Saveti za hotelijere: Kako ugostiti kineske turiste?

03. August 2017
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Hoteli u kojima borave kineski turisti treba da se prilagode njihovim potrebama i navikama. Kako za „Turistički Svet“ otkriva Jelena Despotović, diplomirani sinolog i saradnik Instituta Konfucije u Beogradu, gosti iz Kine insistiraju da se u hotelskoj sobi, uz dve čaše, flašu vode i eventualno kesice čaja, obavezno nalazi i kuvalo za vodu, jer Kinezi imaju naviku da pred spavanje popiju čašu tople vode ili čaja.

- Važno im je i da je smeštaj uredan i čist, da su sobe prostrane, i da u kupatilu, osim čistih peškira, hotelskih papuča, kupke i šampona, obavezno imaju na raspolaganju i pastu i četkicu za zube. To je neki standard u svim kineskim hotelima, od onih budžet pa do najluksuznijih – kazuje naša sagovornica i otkriva još neke specifičnosti kineskih turista: 

- Nikada ih nemojte smestiti u sobu koja nosi broj 4, jer se ova brojka na kineskom izgovara isto kao i reč smrt. Zanimljivo je da neke zgrade u Kini i nemaju četvrti sprat, nego posle trećeg odmah dolazi peti. Ni u liftovima nema broja četiri. S druge strane, ukoliko želite da obradujete kineske turiste, dajte im sobu sa brojem 8 – koji smatraju najsrećnijim, ili eventualno sa brojevima 9 i 6, koji takođe imaju pozitivnu simboliku, baš kao i crvena boja – naglašava Jelena.

Ona dodaje i da poslovni gosti iz Kine vole luksuzne hotele, u kojima će im biti sve dostupno i pristupačno, jer su, kako kaže, „Kinezi sami po sebi jako praktičan narod“.
 
- Osim što su praktični, po prirodi su i izuzetno ljubazni. Kada nekoga upoznaju, u znak poštovanja mu svoju vizit-karticu pružaju obema rukama. Na isti način pružaju i novac prilikom kupovine, baš kao i platne kartice, ili ključ-kartice na recepciji u hotelu. Treba to imati u vidu, jer kada im novac ili karticu od sobe uručite obema rukama, kineski gosti će videti da ih uvažavate – ističe ovaj poznavalac kineske kulture, i napominje:

- Treba imati na umu da Kinezi nemaju naviku da ostavljaju napojnice – niti u restoranu, hotelu, taksiju, ni u kupovini... Oni bakšiš smatraju uvredom, i plaćaju tačno onoliko koliki je iznos na računu, očekujući da im se kusur vrati do poslednje pare – ukazuje naša sagovornica, dodajući da je napojnica kod poslovnih Kineza dozvoljena jedino onda kada odluče da časte zbog nekog dobro obavljenog posla.

.......

Poslovni bonton: Šta (ne) poklanjati Kinezima?

Kinezima nikada ne treba poklanjati sat, niti kišobran, jer ovi predmeti simbolizuju smrt i rastanak – otkriva Jelena Despotović iz Instituta Konfucije. U Kini je uobičajeno da se i muškarcima i ženama poklanja cveće, a zanimljivo je što Kinezi, koji su izuzetno praktičan narod, svojim prijateljima na poklon, osim pića, neretko nose i voće, mleko i jaja. Po preporuci naše sagovornice, kada su poslovne prilike u pitanju, neko autentično piće i suvenir, dobra kravata, kaiš ili novčanik – idealan su izbor za muškarce, a za dame – kožni novčanik, kvalitetna torba ili lep komad nakita, po mogućstvu, ukrašen poludragim kamenjem, koje se u Kini izuzetno ceni i poštuje.

.......

Evidentan porast broja kineskih turista

Zahvaljujući ukidanju viznog režima za kineske državljane, ali i promociji srpskog turizma u najmnogoljudnijoj zemlji, prema rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, broj kineskih turista u Srbiji u prvih pet meseci ove godine je gotovo udvostručen.

Da je primetno značajno povećanje dolazaka kineskih grupa u Srbiju, potvrđuje i Irena Čalikjan iz turističke agencije „Sabra“:

- Kineski turisti počinju da se duže zadržavaju u našoj zemlji i da posećuju samo Srbiju, što je do sada za njih bilo neuobičajeno – kazuje Irena i navodi da se kineskim posetiocima ovde najviše dopada priroda, gostoljubivost ljudi i naš folklor. - Vole da probaju i našu hranu, ali preferiraju kineske restorane. Starije generacije vole da slušaju priče o Titu i Jugoslaviji, dok nove generacije vole da čuju priče o životu u Srbiji i Novaku Đokoviću, kao i da dožive noćni provod u Beogradu.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Promene na čelu hotela Square Nine: Milan Sudar - novi GM, a Dušan Todić - šef kuhinje
06. December 2021
 U prvi tim beogradskog hotela  Square Nine, vratila su se dvojica vrsnih...
Hospitality
U stilu sofisticirane danske rezidencije: VILA KOPENHAGEN
25. November 2021
  Nesumnjivo najznačajnije ostvarenje u Danskoj, ako ne i u celoj Skandinaviji u protekloj...
Hospitality
Bajkovita NOVA godina u A hotelima
25. November 2021
 Nezaboravan provod, zabavni program za decu i odrasle i sjajna gastronomoska ponuda...
Hospitality
HORES: POZIV SVIM UGOSTITELJIMA ZAINTERESOVANIM ZA OBUKU
24. November 2021
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES poziva sve zainteresovane da pogledaju...