Saveti za hotelijere: Kako ugostiti kineske turiste?

03. August 2017
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Hoteli u kojima borave kineski turisti treba da se prilagode njihovim potrebama i navikama. Kako za „Turistički Svet“ otkriva Jelena Despotović, diplomirani sinolog i saradnik Instituta Konfucije u Beogradu, gosti iz Kine insistiraju da se u hotelskoj sobi, uz dve čaše, flašu vode i eventualno kesice čaja, obavezno nalazi i kuvalo za vodu, jer Kinezi imaju naviku da pred spavanje popiju čašu tople vode ili čaja.

- Važno im je i da je smeštaj uredan i čist, da su sobe prostrane, i da u kupatilu, osim čistih peškira, hotelskih papuča, kupke i šampona, obavezno imaju na raspolaganju i pastu i četkicu za zube. To je neki standard u svim kineskim hotelima, od onih budžet pa do najluksuznijih – kazuje naša sagovornica i otkriva još neke specifičnosti kineskih turista: 

- Nikada ih nemojte smestiti u sobu koja nosi broj 4, jer se ova brojka na kineskom izgovara isto kao i reč smrt. Zanimljivo je da neke zgrade u Kini i nemaju četvrti sprat, nego posle trećeg odmah dolazi peti. Ni u liftovima nema broja četiri. S druge strane, ukoliko želite da obradujete kineske turiste, dajte im sobu sa brojem 8 – koji smatraju najsrećnijim, ili eventualno sa brojevima 9 i 6, koji takođe imaju pozitivnu simboliku, baš kao i crvena boja – naglašava Jelena.

Ona dodaje i da poslovni gosti iz Kine vole luksuzne hotele, u kojima će im biti sve dostupno i pristupačno, jer su, kako kaže, „Kinezi sami po sebi jako praktičan narod“.
 
- Osim što su praktični, po prirodi su i izuzetno ljubazni. Kada nekoga upoznaju, u znak poštovanja mu svoju vizit-karticu pružaju obema rukama. Na isti način pružaju i novac prilikom kupovine, baš kao i platne kartice, ili ključ-kartice na recepciji u hotelu. Treba to imati u vidu, jer kada im novac ili karticu od sobe uručite obema rukama, kineski gosti će videti da ih uvažavate – ističe ovaj poznavalac kineske kulture, i napominje:

- Treba imati na umu da Kinezi nemaju naviku da ostavljaju napojnice – niti u restoranu, hotelu, taksiju, ni u kupovini... Oni bakšiš smatraju uvredom, i plaćaju tačno onoliko koliki je iznos na računu, očekujući da im se kusur vrati do poslednje pare – ukazuje naša sagovornica, dodajući da je napojnica kod poslovnih Kineza dozvoljena jedino onda kada odluče da časte zbog nekog dobro obavljenog posla.

.......

Poslovni bonton: Šta (ne) poklanjati Kinezima?

Kinezima nikada ne treba poklanjati sat, niti kišobran, jer ovi predmeti simbolizuju smrt i rastanak – otkriva Jelena Despotović iz Instituta Konfucije. U Kini je uobičajeno da se i muškarcima i ženama poklanja cveće, a zanimljivo je što Kinezi, koji su izuzetno praktičan narod, svojim prijateljima na poklon, osim pića, neretko nose i voće, mleko i jaja. Po preporuci naše sagovornice, kada su poslovne prilike u pitanju, neko autentično piće i suvenir, dobra kravata, kaiš ili novčanik – idealan su izbor za muškarce, a za dame – kožni novčanik, kvalitetna torba ili lep komad nakita, po mogućstvu, ukrašen poludragim kamenjem, koje se u Kini izuzetno ceni i poštuje.

.......

Evidentan porast broja kineskih turista

Zahvaljujući ukidanju viznog režima za kineske državljane, ali i promociji srpskog turizma u najmnogoljudnijoj zemlji, prema rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, broj kineskih turista u Srbiji u prvih pet meseci ove godine je gotovo udvostručen.

Da je primetno značajno povećanje dolazaka kineskih grupa u Srbiju, potvrđuje i Irena Čalikjan iz turističke agencije „Sabra“:

- Kineski turisti počinju da se duže zadržavaju u našoj zemlji i da posećuju samo Srbiju, što je do sada za njih bilo neuobičajeno – kazuje Irena i navodi da se kineskim posetiocima ovde najviše dopada priroda, gostoljubivost ljudi i naš folklor. - Vole da probaju i našu hranu, ali preferiraju kineske restorane. Starije generacije vole da slušaju priče o Titu i Jugoslaviji, dok nove generacije vole da čuju priče o životu u Srbiji i Novaku Đokoviću, kao i da dožive noćni provod u Beogradu.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
U centru Beograda, poslovni objekat postaje hotel s podzemnom garažom
01. December 2020
U centru Beograda, u Takovskoj ulici broj 6a, na mestu nekadašnje zgrade firme...
Hospitality
Stara planina dobija još jedan hotel visoke kategorije inspirisan pirotski ćilimom
01. December 2020
Na Staroj planini, na mestu malog hotela StarA koji je kao planinarski dom sagrađen 80-ih...
Hospitality
Difuzni hoteli u Italiji - idealni smeštaj u doba korone
30. November 2020
Italija od devedesetih praktikuje turistički model poznat kao "albergo diffuso" ili...
Hospitality
U Kolašinu u toku izgradnja čak 7 hotela
30. November 2020
Zahvaljujući ukupnoj kapitalnoj infrastrukturi, žičarama i ski stazama u Kolašinu se...