Hotelski wellness: Od investicije do profita

30. December 2019
Hotelski wellness: Od investicije do profita

Wellness je danas sastavni deo hotelske ponude, a wellness centri su, zahvaljujući velikim ulaganjima u njihovu opremu i uređenje – sve atraktivniji. Uprkost ozbiljnim investicijama, mnogi hotelijeri su, nažalost, nespremni za  upravljanje wellness centrom, koji, u stvari, može da bude odličan hotelski profitni centar.

Investicije u wellness prostore u hotelima sve su veće, a prostori sve atraktivniji. No, sve je češće da se hotelijeri, nakon obimnih investicija u wellness prostor, trude da što pre pronađu operatera kome će iznajmiti prostor wellness-a, iako sa ugovorenom zakupninom neće moći da povrate novac uložen u uređenje i opremanje tog prostora ni u narednih 50 godina! Da li to hotelijeri rade u interesu svojih gostiju, da bi im osigurali najbolju moguću uslugu ili…? Čini se da je pre razlog u tome što nisu spremni da prihvate odgovornost i brigu o wellness sadržajima. Prosto je neverovatno da neko uloži ogroman novac u sadržaj, kojeg što pre želi da se otarasi? Ali je moguće i svakodnevno se dešava. Veliki broj hotelijera ne zna šta je wellness, kako ga da učini svrsishodnim za svoje poslovanje, kako njime upravljati i, na kraju, kako ostvariti zaradu.

Hotelijeri odgovorni za popunjenost

Najveći problem hotelskog wellness centra je što u vrlo maloj meri odgovara za uspešnost svog poslovanja. Wellness centar će biti prazan ukoliko je hotel prazan, zatim ako je hotel namenjen gostima koji nisu potencijalni korisnici wellnessa ili ako je wellness smešten u zabačenom delu hotela, a hotelske informacije nedovoljno dobro upućuju goste gde treba da idu...

Wellness menadžment i wellness tim imaju veliki uticaj na zadovoljstvo klijenata sadržajima i uslugom, ali vrlo mali uticaj na popunjenost. Upravljanje wellness-om bez interesa i pomoći hotela -  Sizifov je posao.

Hotelijeri ali i wellness operateri se trude da shvate koliki broj gostiju hotela će koristiti wellness. Da li je to 3, 5 ili možda 30 odsto od ukupnog broja gostiju? Do tog podatka je gotovo nemoguće doći, jer na njega utiče niz faktora: kategorija hotela, vrsta gostiju, razdoblje godine, klimatske prilike, pozicija wellness prostora u hotelu, ostali hotelski sadržaji, lokacija hotela i njegovo okruženje, wellness brend koji upravlja prostorima wellness-a, marketinške aktivnosti i niz drugih faktora koji će uticati na poslovanje samog wellness-a.

Broj korisnika se razlikuje od wellness-a do wellness-a i zavisi od kvaliteta wellness usluga, ali prvenstveno od truda hotela da napuni wellness prostor. Samim tim i profitabilnost wellnessa zavisi od hotela, a manje od wellness operatora.

Dodatna vrednost vredna poštovanja

Posmatrano kroz prizmu hotelskog poslovanja, aktivnosti koje imaju za cilj da očuvaju i unaprede zdravlje gostiju, da im pomognu da se opuste i bolje spavaju ili fizički aktiviraju, bolje izgledaju i da prihvate zdrave životne navike - mogu se smatrati wellness aktivnostima.

Otvara se pitanje: šta onda u hotelu čini wellness? Je li to samo tzv. prostor wellness-a ili nešto značajno više? Vodimo li se prethodno rečenim, wellness nije samo sauna, hidromasažni bazen i ručna masaža, nego i joga, trčanje, šetnja uz more ili po planini, sveže ceđeni sok, jastuk za spavanje punjen ljuspicama heljde i sve ostalo što će gostu pomoći da se opusti nakon stresa, da se dobro naspava, fizički aktivira nakon dugotrajnog sedenja, da prihvati ispravnu ishranu i druge životne navike, da se oseća bolje i „lepše“. Ako pogledamo šire i ne doživimo wellness samo kao hotelski podrum od 1.500 m2 u koji je uloženo tri miliona evra, već kao skup usluga koje unapređuju zdravlje, bolji izgled i dugovečnost, shvatićemo da se tih 1.500 m2 može „preliti“ na ceo prostor hotela, sve hotelske sektore i operacije i hotelu osigurati produženu sezonu, popunjenost i profitabilnost.

Ako prihvatimo da su aktivnosti koje vode očuvanju i unapređenju zdravlja gostiju, wellness, imamo razloga da kažemo da su svi gosti hotela korisnici wellness-a. Verovatno svaki gost želi da se vrati sa odmora opušteniji, fizički aktivniji, zdraviji i „lepši“. U tome je svrha  wellness-a u hotelu i isplativost velike investicije u wellness prostor. Skup svih wellness sadržaja, kao i simbioza hotelijera i wellness operatera, mogu dovesti do bolje i duže popunjenosti hotela, ali i većeg zadovoljstva gostiju boravkom. Hotel s dobro osmišljenim wellness sadržajima postaje ne samo mesto za odmor, zabavu, poslovne sastanke i sl., već i mesto za očuvanje i  unapređenje zdravlja svojih gostiju. Dodatna vrednost vredna poštovanja.

Kristijan Zulle
3Lwellness

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Postanite „Bath boss“, kupajte se u luksuznim hotelima i zaradite 5.000 dolara!
13. October 2021
 Ako više volite da se opuštate u kupatilu u hotelskoj sobi umesto da radite...
Hospitality
Najluksuzniji hotel Saudijske Arabije pred otvaranjem
13. October 2021
Nakon debitovanja sa svojim prvim odmaralištem na Bliskom Istoku, Raffles predstavlja...
Hospitality
Hotel Madame Reve - najnovije čudo Pariza
13. October 2021
Pariz je sinonim za sve stvari koje su povezane sa luksuzom, a Hotel Madame Reve, najnovije je...
Hospitality
The Seeds - inovativni retro smeštaj u šumama Đijanšija u Kini: savršeno mesto za opuštanje
13. October 2021
 Svi smo umorni od sedenja ispred ekrana naših računara, dok maštamo u begu...