Izletište kod Paraćina dobija hotel sa 5 zvezdica?

21. August 2019
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Često maštamo o tome da proputujemo svet, a da nismo obišli ni soptsveno "dvorište". Ipak, situacija se poslednjih nekoliko godina značajno promenila, pa je sve više turista, kako domaćih, tako i stranih, koji otkrivaju lepote Srbije. Kraj koji treba obići i koji ima šta da ponudi svojim gostima svakako je Pomoravlje. Tome svedoče i rezultati koji pokazuju da ovaj region iz godine u godinu posećuje sve veći broj ljudi.

Lider prema broju noćenja jeste opština Paraćin koju je, prema podacima Republičkog zavoda za statsitiku, tokom 2018. godine posetilo više od 17.500 turista.

- Prateći trendove iz prethodnih godina gde broj turista raste svake godine za 30%, siguran sam da ćemo u 2019. godini imati i preko 20.000 turista koji će boraviti u hotelima i drugim smeštajnim kapacitetima. Dodao bih da se Paraćin nalazi na izuzetno dobrom geografskom položaju i na raskršću najvažnijih puteva, tako da nam veliki broj turista dolazi iz severnih evropskih zemalja. Oni su u tranzitu i borave u našem gradu dan ili dva - kaže za eKapiju Aljoša Gligorijević, direktor Turističke organizacija Paraćin.

A, u čemu je tajna Paraćina? Zbog čega ovaj grad postaje sve popularnija turistička destinacija?

- U turističkom smislu Paraćin je grad koji ima čime da se diči i ponosi. Turisti koji dolaze uglavnom posećuju naša izletišta Grzu i Sisevac, brojne manastire, muzej i arheološko nalazište iz doba Neolita u Drenovcu. Svakako, tu je i fenomenalna gastronomska ponuda koja privlači turiste, te oni mogu probati autentične specijalitete kao što su Paraćinski ćevap, pastrmka sa Grze i Sisevca i Vasinu tortu - kaže nam Gligorijević.

Kako kaže, najkvalitetniju pastrmku možete pojesti upravo na ovim planinskim južnokučajskim izletištima.

- Spremljena najčešće na žaru uz priloge od povrća, potočna i kalifornijska pastrmka pruža vam ukus netaknute prirode i mami da posetite ove oaze čistog vazduha, bistre vode i gostoljubivih domaćina. Kako pastrmka živi samo u bistroj vodi, veoma bogatoj kiseonikom, to vam je najbolji pokazatelj da ste, dolazeći na Grzu i Sisevac odabrali najbolje - kaže Gligorijević.

Upravo su Grza i Sisevac izletišta koja svojom lepotom privlače posetioce iz svih krajeva.

- Na Grzi se nalazi i spomenik prirode Vrelo Grze koji je pod zaštitiom države. S druge strane, Sisevac je mesto gde turisti mogu da uživaju u bazenima sa termalnom vodom, koja je na konstatnih 36 stepeni celzjusa - kaže nam predsednik TO Paraćin.

Ono što takođe utiče na razvoj turizma u Paraćinu jesu i investicije, kojih je u ovom gradu sve više, kaže naš sagovornik. Naime, u planu je da u centru grada budu izgrađena tri turistička objekta, za koje je još u toku izrada planske i tehničke dokumentacije. Ono što je trenutno aktuelno jeste izgradnja hotela Biogor koji će imati pet zvezdica. Tu je i etno selo Stolovo, koje se nalazi na samom autoputu.

- Izletište Sisevac kod Paraćina, nekada odmaralište rudara Resavice, a sada omiljena destinacija stanovnika Pomoravlja, uskoro će dobiti hotel sa pet zvezdica. Hotel će biti površine oko 7.000 m2, imaće 45 soba i četiri apartmana, salu za sastanke sa 120 mesta i velnes centar na 1.000 kvadrata. Objekat je projektovan da bude energetski visoko efikasan, grejaće se termalnom vodom i biće veoma dobro izlovan. Imaće zelene, odnosno zatravljene krovove, što je trend gradnje u svetu - kaže sagovornik eKapije.

