskih sredstava preko SWG-a, a ostalo je dao grad – kaže užički gradonačelnik Tihomir Petković.

– Stvorili smo funkcionalan prostor, što je značajno za Užice koje zbog problema s privatizacijom hotelskih kapaciteta i nedostatkom inicijative za ulaganja u turizmu ima problem sa smeštajem. Četvoro zaposlenih će ovde zarađivati platu, nisu na budžetu grada, a odlična lokacija je prilika za dobru zaradu. Prema našem biznis planu, uz njihove plate, prihod od dva miliona dinara godišnje ovde će ostvariti Turistička organizacija. Ovo može postati dobar biznis model i za druge, svakako da još četiri-pet ovakvih objekata može poslovati u gradu – kaže Boban Perišić, direktor TO Užice.

Usluga u konačištu je smeštaj sa ishranom, pri čemu se hrana sprema i poslužuje u obližnjem restoranu. Cena noćenja u dvokrevetnoj sobi s doručkom ovde je 2.950 dinara. Na novinarsko pitanje da li će gostima smetati buka sa koncerata iz prizemlja ovog objekta gde je Gradski kulturni centar, Perišić odgovara da je ograničeno vreme rada GKC-a.

Izvor: Politika

Last comment

marija
Saturday , 04.05.2019. 14:19h
Recommendation:
0
+
0
-
Odusevljeni smo smestajem. Veoma ugodan boravak, i doci cemo opet.

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...