Hotelske ikone: Crozby Street Hotel - miljenik kvarta SoHo

10. February 2021
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
Engleski bračni par Tim i Kim Kemp imaju osmoro „dece“ u Londonu i dvoje u Njujorku. Oni su vlasnici hotelske grupe Firmdale Hotels, a jedno od njihove njujorške dece je Crozby Street Hotel – miljenik kvarta SoHo.
 
Znate li ko je prvi otkrio hotel Krozbi? Glumica Demi Mur! Oni dobro upućeni kažu da često dolazi u restoran na vrhu hotela i s čašom u ruci uživa u pogledu na užurbani SoHo. Čim se pročuje da glumci i ostala poznata klijentela zalaze u neki hotelski ili restoranski prostor, stižu i drugi kako bi uživali u pogledu na poznate i sebi podigli rejting. Čak je i slavna tv serija "Momci s Medisona" već nekoliko puta proslavila početak nove sezone u ovom hotelu. Osam hotela koje firma Firmdeil poseduje u Londonu nije bilo dovoljno bračnom paru Kemp: "preskočili su baru" i u mirnoj kaldrmisanoj Krozbi ulici, jedan blok iza burnog kvarta SoHo na Menhetnu, podigli zgradu od 11 spratova - Hotel Krozbi. Jake boje, eklektizam, materijali i dezeni u suparničkoj kombinaciji, pomalo, kako kažu 'uvrnut', ali udoban stil Kim Kemp. 

Umetnički raj 
Brz i impresivan uspeh Kim i Tima Kempa i njihove hotelske grupe može se, u velikoj meri, pripisati jednom bitnom faktoru: Kim Kemp ima urođeno oko za dizajn. Mešavina stilova, kombinacija epoha, antički komadi - to je stil ove samouke dizajnerke koja ne sledi nikakva pravila, osim svojih sopstvenih. Njen potpis, šaren i eklektičan, savršeno pravi ravnotežu između klasične elegancije i savremene udobnosti. Inspiraciju za ovaj izliv kreativnosti crpi, pre svega, iz mnogobrojnih putovanja po svetu. Najviše voli da odsedne u hotelu Konvento (Convento) u italijanskom gradiću Pulja, čiji su vlasnici Lord Mek Alpin i njegova žena Arevna; voli da doručkuje u Otel de Pale (Hotel de Palais) u Bijaricu; voli Edinburg u Engleskoj, skijanje u Kurševelu (Chourchevel). "Svako putovanje u meni budi ideje za moj eklektični dizajn", tvrdi Kim Kemp. 
 
Neobični komadi nameštaja bili su polazna tačka za ideju novog hotela; originalna umetnička dela, uglavnom malo poznatih londonskih i irskih umetnika. Skulpture i slike provlače se kroz sve hotelske prostore. Na samom ulazu u recepciju 'četa' kučića od kamena. Tako u prostoru recepcije dominira tri metra visoka glava, napravljena od papirmašeа, irskog umetnika Džeka Milroja. Ali, ne može se reći da Kim sva ta dela donosi iz Evrope. 
 
Amerika - uvek
Naprotiv, u hotelu Krozbi u velikoj se meri oseća američki smisao za umetnost i dizajn. Zgradu je projektovao arhitekta Pol Tejlor (Stonehill &Taylor), poznat po mnogim hotelima koje je radio. Trenutno on i njegov tim rade na 30 hotela i to samo na Menhetnu. "Po nekom pravilu, jedan arhitektonski biro projektuje zgradu hotela, drugi radi na enterijeru. Moj tim i ja smo poznati po tome što radimo i jedno i drugo. Kao što vidite, mi smo izuzetak od pravila", kaže Tejlor. On je projektovao zgradu hotela Krozbi u stilu industrijskih skladišta od kojih je praktično SoHo i nastao. Zato jednostavna fasada od cigala, kamena i stakla, odaje počast okolnom urbanom pejzažu: prozori od poda do tavanice su u 'magacinskom' stilu i bukvalno ukazuju na istorijski SoHo stil. Liftovi su ukrašeni slikama malih psića, rad kćeri Kempovih, Vilov. Bioskopska sala ima 99 sedišta, a tu su i tri konferencijske sale. Nameštaj, tkanine i detalji u velikoj su meri američki, rad lokalnih dizajnera i zanatlija. I svi su urađeni u održivim materijalima i sa energetski efikasnom tehnologijom - eko luksuz u svom najboljem izdanju. 
 
Kit Kemp vešto meša plemenitu umetnost, fotografiju i savremene slike. Smatra se da je hotel Krozbi,  jedan od najekološkijih hotela u celoj Americi. Zato i jeste ponosan vlasnik nagrade Gold LEEDS (Leadership in Energy and Environmental Design). 
 
Jelena Kaličanin 

  

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Vest dana: Accor otvara vodeći Mövenpick resort u Srbiji
22. June 2022
 Accor, prestižna svetska ugostiteljska grupa, najavljuje dolazak novog, vodećeg hotela...
Hospitality
REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela
15. June 2022
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na...
Hospitality
Hoteli u Nemačkoj - od potpuno digitalizovanih do
15. June 2022
 U nekim hotelima u Nemačkoj gost može pravo u sobu, bez ikakvog kontakta sa recepcijom....
Hospitality
Na Kopaoniku kreće turistički građevinski bum
13. June 2022
Opština Raška stavila je na javni uvid tri urbanistička projekta za izgradnju...