Na Kopaoniku će se graditi još jedan apartmanski kompleks

06. December 2019
Na Kopaoniku će se graditi još jedan apartmanski kompleks

Nakon Plana detaljne regulacije turističkog kompleksa Srebrnac, Opština Brus oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za gradnju komercijalno-turističkog kompleksa na lokaciji Jaram na Kopaoniku, u katastarskoj opštini Brzeće.

Investitor projekta je kompanija France Construction et Developpement ‐ F.C.D. d.o.o. Beograd, a urbanistički projekat izradila je firma za projektovanje Portart d.o.o, takođe iz Beograda.

Površina obuhvaćena ovim urbanističkim planom iznosi 1,85 ha i nalazi se u okviru Nacionalnog parka Kopaonik.

Kako je navedeno u dokumentaciji, na području nema izgrađenih objekata, a prirodni uslovi lokaliteta Jaram, na kojem se sada nalaze samo pašnjaci sa malo šume, pogodni su za izgradnju "podcentra turističkog centra Kopaonik".
Dodaje se da je mikroklima u zimskom periodu pogodna za dalji razvoj zimskih sportova.

Urbanističkim planom predviđena je gradnja komercijalno-turističkih sadržaja, odnosno smeštajnih turističkih kapaciteta i sadržaja ugostiteljskih usluga, uz rekreativne površine na otvorenom, ozelenjene površine i pešačke staze i saobraćajnice.

Konkretno, budući turistički kompleks biće izgrađen na bruto površini od 13.928,69 m2, od čega će 60% kompleksa činiti apartmani sa pratećim sadržajima, dok su na oko 40% planirani komercijalni sadržaji. Planom je predviđeno ukupno 368 parking mesta, od čega veći deo u podzemnoj garaži kompleksa.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, budući turistički centar trebalo bi da se uklopi u ambijentalnu celinu i da sadrži elemente kulturne tradicije integrisane u postojeći pejzaž, uz korišćenje tradicionalnih formi i prirodnih materijala, što, kako je istaknuto, treba imati na umu prilikom projektovanja.

- Planirani komercijalno-turistički sadržaji pripadaju zoni biskokomercijalnog turizma koji će uspostaviti nove standarde u turističkoj ponudi Nacionalnog parka Kopaonik - navodi se u dokumentaciji.

Dodaje se da ovi visoki standardi treba da budu "podržani velikim izborom komplementarnih sadržaja koji svojom raznovrsnošću i prostornim kapacitetima podržavaju ekskluzivnost i visoku opremljenost.

Planom je predviđena i mogućnost uvođenja drugih sadržaja, kompatibilnih turističkim, kao što su različiti ugostiteljski sadržaji, usluge i servisi.

Na zelenim površinama na otvorenom u planu je organizovanje različitih sportskih sadržaja u skladu sa kapacitetom kompleksa, poput multifunkcionalnog terena za sportove, teniskog terena i slično.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...