Pravila za boravak u SPA centrima i hotelima

25. May 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

PKS, u skladu sa preporukama Instituta Batut Beograd, donosi nekoliko važnih pravila za boravak u SPA centrima i hotelima kojih treba da se pridržavaju i hoteli, ali i njihovi gosti.

Pravila u SPA centru

Posebne preporuke odnose se na bazene i SPA centre. Kako je u objektima SPA centara visoka vlažnost vazduha, velika koncentracija ljudi i da se zaštitne maske brzo nakvase, preporučuje se da gosti u SPA centrima ne nose maske jer na taj način gube svoju zaštitnu ulogu. Ipak, kako gosti neće nositi maske, posebna pažnja se treba posvetiti fizičkoj distanci gostiju u SPA centru. Preporučuje se udaljenost od minimum dva metra u svim pravcima.

Takođe, pojačanu pažnju treba posvetiti i higijeni ruku, a gostima će biti savetovano tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena uz obavezno korišćenje sapuna. Dezo barijere biće postavljene na ulazu i izlazu iz SPA centra, dok će gostima zaposleni savetovati da pri korišćenju bazena nose kape.

To u praksi znači sledeće:

  • Boravak u sauni je dozvoljen, uz poštovanje fizičke distance
  • Boravak u bazenu je dozvoljen, sa kapom i uz poštovanje fizičke distance
  • Boravak u parnom kupatilu, za sada, nije dozvoljen
  • Tuširanje pre SPA centra i nakon korišćenja SPA centra
  • Nošenje kape za plivanje u bazenu (inače praksa koju pojedini beogradski bazeni odavno primenjuju).


Liftovi i boravak u hotelu

Kako u manjim prostorijama i liftovima ima veće mogućnosti za prenos virusa, na ulazima će biti postavljena upozorenja o maksimalnom dozvoljenom broju osoba u liftu ili manjoj prostoriji, kako bi se poštovala fizička distanca.

Ukoliko je reč o članovima jedne porodice ili gostima smeštenim u istoj sobi, zavisno od veličine lifta, moguć je prevoz liftom i većeg broja osoba istovremeno. Ispred lifta hoteli treba da postave beskontaktni dozer sa sredstvom za dezinfekciju kako bi gosti pri ulasku i izlasku dezinfikovali ruke ukoliko je došlo do kontakta sa, primera radi, tasterima ili vratima u liftu.

Fizička distanca obavezna u hotelu


Za sve osobe koje borave u hotelu preporučeno, ali ne i obavezno, je nošenje zaštitnih maski, dok se zaposlenima savetuje i nošenje rukavica (što je praksa u restoranima i hotelima na zapadu i pre pandemije). Neophodno je održavanje međusobne fizičke udaljenosti od dva metra, osim ako su u pitanju članovi jedne porodice, odnosno gosti smešteni u jednoj sobi.

Ako u hotelu sretnete svoje prijatelje koje dugo niste videli, postoje dobre šanse da cela ova priča padne u vodu, zato samo polako sa emocijama.

Poželjno je, takođe, svesti kontakt među ljudima na manje od 15 minuta. Ukoliko kraći kontakt nije moguć, preporučuje se postavljanje vertikalne barijere od pleksiglasa kako bi se izbeglo kapljično prenošenje virusa. Iskreno se nadamo da do ove mere neće doći jer će potencijalno izgledati vrlo sablasno.

Hotelski restorani

Dalje slede preporuke koje su pre svega obaveza hotela prema nama kao gostima. S obzirom na to da su restorani u hotelima mesta na kojima se okuplja veći broj gostiju tokom doručka, ručka ili večere, Privredna komora preporučuje hotelima da se prostorije između obroka detaljno dezinfikuju i provetravaju. Vode i sokove tokom obroka ili sastanaka treba služiti u originalnoj ambalaži, koja je prethodno oprana. Služenje hrane po principu švedskog stola se ne preporučuje, već je poželjno da se obroci pripremaju i služe direktno gostu ili manjoj grupi gostiju.

Kada su u pitanju igraonice za decu, preporuka je da rad zaposlenih bude organizovan u skladu sa preporukama za predškolske ustanove.

Privredna komora pre svega skreće pažnju i na dezinfekciju objekta, korišćenje zaštitne opreme od strane zaposlenih, kao i postavljanje dezo barijere i sredstava za dezinfekciju na ulazima u hotel.

Prema preporukama Privredne komore za hotele, hoteli bi trebalo da za provetravanje objekta koje je izuzetno važno radi sprečavanja širenja koronavirusa koriste isključivo ventilaciju prirodnim putem, bez upotrebe klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa. Navodi se i da posebnu pažnju treba obratiti na higijenu toaleta koji se moraju redovno čistiti i dezinfikovati, kao i opremiti toalet-papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku.

Takođe, još jedna od preporuka za hotele odnosi se i na postavljanje obaveštenja i uputstva za goste o obavezi pranja i dezinfikovanja ruku.

Kako će se čistiti sobe?

Imajući u vidu već navedene preporučene mere za dezinfekciju hotelskih objekata, posebna procedura važiće i za čišćenje soba. Sve površine koje se često dodiruju poput ormarića, stolova, stolica, telefona, kvaka, prekidača, a posebno površina u kupatilu, moraju se detaljno očistiti nakon smene gostiju.

Prljava posteljina bića pakovana u posebne kese uz meru opreza da se prljav veš ne meša sa čistim.

Ono što je takođe važno, a odnosi se na goste hotela, jeste procedura pri dolasku, a tokom koje postoji mogućnost fizičkog kontakta između većeg broja ljudi. Zbog toga se hotelima savetuje da omoguće online check in za putnike, kao i da o tome na vreme obaveste goste.
Da li su hoteli i SPA centri uopšte do sada vodili računa o higijeni?

Kada pročitamo sva ova pravila, stičemo utisak da je to nešto novo i da se do sada te mere, posebno one koje se odnose na dezinfekciju, nisu koristile. Ipak, većinu ovih mera hoteli poštuju od uvek, ali su sada pravila dodatno pooštrena i svedena na standard.

Izvor: wellness-spa.rs

Comments (0)

Connected news

Hospitality
HORES traži smanjenje PDV-a na hranu u hotelima i restoranima
22. May 2024
Udru­že­nje ho­te­li­je­ra i re­sto­ra­te­ra...
Hospitality
Beograd: Popunjenost hotela 100 odsto zahvaljujući koncertima grupe Rammstein
16. May 2024
U susret koncertima grupe Rammstein, 24. i 25. maja zahvaljujući kojima su popunjeni svi...
Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...