Putovanje radi spavanja: Pandemija uslovila pojavu novog trenda

15. November 2022
Image by 溢 徐 from Pixabay
Image by 溢 徐 from Pixabay

Sanjivi turizam, u vidu putovanja radi odmora i okrepljujućeg sna sve više dobija na popularnosti, te mnogi hoteli kreiraju specijalne ponude prilagođene upravo problemu nekvalitetnog noćnog odmora. Neki od primera su Hotel Park Hyatt New York, gde je otvoren „Bryte Restorative Sleep Suite”, prostrani apartman ispunjen sadržajima koji unapređuju kvalitet sna, dok je Rosewood Hotels & Resorts nedavno otvorio kolekciju odmarališta nazvanu „Alchemy of Sleep“, dizajniranih da "promovišu odmor."

Ni Evropa ne zaostaje za ovim trendom, te je nedavno otvoren hotel Zedwell u Londonu koji je svoju ponudu bazirao na kvalitetnom snu u sobama opremljenim inovativnim sistemom zvučne izolacije, dok je u istom gradu, u Belmond hotelu gostima na raspolaganju specijalna usluga, koja uključuje audio snimak meditacije za podsticanje sna, meni sa ponudom različitih jastuka, teških prekrivača, čaja za spavanje i mirisni sprej za jastuk. Mandarin Oriental u Ženevi otišao je korak dalje – u saradnji sa CENAS, privatnom klinikom za san u Švajcarskoj, osmislili su trodnevni program, u kome izučavaju šablone u spavanju gostiju kako bi otkrili potencijalne zdravstvene poremećaje i ometače sna.

Uticaj pandemije

Zašto je san iznenada postao važan za industriju turizma? Čini se da je globalna pandemija imala veliki uticaj. Rezultati istraživanja objavljenih u „Journal of Clinical Sleep Medicine“ pokazuju da 40 odsto ispitanih osoba ima problema sa lošim kvalitetom sna, nastalog usled globalne pandemije korona virusa. Ukoliko se ne reši, ovaj problem može ostaviti poslednice na organizam i mentalno zdravlje, izazivajući stanja umora, anksioznosti, depresije, neraspoloženja i promena u raspoloženju.

Brzo rešenje?

Da li kratkotrajna putovanja zarad boljeg sna mogu da imaju dugotrajne pozitivne efekte? Osim željenog odmora, ovaj vid putovanja ima za cilj da pomogne gostima da savladaju korake ka trajnom rešenju problema, ali samo u slučaju da su u rešavanje uključeni doktori ili naučni eksperti, koji će utvrditi da li postoji neki neotkriveni zdravstveni problem. Ukoliko gost nakon boravka u hotelu ne vidi napredak u kvalitetu sna, to bi moglo da znači da ima nelečeni poremećaj sna. Zato je važno da hoteli razvijaju ove programe u saradnji sa medicinskim profesionalcima koji će znati kako da otklone zdravstvene uzročnike.

CNN Travel/Turistički Svet

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...