Petina objekata na "Booking.com” platformi nije prošla nikakve kontrole?

12. September 2019
Petina objekata na 'Booking.com” platformi nije prošla nikakve kontrole?

Sve više vlasnika apartmana i hotela prstom upire u „Booking.com” zbog toga što poslednjih godina, kako tvrde, dopušta da se na ovoj platformi za oglašavanje nađe nekategorizovan smeštaj.

Posle najnovije afere u Hrvatskoj, gde je grupa turista iz Francuske preko „Booking-a” rezervisala luksuznu vilu na Hvaru (za oko 6.000 evra), a u letovalištu zatekla gradilište i zapušten plac, oglasili su se i legalni iznajmljivači smeštaja u Dalmaciji.

Prema pisanju „Jutarnjeg lista”, oni ističu da je nelojalna konkurencija uzela maha i da čak 20 odsto objekata koji se oglašavaju preko „Booking-a” nema rešenje o kategorizaciji. Kažu da je slučaj s francuskim turistima, koji je bacio senku na celokupnu turističku ponudu u Hrvatskoj, mogao da bude sprečen da je „ta platforma tokom registracije lažne hvarske vile od iznajmljivača tražila rešenje o kategorizaciji objekta”.

– Svaki čovek ima ličnu kartu s podacima o identitetu. Za turistički objekat takva lična karta bila bi rešenje o kategorizaciji. Ako pitate „Booking” zašto su do pre nekoliko godina kao osnovni uslov za oglašavanje tražili rešenje o kategorizaciji, a sada to više ne traže, sigurno nećete dobiti odgovor. Razlog je isključivo u njihovom profitu, a posledice su upravo ovakve – prenosi „Jutarnji list” izjavu vlasnika luksuznog hotela u Dalmaciji, koji s pravom pita zbog čega su neki zaštićeni, a drugi prolaze kroz zahtevnu proceduru i pridržavaju se pravila.

Rešenje o kategorizaciji sadrži ime i prezime vlasnika objekta, dokaz o pravu raspolaganja kroz vlasnički list ili ugovor o zakupu, popis opreme. Kako se navodi, to je zbir svega onoga što objektu daje određeni broj zvezdica i pokazatelj stvarnog stanja u smeštaju. U rešenju se precizno navodi šta gost stvarno dobija u objektu koji je odabrao. Kako je objašnjeno, „Booking” na nekoliko načina dolazi do profita, a jedan od njih je provizija od oko 20 odsto. Taj deo od ukupnog iznosa ide direktno na račun kompanije kada se realizuje uplata gosta apartmana.

Inače, ova platforma je optuživana i zbog skrivenih troškova u cenama smeštaja. Zato je pod pritiskom britanske Agencije za zaštitu konkurencije na onlajn tržištu rezervacija od pre nekoliko dana (1. septembra) promenjen način poslovanja „Bookin-a”, „Trivaga” i sličnih kompanija. One sada moraju jasno da navedu sve troškove (takse, naknade za čišćenje itd.) i da ih predoče korisnicima pre rezervacije.
Turisti su se, takođe, žalili i na lažne ocene hotela, agresivne načine prodaje i obmanjujuće tvrdnje o sniženjima. Ove platforme dobile su smernice za nova pravila rezervacije smeštaja, a kada je reč o popustima moraće da reklamiraju samo one apartmane ili hotele koji su zaista dostupni. Gotovo da nema korisnika koji nije iskusio da baš u trenutku kada namerava da rezerviše smeštaj dobije informaciju da je reč o poslednjoj sobi ili apartmanu, čime se potencijalni gost požuruje. Prema podacima britanske antimonopolske komisije, dešavalo se da sajtovi postavljaju oglase već rasprodatih hotela kako bi uticali da potencijalni korisnik što pre donese odluku. Često su upoređivali cene luksuznih apartmana sa standardnim i iskazivali popuste koji su veći od realnih. Najveći problem su ipak bili skriveni troškovi, pa ove platforme sada moraju da iskažu pun iznos koji gost plaća.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...