Miki Mitrovich, winsedswiss: Specijalizovano obrazovanje kao most između zahteva privrede i kvalifikovanog kadra

27. July 2020
Foto: Miki Mitrovich, winsedswiss
Foto: Miki Mitrovich, winsedswiss

U vreme kontinuiranih promena potreba, navika i očekivanja kupaca i klijenata, uslužne delatnosti više nego ikada ranije u središte svog poslovanja stavljaju sposobnost da se prilagode zahtevima i tržištu koje se stalno menja. Adekvatno, specijalizovano i celoživotno obrazovanje jedan je od prvih koraka na tom putu, i upravo jedan od ciljeva švajcarske obrazovne grupe winsedswiss (World Institute of Service Education), koja na naše tržište donosi nov model obrazovanja. Sa predstavništvima u Rumuniji, Švajcarskoj i Srbiji, Winsedswiss nudi programe celoživotnog učenja: od vrtića, preko univerziteta do usavršavanja svih profila zaposlenih stručnjaka. Programi pokrivaju uslužne delatnosti: od ugostiteljstva i hotelijerstva, upravljanja maloprodajnim i zdravstvenim uslugama, do sporta i luksuznih usluga, a kreirani su kroz partnerstva sa globalno najpriznatijim obrazovnim institucijama u navedenim oblastima.

Miki Mitrovich, izvršni savetnik obrazovne grupe Winsedswiss Serbia, u intervjuu za Turistički Svet govori o planovima ove grupacije na srpskom tržištu. Pre nego što se pridružila Winsedswiss-u, Miki je bila agent za integralne promene u nekim od najboljih hotela na svetu. Sa više od 25 godina iskustva u sektoru luksuznog ugostiteljstva, njene uloge su obuhvatale liderstvo, prodaju i marketing i menadžment. Poslednjih godina, njen fokus je bio na razvoju i kreiranju strategija za privlačenje i zadržavanje kupaca, kao pokretača eksponencijalnog rasta. 

● Kakvi su vaši aktuelni planovi za razvoj na srpskom tržištu?

- Istakla bih, pre svega, da naša grupa predstavlja most između potreba na tržištu i potražnje za kvalifikovanim osobljem, između budućih potreba i zaposlenih i poslodavaca, a sve s ciljem da svojim studentima ponudimo rešenja i odgovore koji će im omogućiti da dostignu visoke profesionalne ciljeve.

Što se tiče Srbije, odlučili smo da počnemo sa ugostiteljstvom koje je kriza najteže pogodila i čiji će se oporavak oslanjati uglavnom na kvalitet ljudskih resursa. Kako bismo ponudili podršku u ovom važnom trenutku, winsedswisszajedno sa svojim partnerima u julu organizuje online obuke pod nazivom „Hospitality Journey Adria Edition“, koje su okupile međunarodne stručnjake sa fokusom na dve teme: „Upravljanje prihodima u doba krize “ i “Optimizacija troškova u sektoru hrane i pića

Istovremeno, važno je napomenuti da se stručne i profesionalne diplome nude uz licencu pod pokroviteljstvom svetski priznate švajcarske škole Ecole hôtelière de Lausanne (EHL). Prva škola u Rumuniji će startovati do oktobra, nakon čega odmah sledi Beograd. vrlo brzo ćemo objaviti datume otvaranja. Programi stručnog usavršavanja VET by EHL (Profesionalno obrazovanje i obuka, VET by EHL) preneće znanje i filozofiju švajcarskog obrazovanja u ugostiteljstvu na naš ugostiteljski sektor.

Naš cilj je da kroz programe VET by EHL školujemo visokokvalifikovane kadrove za ugostiteljsku industriju u regionu i šire, dok čitav krug ovog obrazovnog iskustva zatvaramo obezbeđivanjem stručne prakse i zastupanjem najboljih talenata iz sektora ugostiteljstva, kako bismo podržali i promovisali izvrsnost koja je neophodna u ovoj oblasti.