Kako navodi, reč je o rekonstrukciji i dogradnji postojećeg hotela Borja površine od 5.000 m2 u koji će se novi deo uklopiti u jednu funkcionalnu celinu sa oko 7.000 m2.

- Turistički radnici Paraćina ocenjuju da će novi hotel obogatiti turističku ponudu tog mesta i biti generator turističke ponude u regionu Pomoravlja. U Sisevcu je poznati manastir Sisojevac, a preko leta rade bazeni, kao i restoran Potočara sa oko 400 mesta. Turisti dolaze zbog izuzetno lepog ambijenta na izvoru reku Crnice, ipod Kučajskih planina, ali i dobre gastronomske ponude, pre svega pastrmke i jela sa roštilja - navodi Gligorijević.

Trenutno u Paraćinu, kaže, postoji negde oko 500 ležajeva. U određenim periodima u godini, a naročito tokom leta, vrlo je teško naći slobodan smeštaj.

- Verujem da će do kraja ove i početkom sledeće godine doći do značajnog povećanja smeštajnih kapaciteta i da će se kvalitet turističke ponude značajno poboljšati.

Paraćin kao opština sa 33 sela ima i veliki potencijal za razvoj seoskog domaćinstva.

- Trenutno radimo na edukaciji i pružanju informacija zainteresovanim ljudima koji žele da se bave ovim vidom turizma, a žive na selu.

Veoma dobar način za privlačenje turista jesu i manifestacije, pa tako i Paraćin organizuje brojna dešavanja kojima želi da utiče na razvoj turizma u gradu.

- Turistička organizacija opštine Paraćin mnogo polaže u razvoj manifestacionog turizma tako da tokom godine organizujemo puno manifestacija kao što su Salon vina u martu na kom posetioci mogu degustirati najbolja vina iz Srbije i regiona. Tu je i Međunarodni šahovski festival u julu koji je ove godine okupio oko 400 učesnika iz više od 35 zemalja sveta.

U Paraćinu će 19. i 20. jula biti održan i festival elektronske muzike Energija fest, a u septembru će biti organizovani koncerti, džez veče, dečiji karneval.

- U oktobru sledi Međunarodni sajam privrede koji postoji više od 20 godina i okuplja izlagače iz čitavog regiona Zapadnog Balkana - kaže Aljoša Gligorijević za eKapiju.

Izvor: eKapija

Last comment

turista
Monday , 26.08.2019. 20:42h
Recommendation:
2
+
0
-
Neko ko je v.d.direktor TOP treba da razlikuje broj turista od broja nocenja kao i da zna da hotel sa 5 zvezdica u izgradnji nije dopuna hotela Borje vec je zaseban objekat na drugoj lokaciji . Hotel BORJE je posle privatizacije oronu, zapusten, urusen, a privatizacija je i sprovedena da bi se objekti GRZE TURIST obnovili, prosirili kapacitete i sadrzaje i zaposlio veci broj turistickih i ugostiteljskih radnika. Nije navedeno da je putna infrasruktura veliki problem na koji vlast u Paracinu ne reaguje na adekvatan nacin prosirenjem i rekonstrukcijom i izgradnjom novog puta koji se uvek pominje u politickoj kampanji. Inace nijedan strucnjak ne radi u pomenutoj TO sto Zakon o turizmu sada ne sankcionise niti predvidja logicnije resenje kada jsu kadrovi u pitanju na svim nivoima turizma. HITNO MENJATI ZAKON O TURIZMU, ministarstvo reorganizovati od vrha kadrovki strucno ako zelimo ozbiljno da se bavimo ovom delatnoscu. Inace sve ovo je minorno s obzirom na nase potencijale i uspeh slicnih konkurentskih zemalja koje su kadrovski ozbiljne i takvi su im i rezultati.

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...