Novi šef kuhinje hotela Ramonda - Dragan Karađinović: Ovo nije posao, to je ljubav

14. September 2021
Dragan Karađinović, šef kuhinje hotela Ramonda
Dragan Karađinović, šef kuhinje hotela Ramonda
U rtanjskom hotelu Ramonda ovog leta bilo je, kao i obično, prepuno zadovoljnih gostiju koji su uživali u svom odmoru na ovoj čarobnoj planini, u gostoprimstvu domaćina, u suncu, kupanju u jezercu, u mirisima i ukusima Ramondine kuhinje... Sve je bilo gotovo kao i obično,    i samo su oni koji su tokom godina naučili kako Ramonda diše, znali da prisustvuju jednom veoma posebnom trenutku: njen prvi šef kuhinje Miloš Ristić, koji je u postavljanje Ramondine kuhinje ugradio i talenat i znanje i celog sebe, doneo je baš tada odluku da se, tragajući za Svetim gralom gastronomije, otisne u svet, a Dragan Karađinović, idući za svojom zvezdom, stigao je sa dalekih mora u Ramondu da nastavi tamo gde je Miloš zastao. 
 
Došao je u Ramondu iz Marseja, tek što je sišao s prekookeanskog broda, posle ko zna koje plovidbe po redu. Dalmatinac, rođen u Splitu, od malena zaljubljen u kuvarstvo, nije drugačije ni mogao nego - na more. Posle završene ugostiteljsko-turističke škole u Podgorici i par godina rada uglavnom u ribljim restoranima na Primorju, Dragan Karađinović je krenuo za svojom zvezdom - na brod. Tu je dobio jedinstvenu priliku da radi s najboljim šefovima, nosiocima Mišelinovih zvezdica – Francuzima, Italijanima, Nemcima... onima koji su posvećeni svojoj profesiji baš onako kako je on osećao da treba - srcem. Putujući, upoznao je gastronomiju gotovo svih zemalja sveta, naporno radio i učio, stekao neprocenjivo iskustvo, uspeo da kao jedan od retkih kuvara dođe do pozicije zamenika šefa kuhinje na brodu francuske kompanije Silver Sea, kao i u restoranu La Petit u Monaku, u kojem su 70% zaposlenih bili Francuzi... Za mnoge gotovo nedostižno!
 
Ipak, posle gotovo više od decenije rada na elitnim kruzerima, na kojima mogu da izdrže samo oni koji zaista istinski vole svoju profesiju, Dragan je odlučio da je vreme da siđe na kopno. Posle silnih peripetija, jer odluka je pala u vreme korone, konačno je došao - u Ramondu!
 
I već ovog leta gosti su u gastronomskoj ponudi mogli da osete ponešto novo, malo drugačije ali ne previše, jer Dragan se trudio da nastavi ono što je Miloš, kako i sam ističe, dobro utemeljio, dodajući ipak po malo i svoje zvezdane prašine.    
 
Susret s Ramondom i Rtnjem, bio je: ljubav na prvi pogled! Planina ga je, kaže, od prve prihvatila, kao i njegove kolege, za koje kaže da pokazuju veliku spremnost da šire svoje znanje. Jedan pogled na kuhinju - dobro postavljenu, modernu, odlično tehničko-tehnološki opremljenu -  bio je siguran da neće biti teško nastaviti sa stvaranjem delicija koje će u Ramondinim gostima probuditi bar zrnce hedonizma.
 
- Što se tiče menija, izuzetan je, raznovrstan, a raduje me dobar balans srpske i internacionalne kuhinje. Potrudiću se da ga vremenom po malo proširujemo, dodajući neke segmente internacionalne kuhinje – istakao je šef Karađinović i dodao da će domaća tradicionalna jela svakako zadržati u meniju, a da ga posebno raduje to što postoji mreža pouzdanih lokalnih dobavljača i što se, zahvaljujući dobroj saradnji s njima, meni Ramonde uglavnom bazira na zdravim namirnicama iz ekološki čiste sredine kakva je Rtanj.
 
Kao Dalmatinac, riba mu je, što bi se reklo u krvi, i najviše bi voleo da goste može da iznenadi dobrim brodetom, ribom na gradelama, ali i sam priznaje da bez sveže ribe to baš i ne bi bilo ono pravo. 
Ali suši, to je već nešto drugo. Već sada, svake srede i petka, gosti mogu da uživaju u izvrsnom, znalački pripremljenom sušiju i tako usred Srbije, zahvaljujući ukusima i mirisima azijske kuhinje, osete magiju Dalekog istoka. 
 
- Planiram da svake nedelje određenim danima uvedemo po nekoliko jela iz neke  internacionalne kuhinje i tako približimo našim ljudima i neka druga jela, preko kojih će bolje upoznati zemlju iz koje dolaze. Siguran sam da će nas u tome podržati i ambasade zemalja čiju ćemo gastronomiju predstaviti, jer ćemo zajedničkim snagama napraviti dobar most između naroda, most kojim se ubedljivo najbrže stiže do srca one druge strane – kaže Dragan Karađinović, koji je putujući i kuvajući za ljude iz celog sveta to na vreme shvatio.    
 
A kako jesen polako stiže i Dragan, zaljubljenik u francusku kuhinju, već bira čime će iznenaditi goste navikle na najbolje. Odlučio je da to za početak bude Boeuf bourguignon, jedan od klasika francuske kuhinje, koji svakog gurmana i dobroga poznavaoca gastronomije ostavlja bez daha...
 
- Do sada je bio par puta na meniju u Ramondi i zaista je odlično prihvaćen – sa zadovoljstvom ističe šef Karadinović, dodajući da će se ovaj specijalitet sigurno naći u stalnom jesenjem meniju Ramonde.
 
I to je tek početak. Čime će nas ubuduće iznenađivati ovaj mladi šef, disciplinovan i dobro organizovan, talentovan i kreativan ali skromniji nego što njegova radna biografija zaslužuje – ostaje da vidimo i - da probamo. To što s ljubavlju radi ono za šta je rođen, i što radi pod okriljem mistične planine sa čijom energijom se povezao od prve, nagoveštava da će gosti u Ramondi dugo uživati u Draganovim specijama a on u radosti koju im svojim kreacijama priređuje. Jer, ljubav se uvek ljubavlju vraća... 
     

Ljiljana Rebronja   

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...
Hospitality
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. January 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...