Lekoviti mirisi wellness-a

11. April 2020
Image by Monika from Pixabay
Image by Monika from Pixabay

Svaki klijent koji uđe u Spa ili Wellness nesvesno uključi sva svoja čula da bi „ispitao teren“ i odlučio da li vredi njegovog vremena i novca. Osim ugodnog ambijenta, boja i, pre svega, profesionalnog tima, od velike važnosti je i miris tog prostora. Možda je i najvažniji kod donošenja odluke - ostati ili otići. I to nije slučaj samo kod izbirljivijih klijenata.

Poznato je da je čulo mirisa izuzetno važno za čoveka. Ćelije čula mirisa počinju da se razvijaju već u trećoj nedelji embrionalnog razvoja, značajno ranije od ostalih čula. Po rođenju, čulo mirisa postaje najvažnije čulo kojim se beba koristi u prepoznavanju i snalaženju u novoj sredini. Nova istraživanja pokazuju da 3% našeg genoma otpada na olfaktorne gene, te da čovek može da razlikuje i upamti više od 10.000 različitih mirisa. Čulo mirisa od olfaktornih ćelija u nosu, nervnim impulsima prenosi se u limbički deo mozga koji je odgovoran za upravljanje nesvesnim, instinktivnim i autonomnim funkcijama, te emocijama i sećanjem. Stoga nije ni čudo da na 75% emocija koje svakodnevno generišemo utiče miris i zato se smatra da je 100 puta veća verovatnoća da se setimo nečega što smo omirisali nego videli, čuli ili dodirnuli.

Wellness je već odavno prepoznao važnost i snagu mirisa i to prvenstveno kroz koncept aromaterapije, tj. upotrebu eteričnih ulja u lečenju raznih bolnih stanja. Niz kvalitetnih naučnih istraživanja dokazuju efekte mirisa na ublažavanje boli, poboljšan san, smanjenu anksioznost i ređe jutarnje mučnine. Mirisi mogu pomoći u unapređenju kognitivnog učenja ali i vraćanju sećanja i promeni emocionalnog stanja.

Ključ za promenu emocionalnih stanja

Upravo zato, mnogi wellness brendovili nastoje da mirise što bolje iskoriste u svojim proizvodima i tretmanima. Jedan od takvih je i francuski brend Altearah BIO, koji inovativno kombinuje aromaterapiju, chromatoterapiju, olfactoterapiju, oleoterapiju i masažoterapiju. Svojim proizvodima i tretmanima nastoje da utiču na emocionalna stanja klijenata. To čine detekcijom problema pomoću chromatoterapije kojom dolaze do spoznaje o emocionalnim potrebama klijenta, a potom pomoću aromaterapije nastoje da utiču na prepoznata emocionalna stanja.

Zahvaljujući prepoznavanju važnosti mirisa, ali i trendu povratka „prirodnom“ lečenju pretpostavlja se da će do 2026. godine tržište esencijalnih ulja biti vredno oko 15 milijardi dolara, s tendencijom daljeg rasta.

Budućnost industrije mirisa

Svest o povezanosti mirisa s našim mozgom i o potencijalu lečenja i stvaranja zadovoljstva kod svakog pojedinog korisnika, otvara nove potencijale i razvoja industrije mirisa, kao i novih istraživanja na ovu temu. Razvoj će ići u nekoliko pravaca:

Individualizacija
Težiće se individualizaciji, nastojaće se za svakog pojedinca pronaći odgovarajući mirisi, baš oni koji ga dovode u stanje opuštenosti i zadovoljstva, mirisi koji kod te osobe pobuđuju određena sećanja i emocije. Trgovci, hotelijeri i razne uslužne djelatnosti nastojaće da pronađu „svoje“ mirise, one koji će ih najbolje predstavljati i kod njihovih klijenata izazivati pozitivne emocije i sećanja. Industrija mirisa nastojaće da pronađe arome koje nabolje utiču na određene emocije i stanja.

Distribucija
Kada već tako dobro reagujemo na mirise, zašto ne bismo češće bili izloženi njihovom pozitivnom uticaju? Jedna od ideja koja se razvija je i digitalizacija mirisa, pretvaranje mirisa u digitalnu informaciju koja će se moći prenositi na daljinu, npr. putem naših „pametnih“ telefona.

Takva informacija mogla bi se dekodirati u nekom uređaju koji se nalazi u našoj neposrednoj blizini i koji emituje upravo one mirise koji su nam potrebni i npr. u našem domu pobuđuju osećaj kao da se nalazimo na mestu omiljenog godišnjeg odmora. Difuzori mirisa postojaće sve napredniji, moći će da prepoznaju naše potrebe i u tačno određenom trenutku otpuste mirise koji najbolje odgovaraju nama i trenutku. Čulo mirisa je čulo koje se najbrže privikava na nadražaj, stoga novi difuzori treba da osiguraju da se mirisi otpuštaju u intervalima koji neće dopustiti čulu mirisa da „otupi“ na nadražaje.

Kliničko korišćenje mirisa i istraživanje

Sve će se više mirisi uključivati u razne vidove lečenja i terapije brojnih stanja na koje čulo mirisa može uticati. Istovremeno, istraživanja će pronalaziti sve širu primenu mirisa, uz istovremenu naučnu potvrdu njihove efikasnosti.

Wellness

Wellness koji je među prvima prepoznao značaj mirisa nastaviće i dalje da ih koristi na sve efikasnije i inovativnije načine. Osim postojećih tretmana upotrebe mirisa kroz razne tretmane aromaterapije, tuševa doživljaja, mirisne kupke, biće osmišljen čitav niz novih tretmana koji će nas putem mirisa dovoditi u stanje „wellness“-a. Na nama će biti samo da „zaplivamo“ na tom talasu.

Kristijan Zulle 

3Lwellness

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...