Miki Mitrovich, winsedswiss: Specijalizovano obrazovanje kao most između zahteva privrede i kvalifikovanog kadra

27. July 2020
Foto: Miki Mitrovich, winsedswiss
Foto: Miki Mitrovich, winsedswiss

U vreme kontinuiranih promena potreba, navika i očekivanja kupaca i klijenata, uslužne delatnosti više nego ikada ranije u središte svog poslovanja stavljaju sposobnost da se prilagode zahtevima i tržištu koje se stalno menja. Adekvatno, specijalizovano i celoživotno obrazovanje jedan je od prvih koraka na tom putu, i upravo jedan od ciljeva švajcarske obrazovne grupe winsedswiss (World Institute of Service Education), koja na naše tržište donosi nov model obrazovanja. Sa predstavništvima u Rumuniji, Švajcarskoj i Srbiji, Winsedswiss nudi programe celoživotnog učenja: od vrtića, preko univerziteta do usavršavanja svih profila zaposlenih stručnjaka. Programi pokrivaju uslužne delatnosti: od ugostiteljstva i hotelijerstva, upravljanja maloprodajnim i zdravstvenim uslugama, do sporta i luksuznih usluga, a kreirani su kroz partnerstva sa globalno najpriznatijim obrazovnim institucijama u navedenim oblastima.

Miki Mitrovich, izvršni savetnik obrazovne grupe Winsedswiss Serbia, u intervjuu za Turistički Svet govori o planovima ove grupacije na srpskom tržištu. Pre nego što se pridružila Winsedswiss-u, Miki je bila agent za integralne promene u nekim od najboljih hotela na svetu. Sa više od 25 godina iskustva u sektoru luksuznog ugostiteljstva, njene uloge su obuhvatale liderstvo, prodaju i marketing i menadžment. Poslednjih godina, njen fokus je bio na razvoju i kreiranju strategija za privlačenje i zadržavanje kupaca, kao pokretača eksponencijalnog rasta. 

● Kakvi su vaši aktuelni planovi za razvoj na srpskom tržištu?

- Istakla bih, pre svega, da naša grupa predstavlja most između potreba na tržištu i potražnje za kvalifikovanim osobljem, između budućih potreba i zaposlenih i poslodavaca, a sve s ciljem da svojim studentima ponudimo rešenja i odgovore koji će im omogućiti da dostignu visoke profesionalne ciljeve.

Što se tiče Srbije, odlučili smo da počnemo sa ugostiteljstvom koje je kriza najteže pogodila i čiji će se oporavak oslanjati uglavnom na kvalitet ljudskih resursa. Kako bismo ponudili podršku u ovom važnom trenutku, winsedswisszajedno sa svojim partnerima u julu organizuje online obuke pod nazivom „Hospitality Journey Adria Edition“, koje su okupile međunarodne stručnjake sa fokusom na dve teme: „Upravljanje prihodima u doba krize “ i “Optimizacija troškova u sektoru hrane i pića

Istovremeno, važno je napomenuti da se stručne i profesionalne diplome nude uz licencu pod pokroviteljstvom svetski priznate švajcarske škole Ecole hôtelière de Lausanne (EHL). Prva škola u Rumuniji će startovati do oktobra, nakon čega odmah sledi Beograd. vrlo brzo ćemo objaviti datume otvaranja. Programi stručnog usavršavanja VET by EHL (Profesionalno obrazovanje i obuka, VET by EHL) preneće znanje i filozofiju švajcarskog obrazovanja u ugostiteljstvu na naš ugostiteljski sektor.

Naš cilj je da kroz programe VET by EHL školujemo visokokvalifikovane kadrove za ugostiteljsku industriju u regionu i šire, dok čitav krug ovog obrazovnog iskustva zatvaramo obezbeđivanjem stručne prakse i zastupanjem najboljih talenata iz sektora ugostiteljstva, kako bismo podržali i promovisali izvrsnost koja je neophodna u ovoj oblasti.

_____________________

„Naš zajednički cilj trebalo bi da bude da transformišemo ovaj izazov u priliku za preispitivanje i ponovno pokretanje poslovanja, kao i za pripremu sektora za period kada se kriza završi.“

_____________________

● Sistem obrazovanja koji zastupate usmeren je na kreiranje radne snage budućnosti. Koliko je to važno za tržište na kojem poslujete? Da li je sektor ugostiteljstva ekonomska šansa Srbije?

- Stvaranje „profesionalaca budućnosti“ naš je glavni cilj i upravo takav kadar će biti sve značajnija za Srbiju kako se budemo oporavljali od pandemije. Nakon višemesečne borbe sa Covid-om, teško je i prisetiti se stanja pre pandemije, ali podaci iz februara ove godine govore o dvocifrenom rastu stranog i domaćeg turizma u odnosu na februar 2019. godine.

Hoteli, restorani i sam uslužni sektor - prvi su bili na udaru pandemije. Za očekivati je da će posle krize konkurencija za radna mesta u industriji biti jaka, a u prednosti će biti oni koji su najbolje pripremljeni i koji poseduju odgovarajuće, specijalizovane veštine i obrazovanje. Naš zajednički cilj bi trebalo da bude da transformišemo ovaj izazov u priliku za preispitivanje i ponovno pokretanje poslovanja, kao i za pripremu sektora za period kada se kriza završi.

● Pokrenuli ste serijal vebinara i obuka za profesionalce iz ugostiteljskog sektora. Recite nam nešto više o edukativnim programima.

