Mamula postaje hotel

15. June 2017
Mamula, foto: TO Herceg Novi
Mamula, foto: TO Herceg Novi

Svi uslovi predviđeni ugovorom o zakupu ostrva Lastavica zajedno sa čuvenom tvrđavom Mamula na 49 godina, zaključenim između Vlade Crne Gore i švajcarske kompanije "Oraskom development holding AG", ispunjeni su. Ovu vest potvrdili su i u izvršnoj vlasti Duška Markovića. Međutim, da bi Švajcarci preuzeli ostrvo, preostalo je da se potpiše memorandum o ispunjenju uslova.

Visina ugovorene investicije je 15 miliona evra, a biće realizovana u roku od 18 meseci od datuma izdavanja građevinske dozvole. Tokom prvih deset godina poslovanja, to će omogućiti otvaranje 200 radnih mesta, kao i sedam i po miliona evra ukupnih direktnih prihoda za Vladu Crne Gore na ime poreza, PDV.

Čuvena tvrđava će biti rekonstruisana u hotel sa pet zvezdica, 23 sobe, četiri ugostiteljska objekta, spomen-sobom i drugim sadržajima. U okviru projekta biće izgrađeno pristanište, kao i dve kaskade sa recikliranom vodom.

- Turistička valorizacija ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula je projekat od značaja, kako za razvoj opštine Herceg Novi, tako i za Crnu Goru uopšte, i predstavlja prvi projekat turističke valorizacije spomenika kulture - navode u Vladi.

Da će ostrvo sa tvrđavom postati javna turistička atrakcija otvorena za sve i potpuno dostupna građanima, najavili su Švajcarci pre godinu dana. Tada su poručili da će razvoj i renoviranje fascinantne tvrđave biti pažljivo planirani prilikom izvođenja radova.

- Radujem se danu kada će muzej na Mamuli biti otvoren i kada će devastirana građevina postati nova atraktivna destinacija koja će se naći među prelepim lokacijama ove lepe države - poručio je tada predsednik Odbora Samih Saviris.

Atraktivno ostrvo na ulazu u hercegnovski deo Bokokotorskog zaliva, od raspisivanja prvog tendera za zakup decembra 2013. godine, podelilo je Novljane, pa i javnost u Crnoj Gori. Deo žitelja najvećeg bokeljskog grada podseća da je za vreme Drugog svetskog rata Mamula bio kazamat u kome su okupatori zatvarali rodoljube, i uvereni su da ne treba davati pod kiriju nešto što je kulturno dobro, strahujući da će angažovanjem građevinskih mašina tvrđava biti potpuno devastirana, a staništa galebova zauvek izgubljena. Oni ne spore da su tvrđava i ostrvo zapušteni i devastirani, ali smatraju da je bolje da Mamula bude divlja, ali njihova.

Podrška veterana

Ustanovljenjem memorijalnog muzeja biće očuvana istorijska vrednost Lastavice, i taj zadatak "Oraskom" preuzima s velikim pijetetom. Iz kompanije su još ranije poručili da je ovakve namere moguće realizovati samo kao deo većeg projekta. Podsetili su da su za planove dobili podršku Udruženja veterana Drugog svetskog rata.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...