REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela

15. June 2022
Photo by Marten Bjork on Unsplash
Photo by Marten Bjork on Unsplash

Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na panelu "Belgrade and Serbia Hospitality potential" u okviru konferencije REBEK 2022, Veljko Antonić, generalni direktor hotela Indigo.

- Potrebno je ustanoviti šta je to što nedostaje tržištu i imati fleksibilan brend. Mnogim hotelima danas nedostaje koncept - dodao je.

Skrenuo je pažnju i na važnost potrebe da se prati razvoj tehnologije, što, kako je rekao, nije lako za investitore.

Uroš Vukomanović, generalni direktor Soravia Real Estate Development, rekao je da je 2021. godina bila rekordna, te da su hoteli imali najbolje performanse, ali da je u tekućoj godini jedan od problema hotelske industrije nedostatak osoblja.

Destinacije namenjene razonodi (leisure) bolje "preživljavaju" krize, rekao je Jovan Mladenović COO Alpha Hospitality Management i naveo da je u njih potrebno ulagati. Govorio je o velikom projektu u Vranjskoj banji, osvrnuvši se na rast banjskog turizma u proteklih 10 godina.

- Vranjska banja je veoma jedinstvena, okružena prelepom prirodom, a lako je dostupna i sa autoputa i sa aerodroma u Nišu. Odlikuje je i istorijsko nasleđe, kao i geotermalne vode. Ovde je u planu rizort i spa centar – naveo je.

Goran Petković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu smatra da veća kvadratura kapaciteta nudi i veću atrakciju i privlači vise posetilaca. Ipak, smatra da je važno i okruženje.

- Primer su Kopaonik i Zlatibor. Razvoj skijaške insfrastrukture uslovio je povećanje broja hotela i privatnog smeštaja, a ratse i sama atraktivnost lokacije. Kada u Beogradu bude renoviran Sava centar, on će takođe privući više posetilaca. Pomenuta Vranjska banja u blizini je Besne kobile za koju postoje planovi razvoja, a zajedno će u budućnosti doprineti većem broju posetilaca – rekao je.

Petković smatra i da se novac ne ulaže u nekretninu, nego u iskustvo koje se prodaje i koje će korisnici poneti sa sobom.

Na panelu "Trends & Brands - The newest developments in hotel business incl. Mixed use, hybrids, hostels, glamping" generalni direktor hotela Mama Shelter Dejan Majić istakao je da je veoma bitan lični momenat, obezbediti "skrovište" za posetioce i poslati im poruku – "dobro došli kući".

Andreja Marolt iz Kristina Zanic Consultants složila se sa ovim i navela da su detalji ti koji mogu da stvore osećaj kao da ste kod kuće i da pruže personalizovano iskustvo.

Isto mišljenje deli i izvršni director Alpha Hospitality Management, Nikola Avram, koji navodi da se usluga menja i prilagođava gostima, kako bi se ostvario lični odnos.

- Sve je veća konekcija između biznisa i zadovoljstva i to će nastaviti da bude trend još bar 10 godina. Sve više se traže spa, bazen, velnes, saune, teretane, masaže, a hoteli koji ih nemaju su u problemu - naveo je.

Dilek Sezer direktor razvoja za jugoistočnu Evropu u Accor-u smatra da je za uspeh hotela važno da privuče i lokalce, a ne samo goste koji dolaze.

- Takođe, potrebno je obratiti pažnju i na putnike koji putuju sami i pružiti im sav luksuz u manjem prostoru - rekla je.

Život je brži od nas, očekivanja su veća i potrebno je uhvatiti korak, smatra Murat Ozel, direktor razvoja Wyndham Hotels & Resorts za Tursku i Balkan.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Branko Putnik, izvršni direktor Lazure Hotela & Marine, Meljine: LAZURE – ČUVAR ISTORIJE S PET ZVEZDICA
22. July 2024
Kada je 2018. godine otvorio svoja vrata gostima, raskošni  Lazure Hotel &...
Hospitality
Najavljujemo: Prvi tim bilding za hotelske domaćice u Srbiji
18. July 2024
Udruženje „Ambasadori dobre usluge“ organizuju prvi tim bilding namenjen hotelskim...
Hospitality
Septembar u znaku zahvalnosti zaposlenima u Domaćinstvu
08. July 2024
Nedelja posvećena zaposlenima u hotelskom Domaćinstvu – International Housekeepers Week,...
Hospitality
“Vrata raja” od 160 miliona evra: Počela izgradnja novog luksuznog hotelsko-rezidencijalnog kompleksa u Ulcinju
04. July 2024
Karisma Hotels & Resorts i Dobrov & Family Group sa ponosom najavljuju početak...