- U organizaciji winsedswiss-a i naših partnera, vebinar pod nazivom Hospitality Journey Adria Edition okuplja najpoznatije međunarodne stručnjake, s ciljem pružanja brze podrške u optimizaciji i reformi usvojenih poslovnih modela, kako bi se na što bolji način prevazišla kriza u kojoj se sektor našao.

Veoma smo srećni što smo u julu imali priliku da dovedemo svetski priznatu Ecole hôtelière de Lausanne (EHL) u Srbiju i region i da kroz serijal ovih edukativnih online programa profesionalcima iz sektora ugostiteljstva pružimo jedinstvenu priliku da unaprede znanje i veštine učeći upravo od EHL lidera u industriji. Polaznici su u prilici da od profesora Horatiu Tudorija saznaju o tome koliko je bitno upravljanje prihodima u doba krize, dok profesor Alain Najar daje uvide u važnu temu optimizacije troškova u sektoru hrane i pića.

Naš fokus će u regiji i dalje biti na profesionalnom razvoju srednjeg i višeg menadžmenta, operatera i lidera u hotelima i restoranima.

● Kakav ste potencijal za razvoj videli u Srbiji? Šta je to razlikuje od drugih zemalja?

- Rast je ključan za razvoj, a Srbija beleži stabilan rast u turističkom sektoru. Vlada prepoznaje da turizam ima pozitivan uticaj na ekonomiju, zbog čega je razvoj usmeren ne samo na velike gradove, već i na izgradnju jedinstvene ponude Srbije - njenih neverovatnih vinarija, prelepe prirode, kulturnog nasleđa, sportskih i avanturističkih sadržaja, lekovitih banja i wellness centara. Ključna komponenta ove jedinstvene ponude jesu upravo njeni ljudi. Srpski karakter i kultura – zaista su faktor koji Srbiju izdvajaju od drugih. To je ono što čini srce i dušu turizma.

Razvoj u turizmu mora ići u korak sa razvojem ljudi koji pružaju usluge u sektoru ugostiteljstva. Pružanje alata, veština i znanja o visokokvalitetnim uslugama biće presudno za sposobnost Srbije da se takmiči sa regionalnim i globalnim destinacijama.

_____________________

„Ne iznenađuje činjenica da i strani i domaći turisti žele isto: jedinstveno i autentično iskustvo u skladu sa njihovim specifičnim interesima.“

_____________________

● Šta mislite na koji način Srbija može da postane atraktivnija turistička destinacija i kako privući više turista ali i inspirisati građane da odmor provedu Srbiji?

- Zemlje usredsređene na turizam imaju tendenciju da stavljaju naglasak na privlačenje stranih turista, ali da bi održale rast, treba paralelno da razvijaju i strategiju za povećanje domaćeg turističkog prometa. Nije iznenađujuće da i strani i domaći turisti žele isto: jedinstveno i autentično iskustvo u skladu sa njihovim specifičnim interesima. Da biste nadahnuli turizam, morate kreirati inspirativnu priču o svojoj destinaciji i pružiti kvalitetno iskustvo. Ako to dobro uradite, bićete privlačni svima.

Kao primer, uzmite vinare. Oni nisu samo vinari. Oni su strastveni pripovedači o svom regionu i svom grožđu. Oni pričaju svoju priču kroz kvalitetnu ponudu, dobro osmišljen način na koji prezentuju degustacije, kreativnost u uparivanju hrane i vina, ambijent koji žele da stvore u svom okruženju, bogate lekcije koje daju onima koji dođu da čuju priču o vinu. A priča o vinu jedna je od stotinu priča koje se mogu ispričati u Srbiji. U takvoj autentičnosti sve će uživati - – i domaći putnici i stranci, jer svi traže nova iskustva, onakva kakva se mogu naći u Srbiji.

_____________________

„Veoma je bitno da taktički balansiramo, tako da se primenom novih standarda higijene i zaštite, na prvom mestu klijent oseća ugodno i sigurno.“

_____________________

● Svesni smo da je Covid pandemija ostavila velike posledice na sektor turizma i hotelijerstva. Šta je po vašem mišljenju bitno za njihov oporavak?

- Koristeći SARS, koji je 2003. pogodio Aziju, kao primer kako tržišta mogu reagovati na pandemiju, podsetimo se da je trebalo 8 meseci da se turistički dolasci povrate, dok je za potpuni oporavak tržišta bilo potrebno 18 meseci.

Period oporavka se može razlikovati, ali Covid-19 je duboko uticao na ugostiteljsku industriju i treba preispitati na koji način pristupiti oporavku.

Uporedo s fazom oporavka, treba računati i na stalne promene u zahtevima i ponašanju gostiju. Stoga će naša sposobnost da budemo fleksibilni biti od presudnog značaja za industriju. Moraćemo da usmeravamo naše poslovanje i osposobimo ga da na pravi način odgovori na ove promene. Veoma je bitno da taktički balansiramo tako da se primenom, na prvom mestu, novih standarda higijene i zaštite, klijent oseća ugodno i sigurno.

Sve ove promene utiču na cenovnu strategiju i profitabilnost, zbog čega smo doveli eminentne stručnjake iz industrije da odgovore na ove izazove efikasnom strategijom optimizacije troškova i upravljanjem prihodima. Pored toga, uskoro ćemo predstaviti vebinare o efikasnoj primeni ekonomičnih higijenskih standarda usmerenih na potrebe potrošača, koje je kreirao Ecole hoteliere de Lausanne (EHL) i koji se koriste širom sveta.

PR

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...