Istraživanje: Hoteli u Srbiji i njihove arhitekte

27. August 2019
Istraživanje: Hoteli u Srbiji i njihove arhitekte

Arhitektura je važan faktor koji utiče na vizuelni identitet hotela, njegov imidž, ukupni doživljaj i intenzitet satisfakcije potencijalnih korisnika. Postoje smernice pri projektovanju hotela: veza sa okolinom, originalnost, red, ravnoteža, elegancija, koherencija, dizajn... Mnogi od naših arhitekata pokušali su da, držeći se ovih principa, projektuju hotele po meri čoveka. Evo najstarijih i još dobro držećih!

HOTEL KOPERNIKUS PRAG, Beograd

ORIGINALNO. Ova starina od devedeset godina i dalje se ponaša kao mladić u najboljim godinama! Podignut je na imanju beogradskog advokata Radomira Milaćevića, na uglu ulica Balkanske i Kraljice Natalije. Sopstvenici hotela bile su Evgenija Milaćević i Natalija Marić, kćeri advokata Milaćevića. Hotel je sagrađen 1929.godine po projektu arhitekte Đure Borošića, u stilu art deko. U njihovom vlasništvu hotel je ostao do 1948. god. kada ga je preuzelo Ministarstvo unutrašnjih poslova FNRJ.

Arhitektura zgrade čini spoljni izgled (omotač) hotela koji može da privuče ili odbije potencijalne kupce, bez obzira na kvalitet sadržaja. Svaki hotel ima svoje «lice» koje mora biti lepo, dobro uočljivo, privlačno, prepoznatljivo i originalno. Jedan od njih je Kopernikus Hotel Prag.

Zanimljivo je da je on jedan od retkih ugaonih hotela koji gleda na tri strane raskrsnice. Fasada je ukrašena balkonima koji se na svakom spratu razlikuju. Kada je podignut, hotel je imao četiri sprata sa po sedam soba. Prilikom proširenja 1936. godine, na svakom spratu dozidano je još šest soba, a ujedno je dozidan i peti sprat i delimično mansarda. Na svakom spratu konstruisani su zajednički toaleti i po jedno kupatilo, što je odgovaralo standardima ondašnje hotelske arhitekture.

Danas ovaj mladić ima 82 sobe, tri konferencijske sale - Bohemia, Karlove Vari i Libuša. U otmenoj i krajnje prijatnoj atmosferi restorana hotela Prag gosti mogu da uživaju u ukusnim internacionalnim jelima.

HOTEL BEOGRAD, Čačak

RED. Dvadesettrogodišnji Nemac iz Rume, industrijalac Ferdinand Kren, izgradio je i otvorio 1900. godine najstariji hotel u Srbiji – BEOGRAD. Svedok vremena, raznih društveno-političkih i ekonomskih uspona i padova danas obeležava 119 godina svog postojanja! Neko kaže da je hotel projekat gornjomilanovačkog okružnog inženjera Manoka koji je hotel izgradio u tada vladajućem stilu bečke secesije. Prepoznatljiv po obeležjima ovog arhitektonskog izraza, hotel je u potpunosti očuvao prvobitnu fasadu.

“U umetničkom delu, haos mora da svetluca kroz veo reda”, kažu poznavaoci arhitekture. Simetrične zgrade su lepe, smatra Le Corbusier, jer usred očigledne nekoheretnosti prirode ili gradova, oni su mesta geometrije, oblast u kojoj praktično vlada matematika. Dovoljno je pogledati fasadu hotela BEOGRAD da bismo se složili sa ovom tvrdnjom. Oslanjanje na pravilnost i predvidivost odmara naš um.

Tokom života menjao je imena ali ne i namenu: isprva se zvao „Kren“, a posle 1945. godine hotel dobija slatko ime „Beogradčić“, a zatim „Beograd“. Vrlo brzo je postao centar političkih, društvenih i ekonomskih dešavanja. Nekada su zabave bile u kafani, sa bubnjarom na sredini sale. Drvene stepenice vodile su do soba kojih danas ima 35. Arhitektura je ostala, ali se unutrašnjim rekonstrukcijama dobio dobar prostor za nova vremena.

HOTEL ZEPTER, Beograd

ELEGANCIJA. U samom beogradskom centru već pet godina živi hotel ZEPTER. Poslovni objekat na Terazijama izveden je 1931.godine. Autor, čuveni arhitekta Đorđe Đorđević, projektovao je „Palatu Osiguravajućeg društva Jugoslavije“. Arhitektura zgrade pripada tzv. zrelom modernizmu koji se u Beogradu formirao početkom 20. veka.

Zgradi pripada podkategorija lepote koja se može označiti kao elegancija, kvalitet koji je prisutan uvek kada arhitektonsko delo uspeva da traje sa elegancijom i snagom, a da pritom poseduje skromnost koja ipak privlači pažnju usred terazijskog vrela.

Pre pet godina izvedena je revitalizacija zgrade prema projektu arhitekte Dušana Tešića biroa ATD i koautorke Dušanke Vučenović. Ceo dizajn enterijera je suptilan i u kombinaciji luksuza i jednostavnosti - rečju, elegantan. U staroj, ali sjajno očuvanoj zgradi, s pogledom na užurbane Terazije, ovaj hotel privlači svojim modernim likom i čistim linijama.

KRALJEVI ČARDACI SPA, Kopaonik

ORIGINALNOST: Kada je reč o projektovanju hotela neophodno je napraviti ravnotežu između osećanja avanture i osećanja „kao kod kuće“. Da bi se ostvarila različitost neophodno je težiti originalnom, autentičnom i inovativnom dizajnu hotela koj stimuliše sva čula i um.

Jedan takav hotel je hotel KRALJEVI ČARDACI SPA na Kopaoniku. Njegova fasada u „blagom“ bondruk stilu (vidljiv kostur od drvenih greda), podseća na stare srpske kuće. Ovakva arhitektura ukazuje na prelazni period gradnje kuće od brvnare prema savremenom graditeljstvu. Tako su vlasnici Vesna i Milan Kostadinović zamislili hotel, uz pomoć tima iz studija Kon Forma, inženjerom statičarem Vladetom Manojlovićem i arhitektom Boškom Mlađenom, dok je dizajnerski deo posla pripao arhitekti Aleksandru Aleksijeviću. Moglo bi se reći da je kompleks apartmana i hotela zaista onakav „kakav niko drugi nema“.
Projekat ovog hotela danas podseća na mali, pomalo srednjovekovni grad, koji i dalje raste: SPA deo hotela posetiocima nudi zatvoren bazen, finsku i tursku saunu, bio saunu, đakuzi, kneipp, tepidarijum, slanu pećinu, hamam, float spa kapsulu, deo za masaže, konferencijske sale...

Jelena Kaličanin

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Luštica ima potencijal da nadmaši elitne turističke destinacije
30. May 2024
Crna Gora ima ogroman potencijal, a Luštica je biser koji bi mogao da nadmaši...
Hospitality
HORES traži smanjenje PDV-a na hranu u hotelima i restoranima
22. May 2024
Udru­že­nje ho­te­li­je­ra i re­sto­ra­te­ra...
Hospitality
Beograd: Popunjenost hotela 100 odsto zahvaljujući koncertima grupe Rammstein
16. May 2024
U susret koncertima grupe Rammstein, 24. i 25. maja zahvaljujući kojima su popunjeni svi...
Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...