Počela izgradnja hotela u Koštunićima - Investicija vredna 2 miliona evra

25. October 2018

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić položio je u sredu, 24. oktobra, kamen temeljac za izgradnju hotela u turističko-rekreativnom kompleksu u Koštunićima kod Gornjeg Milanovca, koji bi trebalo da bude otvoren za dve godine i u koji će biti uloženo oko dva miliona evra.

Ovaj projekat u turističko-rekreativnom centru "Momčilo Čeković" Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će finansirati s 50 miliona dinara, što je oko 420 hiljada evra.

- Verujem da će za dve godine, kada ovaj hotel proradi, biti zaposleno 50 ljudi iz ovog kraja i da će to biti podstrek i za ostale iz ovog regiona de se bave drugim vrstama biznisa, a sve u cilju privlačenja novih turista - rekao je Ljajić.

Ministar je istakao da ovaj etno kompleks, koji je po mnogo čemu jedinstven u Srbiji, do sada nije bio dovoljno iskorišćen, jer je u Koštuniće godišnje dolazilo oko 6.000 turista, od kojih su 20 odsto inostrani.

- Ono što je nedostajalo Koštunićima je ovakav sadržaj, moderan hotel koji će podstaći jedan novi vid turizma, a to je kongresni turizam, s obzirom da poslovni turisti troše četiri puta više od uobičajenih, a wellness turisti troše duplo više od turista koji posećuju našu zemlju - kazao je Ljajić.

Pozvao je i ostale predstavnike turističke privrede da konkurišu za sredstva koja Vlada Srbije obezbeđuje za razvoj turizma, kako kroz sredstva koja dodeljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, tako i kroz veoma povoljne kredite Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan odsto i rokom otplate do sedam godina.

- Imate najjeftiniji način da dođete do sredstava i da ulažete u turizam, jer tako obezbeđujemo preko potrebnu sinergiju između onoga što treba da radi država na planu izgradnje turističke infrastrukture i onoga što treba da radi turistička privreda izgradnjom ovakvih hotela - rekao je Ljajić.

Na polaganju kamena temeljca ministru su pomogli predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, kao i čelni čovek kompanije "Jomil" iz Beograda general Jovan Čeković, koji je investitor ovog projekta.

- Posebno sam srećan što ovde gradimo jedan moderan hotel i što Gornji Milanovac i Srbija postaju veliko gradilište - kazao predsednik milanovačke opštine Dejan Kovačević.

General Jovan Čeković je istakao da je mnogo truda i energije uložio u blagostanje ovog kraja.

- Pre jedne decenije ovde je bila ledina okružena zelenilom šume i plavetnilom neba, decenijama skrajnuta i zaboravljena od sveta. Kada smo počinjali, imali smo nadu da ćemo uspeti i potajnu zebnju da novac možda bacamo u bunar. Na veliku sreću, nada je pobedila sumnju, nada se opravdala onim čime se Turističko-rekreativni centar "Momčilo Čeković" danas može podičiti - podsetio je Čeković.

Izvor: Tanjug/Beta

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...