Hotelski wellness: Od investicije do profita

30. December 2019
Hotelski wellness: Od investicije do profita

Wellness je danas sastavni deo hotelske ponude, a wellness centri su, zahvaljujući velikim ulaganjima u njihovu opremu i uređenje – sve atraktivniji. Uprkost ozbiljnim investicijama, mnogi hotelijeri su, nažalost, nespremni za  upravljanje wellness centrom, koji, u stvari, može da bude odličan hotelski profitni centar.

Investicije u wellness prostore u hotelima sve su veće, a prostori sve atraktivniji. No, sve je češće da se hotelijeri, nakon obimnih investicija u wellness prostor, trude da što pre pronađu operatera kome će iznajmiti prostor wellness-a, iako sa ugovorenom zakupninom neće moći da povrate novac uložen u uređenje i opremanje tog prostora ni u narednih 50 godina! Da li to hotelijeri rade u interesu svojih gostiju, da bi im osigurali najbolju moguću uslugu ili…? Čini se da je pre razlog u tome što nisu spremni da prihvate odgovornost i brigu o wellness sadržajima. Prosto je neverovatno da neko uloži ogroman novac u sadržaj, kojeg što pre želi da se otarasi? Ali je moguće i svakodnevno se dešava. Veliki broj hotelijera ne zna šta je wellness, kako ga da učini svrsishodnim za svoje poslovanje, kako njime upravljati i, na kraju, kako ostvariti zaradu.

Hotelijeri odgovorni za popunjenost

Najveći problem hotelskog wellness centra je što u vrlo maloj meri odgovara za uspešnost svog poslovanja. Wellness centar će biti prazan ukoliko je hotel prazan, zatim ako je hotel namenjen gostima koji nisu potencijalni korisnici wellnessa ili ako je wellness smešten u zabačenom delu hotela, a hotelske informacije nedovoljno dobro upućuju goste gde treba da idu...

Wellness menadžment i wellness tim imaju veliki uticaj na zadovoljstvo klijenata sadržajima i uslugom, ali vrlo mali uticaj na popunjenost. Upravljanje wellness-om bez interesa i pomoći hotela -  Sizifov je posao.

Hotelijeri ali i wellness operateri se trude da shvate koliki broj gostiju hotela će koristiti wellness. Da li je to 3, 5 ili možda 30 odsto od ukupnog broja gostiju? Do tog podatka je gotovo nemoguće doći, jer na njega utiče niz faktora: kategorija hotela, vrsta gostiju, razdoblje godine, klimatske prilike, pozicija wellness prostora u hotelu, ostali hotelski sadržaji, lokacija hotela i njegovo okruženje, wellness brend koji upravlja prostorima wellness-a, marketinške aktivnosti i niz drugih faktora koji će uticati na poslovanje samog wellness-a.

Broj korisnika se razlikuje od wellness-a do wellness-a i zavisi od kvaliteta wellness usluga, ali prvenstveno od truda hotela da napuni wellness prostor. Samim tim i profitabilnost wellnessa zavisi od hotela, a manje od wellness operatora.

Dodatna vrednost vredna poštovanja

Posmatrano kroz prizmu hotelskog poslovanja, aktivnosti koje imaju za cilj da očuvaju i unaprede zdravlje gostiju, da im pomognu da se opuste i bolje spavaju ili fizički aktiviraju, bolje izgledaju i da prihvate zdrave životne navike - mogu se smatrati wellness aktivnostima.

Otvara se pitanje: šta onda u hotelu čini wellness? Je li to samo tzv. prostor wellness-a ili nešto značajno više? Vodimo li se prethodno rečenim, wellness nije samo sauna, hidromasažni bazen i ručna masaža, nego i joga, trčanje, šetnja uz more ili po planini, sveže ceđeni sok, jastuk za spavanje punjen ljuspicama heljde i sve ostalo što će gostu pomoći da se opusti nakon stresa, da se dobro naspava, fizički aktivira nakon dugotrajnog sedenja, da prihvati ispravnu ishranu i druge životne navike, da se oseća bolje i „lepše“. Ako pogledamo šire i ne doživimo wellness samo kao hotelski podrum od 1.500 m2 u koji je uloženo tri miliona evra, već kao skup usluga koje unapređuju zdravlje, bolji izgled i dugovečnost, shvatićemo da se tih 1.500 m2 može „preliti“ na ceo prostor hotela, sve hotelske sektore i operacije i hotelu osigurati produženu sezonu, popunjenost i profitabilnost.

Ako prihvatimo da su aktivnosti koje vode očuvanju i unapređenju zdravlja gostiju, wellness, imamo razloga da kažemo da su svi gosti hotela korisnici wellness-a. Verovatno svaki gost želi da se vrati sa odmora opušteniji, fizički aktivniji, zdraviji i „lepši“. U tome je svrha  wellness-a u hotelu i isplativost velike investicije u wellness prostor. Skup svih wellness sadržaja, kao i simbioza hotelijera i wellness operatera, mogu dovesti do bolje i duže popunjenosti hotela, ali i većeg zadovoljstva gostiju boravkom. Hotel s dobro osmišljenim wellness sadržajima postaje ne samo mesto za odmor, zabavu, poslovne sastanke i sl., već i mesto za očuvanje i  unapređenje zdravlja svojih gostiju. Dodatna vrednost vredna poštovanja.

Kristijan Zulle
3Lwellness

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...