_____________________

„Naš zajednički cilj trebalo bi da bude da transformišemo ovaj izazov u priliku za preispitivanje i ponovno pokretanje poslovanja, kao i za pripremu sektora za period kada se kriza završi.“

_____________________

● Sistem obrazovanja koji zastupate usmeren je na kreiranje radne snage budućnosti. Koliko je to važno za tržište na kojem poslujete? Da li je sektor ugostiteljstva ekonomska šansa Srbije?

- Stvaranje „profesionalaca budućnosti“ naš je glavni cilj i upravo takav kadar će biti sve značajnija za Srbiju kako se budemo oporavljali od pandemije. Nakon višemesečne borbe sa Covid-om, teško je i prisetiti se stanja pre pandemije, ali podaci iz februara ove godine govore o dvocifrenom rastu stranog i domaćeg turizma u odnosu na februar 2019. godine.

Hoteli, restorani i sam uslužni sektor - prvi su bili na udaru pandemije. Za očekivati je da će posle krize konkurencija za radna mesta u industriji biti jaka, a u prednosti će biti oni koji su najbolje pripremljeni i koji poseduju odgovarajuće, specijalizovane veštine i obrazovanje. Naš zajednički cilj bi trebalo da bude da transformišemo ovaj izazov u priliku za preispitivanje i ponovno pokretanje poslovanja, kao i za pripremu sektora za period kada se kriza završi.

● Pokrenuli ste serijal vebinara i obuka za profesionalce iz ugostiteljskog sektora. Recite nam nešto više o edukativnim programima.

- U organizaciji winsedswiss-a i naših partnera, vebinar pod nazivom Hospitality Journey Adria Edition okuplja najpoznatije međunarodne stručnjake, s ciljem pružanja brze podrške u optimizaciji i reformi usvojenih poslovnih modela, kako bi se na što bolji način prevazišla kriza u kojoj se sektor našao.

Veoma smo srećni što smo u julu imali priliku da dovedemo svetski priznatu Ecole hôtelière de Lausanne (EHL) u Srbiju i region i da kroz serijal ovih edukativnih online programa profesionalcima iz sektora ugostiteljstva pružimo jedinstvenu priliku da unaprede znanje i veštine učeći upravo od EHL lidera u industriji. Polaznici su u prilici da od profesora Horatiu Tudorija saznaju o tome koliko je bitno upravljanje prihodima u doba krize, dok profesor Alain Najar daje uvide u važnu temu optimizacije troškova u sektoru hrane i pića.

Naš fokus će u regiji i dalje biti na profesionalnom razvoju srednjeg i višeg menadžmenta, operatera i lidera u hotelima i restoranima.

● Kakav ste potencijal za razvoj videli u Srbiji? Šta je to razlikuje od drugih zemalja?

- Rast je ključan za razvoj, a Srbija beleži stabilan rast u turističkom sektoru. Vlada prepoznaje da turizam ima pozitivan uticaj na ekonomiju, zbog čega je razvoj usmeren ne samo na velike gradove, već i na izgradnju jedinstvene ponude Srbije - njenih neverovatnih vinarija, prelepe prirode, kulturnog nasleđa, sportskih i avanturističkih sadržaja, lekovitih banja i wellness centara. Ključna komponenta ove jedinstvene ponude jesu upravo njeni ljudi. Srpski karakter i kultura – zaista su faktor koji Srbiju izdvajaju od drugih. To je ono što čini srce i dušu turizma.

Razvoj u turizmu mora ići u korak sa razvojem ljudi koji pružaju usluge u sektoru ugostiteljstva. Pružanje alata, veština i znanja o visokokvalitetnim uslugama biće presudno za sposobnost Srbije da se takmiči sa regionalnim i globalnim destinacijama.

_____________________

„Ne iznenađuje činjenica da i strani i domaći turisti žele isto: jedinstveno i autentično iskustvo u skladu sa njihovim specifičnim interesima.“

_____________________

● Šta mislite na koji način Srbija može da postane atraktivnija turistička destinacija i kako privući više turista ali i inspirisati građane da odmor provedu Srbiji?

