Hoteli u Beogradu na kolenima: zauzeće 5%

12. March 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U beogradskim hotelima kapaciteti su popunjeni u proseku oko pet odsto, a strahuje se od nove odluke Kriznog štaba o skraćenju radnog vremena i od još većeg „minusa“ u kasi, kažu menadžeri tih ugostiteljskih objekata.

Suvlasnik firme „Matijević“ Bojan Matijević rekao je za Betu da će „nekako izdržati“ da ne zatvore ove godine pet hotela, ali ako se nastavi pandemija i ne bude bilo gostiju u narednoj godini, zatvaranjem se mora zaustaviti rast gubitaka.

„Još nema svetla na kraju tunela, pa hotele izdržavamo iz dobiti drugih firmi i izdržaćemo još ove godine“, rekao je Matijević.

Dodao je da je popunjenost hotela te kompanije oko pet odsto, kako u Beogradu tako i u drugim gradovima gde se nalaze, Novom Sadu i Zrenjaninu.

On je rekao da je juče u hotelu u Beogradu „Centar No. 1“ Na Trgu Republike od 64 sobe bilo popunjeno pet, a broj domaćih i stranih gostiju je bio podjednak.

Hoteli u vlasništvu kompanije „Matijević“, prema njegovim rečima, zapošljavaju 110 radnika kojima treba obezbediti novac za plate kao i za ostale troškove.

Direktor hotela „Mažestik“ Dragan Živković rekao je da je trenutno na spavanju tridesetak gostiju, a da nisu brojni ni u restoranu, ali da je i to bolje nego da Krizni štab donese odluku o većem „zatvaranju“.

„Dobili smo pomoć države u prošloj godini od 350 evra po krevetu i 150 po sobi, a dobićemo i ove godine istu sumu i to je bolje nego da nismo dobili ništa“, rekao je Živković.

Ocenio je da bi bila veća pomoć da je država smanjila poreze i doprinose na plate i da su ukinute bar neke od mnogobrojnih taksi.

„Opterećeni smo velikim nametima, samo taksi, gradskih i republičkih ima više od deset, a raspisane su na firmu, baštu, reklamu, za ekologiju, brojilo i druge“, rekao je Živković.

Dodao je da je državna pomoć samo da „pogura“ poslovanje, ali da ona ne obezbedjuje opstanak ako se ne radi.

Uzalud će, kako je rekao, biti dat reprogram dugova, ako nema prihoda.


Izvor: Danas

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...