Hotelske ikone: Hotel & - tradicionalno i savremeno

26. January 2021
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com

 Da, da, ovaj hotel nema ime već simbol ili logogram! Baš kao što je svojevremeno pevač Princ promenio svoje ime u simbol, tako je i najnoviji hotel u Londonu dobio ime po kratici ili logogramu „&“-Ampersand!

 
Nalazi se u kvartu Južni Kensington u Harington ulici u Londonu. Čim je otvoren, trenutno je postao hit i već se o njemu naveliko pričalo. Štaviše, odmah je dobio i nagradu - International Design & Architecture Award, koja se dodeljuje hotelima veličine 50 -  200 ležaja. 
 
Kultura, elegancija i engleski šik
Šta je to što izdvaja „Ampersand“ od drugih, starih ali i novih hotela? Mnogo toga. Generalni direktor Roberto Pahares, tvrdi da je u njemu sažeto sve što čini englesku kulturu i stil. 
- Pre svega, mi sebe smatramo nezavisnim, imamo osećaj individualnosti, vlasništva i samostalnu misao – kaže gospodin Pahares. - Hotel je, takođe, kombinacija različitih kulturnih tradicija, kako engleskih tako i internacionalnih. Kad tome dodam pozitivnu energiju prikupljenu tokom Olimpijskih igara, onda dobijamo veselu i živahnu atmosferu, ali i eleganciju i engleski šik!

Dizajn inspirisan prirodom
Nekada originalan viktorijanski butik hotel (Grosvenor Kensington Hotel), podignut 1888. godine, nedavno je pretrpeo velike promene u svom izgledu. Sto jedanaest novih soba i 5 apartmana s balkonima, zanatski savršeno dizajniran hol plus poslastičarnica, koktel bar i trpezarija - zamisao su arhitekata iz londonskog biroa Dexter Moren Associate. Kako kažu, bili su inspirisani okolinom u kojoj se hotel nalazi. Zbog toga je dizajn hotela kombinacija savremenog nameštaja i materijala koji na sebi nose oznake botanike i orintologije (Museum of Natural History), astronomije i geologije (Sience Museum), muzike (Royal Albert Hall). U blizini je i Hajd Park... Sobe su podeljene u pet kategorija, tako da se u sobama vide motivi planeta i zvezda, muzičke note, orintološki crteži i geometrijske figure.

Dominantna svetleća instalacija 
Lepota hotelskog enterijera vidi se na samom ulazu koji je žižna tačka hola. Osvetljenje i nameštaj sami govore o eleganciji. Centralno stepenište akcentovano je svetlećom instalacijom u obliku visokog drveta čije se „deblo“ penje kroz prizemlje i nekoliko spratova. Paleta boja koja se proteže kroz ceo hotel sadrži tirkiznu, trešnjevu i šartrez boju, elegantnih modernih nijansi, zajedno sa zlatnim i srebrnim akcentima, mermernim podovima i floralnim tapetama.
 
Hotel za uživanje 
U nižem delu odnosno podrumu nalazi se zanimljiv „Apero“ bar. Njegovo ime ukazuje na lepršavost prostora sa zidovima od cigle u viktorijanskom stilu, prefarbanih belom bojom, sa zasvođenim vratima, izuzetno udobnim plavim kožnim barskim stolicama i modernim osvetljenjem. Ispred ulaza u „Apero“ bar zanimljiv detalj: pod presvučen crno-belim keramičkim pločicama s floralnim dizajnom. Pet hiljada pločica isečeno je i postavljeno in situ. Njihov geometrijski oblik rađen je po ugledu na čuveni mozaik u obližnjem Viktorija i Albert Holu. 
Za one koji ne vole da se mešaju s drugim osobama, a Englezi veoma drže do svoje privatnosti nasleđene od kraljice Viktorije, predviđena je tzv. „Vinska soba“. U nju se može smestiti samo deset osoba s dubokim džepom, koje vole da uživaju u skupocenoj selekciji vrhunskog vina, baš onako kako kao gosti Hotela & uživaju u njegovoj neobičnoj lepoti i vrhunskoj usluzi koju ovde naprosto očekuju.   
 
Jelena Kaličanin
Foto: ampersandhotel.com

 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Garden Gastro Bar: Dobro poznati planinski ambijent i potpuno novi koncept ugođaja
19. January 2022
 U novu sezonu hotel Grand Kopaonik zakoračio je sigurnim korakom u novom luksuznom...
Hospitality
Doživite SRETENJE u A hotelima
19. January 2022
  A hoteli - savršeno mesto za porodično uživanje tokom praznika! Specijalno...
Hospitality
Marko Korica imenovan za novog generalnog direktora hotela Viceroy Kopaonik Srbija
19. January 2022
Za novog generalnog direktora prvog luksuznog „ski-in, ski-out“ rizorta sa 5...
Hospitality
Nikola Andonov, izvršni direktor firme Vibacom:
Mi ne prodajemo lepotu, već činimo da se naši klijenti osećaju dobro
05. January 2022
 Radeći godinama u prestižnim svetskim hotelima sa 5 i više zvezdica na poziciji...