Izmene zakona o turizmu i ugostiteljstvu - Privatni smeštaj ulazi u legalne tokove

31. May 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Državni sekretar za turizam Miroslav Knežević najavio je na 51. godišnjoj sednici Skupštine Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) da će u petak, 1. juna, početi javna rasprava o Nacrtu zakona o turizmu i Nacrtu zakona o ugostiteljstvu, koja će trajati 20 dana.

Pomoćnica ministra za turizam Renata Pindžo upoznala je prisutne sa detaljima predloženih zakonskih rešenja kako iz oblasti turizma, tako i iz oblasti ugostiteljstva, naglašavajući da su u Radnoj grupi za izradu ovih nacrta učestvovali i predstavnici strukovnih i poslovnih udruženja, uključujući i predstavnika HORES-a.

- Ključna novina u Zakonu o ugostiteljstvu je uvođenje paušalnog poreza za fizička lica koja pružaju usluge smeštaja. Naime, njihov porez neće zavisiti od toga koliko će imati gostiju, nego od broja raspoloživog ležaja, kao i od kategorije turističkog mesta u kom se privatni smeštaj nalazi. Dakle, cilj nam je da porez bude što niži, kako bi što više ljudi ušlo u legalne tokove. S druge strane, zalagaćemo se za to da kazne za poslovanje u sivoj zoni budu maksimalne - istakla je Pindžo.

Ona je dodala i da je predložena izmena po kojoj se izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana ne naziva "izdavanje pod kiriju", nego "obavljanje ugostiteljske delatnosti". Takođe, navela je da će registracija privatnog smeštaja, kao i kategorizacija, biti uslov za dobijanje pristupa jedinstvenom sistemu "E-turista", koji će biti jedini način prijave i odjave gostiju.

Što se tiče Nacrta zakona o turizmu, Pindžo je navela da su urađena usklađivanja sa Zakonom o upravnom postupku, Zakonom o inspekcijskom nadzoru, sa novom direktivom EU i Strategijom razvoja turizma.

- Želimo da budemo kompatibilni, a s druge strane, ovim izmenama omogućavamo bolje kontrolne mehanizme u upravljanju destinacijom, programu razvoja i zaštiti prava potrošača - rekla je Pindžo. 

Pomoćnica ministra u Sektoru turističke inspekcije Vera Božić Trefalt upoznala je prisutne sa naporima turističke inspekcije na suzbijanju sive ekonomije, ali i sa aktivnostima koordinacije sa lokalnim turističkim inspekcijama da se provera ispunjenosti uslova rada, posebno fizičkih lica pružaoca ugostiteljskih usluga, u narednom periodu unapredi, imajući u vidu značajnu ulogu inspekcije u realizaciji novih predloženih zakonskih rešenja.

Na sednici Skupštine Udruženja predstavljeni su izveštaj o radu, programske aktivnosti HORES-a tokom 2018/2019. i najnoviji rezultati istraživanja zadovoljstva gostiju u Srbiji, a dodeljena su i priznanja povodom 85 godina od osnivanja Udruženja hotelijera i restoratera i 50 godina kontinuiranog rada PU HORES.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...