Od 1. januara u Srbiji još restriktivnije mere: prodaja ili zatvaranje hotela na 4 do 6 meseci

30. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Hoteli u Srbiji su u sve težem položaju, popunjenost kapaciteta je u proseku dva odsto, a u Beogradu od tri do pet odsto, kaže direktor HORES-a Georgi Genov.

Posle 1. januara počeće zaključavanje na četiri do šest meseci, zatvaranje i prodaja, rekao je danas direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije.

On je za Betu rekao da je od 402 hotela u Srbiji "zaključano" 80, a u Beogradu od 121 rad je na četiri do šest meseci obustavilo njih 20.

Čeka se da prođe Nova godina, pa da krene zaključavanje pošto su januar i februar loši meseci za hotele jer ima malo gostiju", rekao je Genov.

Dodao je da je započela prodaja hotela i da se novim vlasnicima već nude četiri hotela, a ako ne bude pomoći države krenuće masovnija prodaja.

U hotelsko-ugostiteljskoj privredi je, prema njegovim rečima, bilo zaposleno 18.500 radnika i polovima ih je već otpušteno, a najveći deo njih su radnici koji su radili na ugovor. Hotel ne može da opstane, kako je rekao, ako mu nisu popunjeni kapaciteti bar 20-30 odsto.

Genov je rekao da od države očekuju i dalje da ih pomogne otpisom odloženih poreza i doprinosa na plate i smanjenjem poreza na dodatu vrednost na hranu sa 20 odsto na deset odsto, kako bi postali konkurentniji cenama i privukli goste.

"Evropska unija je za pomoć hotelskoj privredi izdvojila 161 milijardu evra, a 21 zemlja je smanjila PDV na hranu u hotelima da bi privukli goste", rekao je Genov.

Dodao je da nadležna ministarstva u Srbiji još nisu odgovorila na njihove zahteve, među kojima je i smanjenje PDV-a jer kažu da je "to u proceduri".

Suvlasnik kompanije Industrija mesa "Matijević" u čijem sastavu posluje pet hotela Zoran Matijević rekao je da u hotelijerstvu "nikad nije bilo gore".

"Uspeh je ako se popuni 20-30 soba u svim hotelima. Desi se da u hotelu Centar No1 koji se nalazi na Trgu Republike u Beogradu nema nikog", rekao je Matijević.

Menadžment hotela je odlučio da, prema njegovim rečima, ne otpušta radnike jer bi morao da obezbedi novac i za otpremnine. Direktor hotela "M" u Beogradu Desimir Popović rekao je da u hotelu boravi pet-šest poslovnih ljudi i da i kada bi se dozvolilo organizovana proslave Nove godine, kratak je rok za organizovanje dolazaka gostiju, a oni su prethodnih godina dolazili iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske da bi proslavili dolazak nove godine u Beogradu.

"Nadamo se da će država smoći snage da nam pomogne otpisom poreza i doprinosa koji su odloženi do 1. januara 2021. godine, kao i odlaganjem kredita i smanjenjem PDV-a, a u suprotnom moraćemo da otpustimo dve trećine zaposlenih, a ni to neće biti jednostavno jer nam treba novac za otpremnine", rekao je Popović.


Izvor: Beta/b92

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...