Na Kopaoniku u planu novi hotel sa 4 zvezdice

17. May 2023
Foto: Ljiljana Rebronja
Foto: Ljiljana Rebronja

Opština Raška izložila je na rani javni uvid plan detaljne regulacije prostorne celine Sunčana dolina. U granici plana, nalazi se površina od oko 60 ha, odnosno prostorna celina Sunčana dolina-Bačište na Kopaoniku, na kojoj je planirano višestruko povećanje smeštajnih kapciteta, sa postojećih 270 na 1.923 ležaja.

Osnovni cilj izrade plana je, kako se navodi, utvrđivanje pravila uređenja i građenja, odnosno stvaranje planskog osnova za izdavanje odgovarajućih dozvola za izgradnju svih potrebnih objekata turističke i skijaške infrastrukture.

Podcelina Sunčana dolina, se nalazi u okviru katastarske opštine Kopaonik, zapadno od turističog centra planine Kopaonik i podceline Suvo Rudište.

Postojeći smeštajni kapaciteti

Ovoj zoni pripadaju hotelski smeštajni kapaciteti: kompleks hotela Putnik (objekat u funkciji), kompleks hotela Bačište (objekat srušen) i depadans (objekat u izgradnji).

Hotel Putnik lociran je u centralnom delu podceline Sunčana dolina. Kategorisan je sa četiri zvedice, a kapacitet hotela je 116 komfornih i luksuznih smeštajnih jedinica, odnosno 270 ležaja.

U ovoj zoni se nekada nalazio i hotel Bačište, koji je srušen u bombardovanju 1999. godine. Plato ispred nekadašnjeg hotela se povremeno koristi kao parkig prostor. U nekim prethodnim aktivnostima, 2011. godine je izrađeno idejno rešenje (projektant Mašinoprojekt Kopring A.D. Beograd) za hotel Bačište, kojim se planira izgradnja hotela površine 38.340 m2, kategorije hotel sa četiri zvezdice i oko 255 soba, odnosno oko 500 ležaja.

U Sunčanoj dolini se nalazi objekat u izgradnji, smeštajni kapacitet – depadans.

Planirani smeštajni kapaciteti

Od turističko-ugostiteljskih sadržaja, planiraju se četiri zone i to zona hotela Putnik, na površini od oko 2 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 575 ležajeva, zona preko puta hotela Putnik, na površini od oko 0,83 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 238 ležajeva, zona nekadašnjeg hotela Bačište, na površini od oko 2,59 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 745 ležajeva i zona nekadašnje tehniče baze za održavanje puteva, na površini od oko 1,27 ha, sa planiranim okvirnim kapacitetom od 365 ležajeva.

- Shodno navedenom, okvirni kapacitet planiranih turističko-ugostiteljskih sadržaja u podcelini Sunčana Dolina iznosi oko 1.923 ležaja - navodi se u planu.

U delu između površine nekadašnjeg hotela Bačište i skijaškog puta od hotela Putnik do polazišta žičare Sunčana Dolina, planirana je zona komercijalnih delatnosti, u kojoj će biti omogućena izgradnja objekata trgovine i ugostiteljstva.

Ostalo zemljište u granici plana pripada šumskom zemljištu.

Od sadržaja za skijaše, u okviru Plana, osim polazišta žičare Sunčana dolina, nalaze se i skijaška staza Sunčana dolina, koja spada u laganije ski staze, zatim skijaški put Bačište- Sunčana dolina, koji povezuje hotel Putnik, parking ispred nekadašnjeg hotela Bačište i skijašku stazu Sunčana dolina, kao i stara ski skakaonica, severno od hotela Putnik. Svi ovi sadržaji se nalaze na šumskom zemljištu.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...