Slovenačka kompanija prodaje hotele i banju

16. May 2022
Image by GreenvalleyPictures from Pixabay
Image by GreenvalleyPictures from Pixabay

Slovenačko Društvo za upravljanje imovinom banaka prodaje nekoliko turističkih kompleksa u okviru najveća slovenačka turistička kompanija Sava Turizem i krovni brend Sava Hotels & Resorts, objavljeno je na sajtu SEE Legal grupacije.

U pitanju su Istrabenz Turizem koji je vlasnik šest lifeclass hotela na slovenačkoj obali, Thermana Laško koja obuhvata banju sa dva hotela i dom za stare i Argolina, najveće građevinsko zemljište na slovenačkoj obali sa više od 20 hiljada kvadratnih metara zemljišta i početnom cenom od 8,86 miliona evra.

Na kraju 2020. godine kompanija Istrabenz Turizem je imala neto dug od 16,9 miliona evra, dok je Thermana Laško na kraju iste godine imala 8,6 miliona evra neizmirenog duga, navodi SEE Legal.

Nezvanično se navodi da su za kupovinu pomenutih objekata zainteresovani mađarski fondovi.

Najveći vlasnici Sava Grupe su finansijski fond York Global Finance Offshore, koji je na kraju 2020. imao 43,23% udela, zatim državni fond KAD sa 28,05% i Slovenački državni holding (SDH) sa 18,69%.

Ovo su i najveći poverioci, jer, kako prenosi SEE Legal, od ukupnog duga od 50,9 mil EUR Sava SDH-u duguje 22,4 miliona, KAD-u 22,4, a Yorku 6 miliona evra.

Očekivalo se da SDH preuzme potraživanja i vlasnički udeo Yorka u Savi (nezvanično objavljena cena je između 43 i 45 miliona evra), a Sava Turizem je trebalo da bude uključen u državni planirani turistički holding (koji će uključiti i Istrabenz Turizem, Terme Olimia, Unitur, Hit Alpinea i Adria Ankaran).

Cela grupacija Sava (sa Sava Turizemom koji predstavlja najveći deo) ostvarila je neto profit od 30 miliona evra u 2019, a u 2020. iskazan je neto gubitak od 10,5 miliona evra, što se može pripisati epidemiji i činjenici da smeštajni kapaciteti Sava Turizema, koji obuhvataju hotele i banje, bili zatvoreni pet meseci, navodi se.

Prema poslednjim nezvaničnim podacima, koji su u februaru preneli i slovenački mediji, Yorkov udeo u Savi je u procesu prodaje mađarskom fondu Diofa Asset Management.

Nadzorni odbor KAD-a dao je 21. februara saglasnost na korišćenje prava preče kupovine 43,2% akcija Save u vlasništvu Fonda York. Pravo preče kupovine vlasničkog udela i pratećih potraživanja imaće KAD i SDH, koji zajedno poseduju skoro 47% Save.

Sava Hotels & Resorts poseduje objekte u okviru sedam destinacija u Sloveniji – Sava oteli Bled, Terme 3000 Moravkse Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, Hoteli Bernardin Portorož, Salinera Resort Strunjan i San Simon Resort Isola.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Savršena hotelska usluga ne postoji - Svaka generacija ima svoje potrebe i želje?
07. February 2023
Iako se želje i očekivanja gostiju razlikuju u zavisnosti od godina, statusa i razloga...
Hospitality
Ulcinj dobija tri hotela sa 5 zvezdica?
02. February 2023
Ulcinj bi u narednih nekoliko godina mogao dobiti tri hotela sa pet zvezdica. Gradnja hotela...
Hospitality
Na Kopaoniku se otvara prvi Swissôtel u Srbiji
23. January 2023
Accor, vodeća svetska hotelska grupacija, širi svoj portfolio u jugoistočnoj Evropi...
Hospitality
Na ugostiteljskim objektima u Kragujevcu obavezni ekološki filteri
17. January 2023
Kragujevački ugostitelji od 1. januara ove godine su u obavezi da ugrade filtere na bazi...