Hotelske ikone: Crozby Street Hotel - miljenik kvarta SoHo

10. February 2021
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
www.crosbystreethotel.com
Engleski bračni par Tim i Kim Kemp imaju osmoro „dece“ u Londonu i dvoje u Njujorku. Oni su vlasnici hotelske grupe Firmdale Hotels, a jedno od njihove njujorške dece je Crozby Street Hotel – miljenik kvarta SoHo.
 
Znate li ko je prvi otkrio hotel Krozbi? Glumica Demi Mur! Oni dobro upućeni kažu da često dolazi u restoran na vrhu hotela i s čašom u ruci uživa u pogledu na užurbani SoHo. Čim se pročuje da glumci i ostala poznata klijentela zalaze u neki hotelski ili restoranski prostor, stižu i drugi kako bi uživali u pogledu na poznate i sebi podigli rejting. Čak je i slavna tv serija "Momci s Medisona" već nekoliko puta proslavila početak nove sezone u ovom hotelu. Osam hotela koje firma Firmdeil poseduje u Londonu nije bilo dovoljno bračnom paru Kemp: "preskočili su baru" i u mirnoj kaldrmisanoj Krozbi ulici, jedan blok iza burnog kvarta SoHo na Menhetnu, podigli zgradu od 11 spratova - Hotel Krozbi. Jake boje, eklektizam, materijali i dezeni u suparničkoj kombinaciji, pomalo, kako kažu 'uvrnut', ali udoban stil Kim Kemp. 

Umetnički raj 
Brz i impresivan uspeh Kim i Tima Kempa i njihove hotelske grupe može se, u velikoj meri, pripisati jednom bitnom faktoru: Kim Kemp ima urođeno oko za dizajn. Mešavina stilova, kombinacija epoha, antički komadi - to je stil ove samouke dizajnerke koja ne sledi nikakva pravila, osim svojih sopstvenih. Njen potpis, šaren i eklektičan, savršeno pravi ravnotežu između klasične elegancije i savremene udobnosti. Inspiraciju za ovaj izliv kreativnosti crpi, pre svega, iz mnogobrojnih putovanja po svetu. Najviše voli da odsedne u hotelu Konvento (Convento) u italijanskom gradiću Pulja, čiji su vlasnici Lord Mek Alpin i njegova žena Arevna; voli da doručkuje u Otel de Pale (Hotel de Palais) u Bijaricu; voli Edinburg u Engleskoj, skijanje u Kurševelu (Chourchevel). "Svako putovanje u meni budi ideje za moj eklektični dizajn", tvrdi Kim Kemp. 
 
Neobični komadi nameštaja bili su polazna tačka za ideju novog hotela; originalna umetnička dela, uglavnom malo poznatih londonskih i irskih umetnika. Skulpture i slike provlače se kroz sve hotelske prostore. Na samom ulazu u recepciju 'četa' kučića od kamena. Tako u prostoru recepcije dominira tri metra visoka glava, napravljena od papirmašeа, irskog umetnika Džeka Milroja. Ali, ne može se reći da Kim sva ta dela donosi iz Evrope. 
 
Amerika - uvek
Naprotiv, u hotelu Krozbi u velikoj se meri oseća američki smisao za umetnost i dizajn. Zgradu je projektovao arhitekta Pol Tejlor (Stonehill &Taylor), poznat po mnogim hotelima koje je radio. Trenutno on i njegov tim rade na 30 hotela i to samo na Menhetnu. "Po nekom pravilu, jedan arhitektonski biro projektuje zgradu hotela, drugi radi na enterijeru. Moj tim i ja smo poznati po tome što radimo i jedno i drugo. Kao što vidite, mi smo izuzetak od pravila", kaže Tejlor. On je projektovao zgradu hotela Krozbi u stilu industrijskih skladišta od kojih je praktično SoHo i nastao. Zato jednostavna fasada od cigala, kamena i stakla, odaje počast okolnom urbanom pejzažu: prozori od poda do tavanice su u 'magacinskom' stilu i bukvalno ukazuju na istorijski SoHo stil. Liftovi su ukrašeni slikama malih psića, rad kćeri Kempovih, Vilov. Bioskopska sala ima 99 sedišta, a tu su i tri konferencijske sale. Nameštaj, tkanine i detalji u velikoj su meri američki, rad lokalnih dizajnera i zanatlija. I svi su urađeni u održivim materijalima i sa energetski efikasnom tehnologijom - eko luksuz u svom najboljem izdanju. 
 
Kit Kemp vešto meša plemenitu umetnost, fotografiju i savremene slike. Smatra se da je hotel Krozbi,  jedan od najekološkijih hotela u celoj Americi. Zato i jeste ponosan vlasnik nagrade Gold LEEDS (Leadership in Energy and Environmental Design). 
 
Jelena Kaličanin 

  

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Hotelske ikone: PUENTE ROMANO BEACH RESORT
07. June 2021
  Španija. Andaluzija, Kosta del Sol, Marbelja, Hotel Puento Romano. „Six...
Hospitality
10 stvari koje nikako ne treba propustiti u hotelu Kempinski Palace Portorož
07. June 2021
Hotel Palace Kempinski Portorož ponovo je otvoren 3. juna. Predstavljamo vam listu želja za...
Hospitality
Znate li zašto nas hoteli biraju za partnere?
02. June 2021
Zato što svojim gostima žele ono što i sami imaju u svojim domovima! Danas...
Hospitality
Autori iz Srbije doprineli izradi prvog izdanja Enciklopedije za menadžment i marketing u turizmu
29. May 2021
Jedan od najvećih uređivačkih poduhvata u 2020. godini u oblasti turizma bila je priprema...