Privredni sud osporio prodaju beogradskog hotela Slavija Lux

02. February 2018

Hotel Slavija Lux ipak nije trebalo da bude prodat pre nego što se pravosnažno ne utvrdi da li zaista duguje firmi Fil Šar 2 miliona evra, odlučio je Privredni sud u Beogradu. Time je ukinuto rešenje javnog izvršitelja Marka Vukićevića na osnovu koga je održana licitacija i hotel u centru Beograda prodat firmi Mat Real Estate Petra Matijevića, piše Danas.

On je prihvatio klauzulu da objekat neće moći da preuzme dok Privredni sud ne odluči da li je licitacija zakazana zakonito.

Prema saznanjima Danasa, Matijević je ispoštovao rok od 15 dana i uplatio izlicitirani iznos od 6,5 miliona evra. Nakon toga stiglo je rešenje suda koje je unelo potpuni obrt.

Poslovodstvo hotela osporava da je ostao bilo kakav dug iz zajedničkog posla organizacije kockarnice sa Fil Šarom. Tadašnji vlasnik te firme registrovane u Australiji bio je Branislav Šaranović, a nakon što je ubijen, zahtev za naplatu je podnela njegova supruga Katarina, koja je nasledila Fil Šar kao firmu bez imovine, prometa i zaposlenih.

Iako nije bilo dokumentacije koja bi to potkrepila, poslovodstvo Slavije objašnjava kako je arbitražno veće, sastavljeno od pravnika, poverovalo njenoj tvrdnji da je Šaranović ulagao u taj posao, ali je ipak bez ekonomskog veštačenja smanjilo ukupno potraživanje od oko 7 na 2 miliona evra. Na odluku arbitraže nije moguće uložiti prigovor, ona je izvršna i jedino se može osporiti u parnici, koju su Hoteli Slavija pokrenuli i zbog toga zatražili od izvršitelja da odloži prodaju do dobijanja pravosnažne presude.

Taj argument prihvatio je Privredni sud, jer bi u slučaju uspeha u toj parnici, nastao osnov za protivizvršenje. Međutim, Slavija u tom slučaju ne bi mogla uspešno da povrati novac, jer je poverilac strano pravno lice sa sedištem u Austriji i bez imovine u Srbiji.

- Izvršni dužnik je u konkretnom slučaju učinio verovatnim da bi usled sprovođenja izvršenja pretrpeo nenadoknadivu štetu i to štetu veću od one koju bi zbog odlaganja pretrpeo izvršni poverilac - navodi se u rešenju Privrednog suda. Dodaje se da Srbija i Austrija nemaju potpisan bilateralni sporazum o priznanju i izvršenju sudskih odluka u obligacionim sporovima, što bi dodatno otežalo eventualni povraćaj novca, ukoliko bi se utvrdilo da dug ne postoji. Takođe, sud ističe i da je vrednost hotela višestruko veća od duga koji je istakao Fil Šar, kao i da je to potraživanje obezbeđeno, jer je u katastar upisana zabeležba rešenja o izvršenju.

Sudsko veće je utvrdilo kako je "javni izvršitelj pogrešno ocenio da nema mesta usvajanju predloga za odlaganje postupka izvršenja do pravosnažnog okončanja navedenog parničnog postupka kojim se traži poništaj arbitražne odluke" i naložio da se to ispravi.

Izvor: Danas

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...