- Zemlje usredsređene na turizam imaju tendenciju da stavljaju naglasak na privlačenje stranih turista, ali da bi održale rast, treba paralelno da razvijaju i strategiju za povećanje domaćeg turističkog prometa. Nije iznenađujuće da i strani i domaći turisti žele isto: jedinstveno i autentično iskustvo u skladu sa njihovim specifičnim interesima. Da biste nadahnuli turizam, morate kreirati inspirativnu priču o svojoj destinaciji i pružiti kvalitetno iskustvo. Ako to dobro uradite, bićete privlačni svima.

Kao primer, uzmite vinare. Oni nisu samo vinari. Oni su strastveni pripovedači o svom regionu i svom grožđu. Oni pričaju svoju priču kroz kvalitetnu ponudu, dobro osmišljen način na koji prezentuju degustacije, kreativnost u uparivanju hrane i vina, ambijent koji žele da stvore u svom okruženju, bogate lekcije koje daju onima koji dođu da čuju priču o vinu. A priča o vinu jedna je od stotinu priča koje se mogu ispričati u Srbiji. U takvoj autentičnosti sve će uživati - – i domaći putnici i stranci, jer svi traže nova iskustva, onakva kakva se mogu naći u Srbiji.

_____________________

„Veoma je bitno da taktički balansiramo, tako da se primenom novih standarda higijene i zaštite, na prvom mestu klijent oseća ugodno i sigurno.“

_____________________

● Svesni smo da je Covid pandemija ostavila velike posledice na sektor turizma i hotelijerstva. Šta je po vašem mišljenju bitno za njihov oporavak?

- Koristeći SARS, koji je 2003. pogodio Aziju, kao primer kako tržišta mogu reagovati na pandemiju, podsetimo se da je trebalo 8 meseci da se turistički dolasci povrate, dok je za potpuni oporavak tržišta bilo potrebno 18 meseci.

Period oporavka se može razlikovati, ali Covid-19 je duboko uticao na ugostiteljsku industriju i treba preispitati na koji način pristupiti oporavku.

Uporedo s fazom oporavka, treba računati i na stalne promene u zahtevima i ponašanju gostiju. Stoga će naša sposobnost da budemo fleksibilni biti od presudnog značaja za industriju. Moraćemo da usmeravamo naše poslovanje i osposobimo ga da na pravi način odgovori na ove promene. Veoma je bitno da taktički balansiramo tako da se primenom, na prvom mestu, novih standarda higijene i zaštite, klijent oseća ugodno i sigurno.

Sve ove promene utiču na cenovnu strategiju i profitabilnost, zbog čega smo doveli eminentne stručnjake iz industrije da odgovore na ove izazove efikasnom strategijom optimizacije troškova i upravljanjem prihodima. Pored toga, uskoro ćemo predstaviti vebinare o efikasnoj primeni ekonomičnih higijenskih standarda usmerenih na potrebe potrošača, koje je kreirao Ecole hoteliere de Lausanne (EHL) i koji se koriste širom sveta.

PR

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Septembar u znaku zahvalnosti zaposlenima u Domaćinstvu
08. July 2024
Nedelja posvećena zaposlenima u hotelskom Domaćinstvu – International Housekeepers Week,...
Hospitality
“Vrata raja” od 160 miliona evra: Počela izgradnja novog luksuznog hotelsko-rezidencijalnog kompleksa u Ulcinju
04. July 2024
Karisma Hotels & Resorts i Dobrov & Family Group sa ponosom najavljuju početak...
Hospitality
JP Skijališta Srbije gradi apart hotel na Zlatiboru
24. June 2024
JP Skijališta Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za...
Hospitality
Luštica ima potencijal da nadmaši elitne turističke destinacije
30. May 2024
Crna Gora ima ogroman potencijal, a Luštica je biser koji bi mogao da nadmaši...