Hoteli i “placemaking”: Magneti za društvena dešavanja

09. January 2020
Hotel Macau, Foto: Virgile Simon Bertrand Dezeen
Hotel Macau, Foto: Virgile Simon Bertrand Dezeen

“Placemaking” je strategija koja se koristi da bi se u nekom prostoru “kreirao” identitet, da bi se oživeo, postao prijatan i da bi ljudi poželeli da se u taj prostor vrate. Razlika između prostora i „mesta“ jeste u tome da je prostor fizički okvir, koji može da bude manje ili više estetski privlačan, dok je „mesto“ tamo gde se dešavaju interakcije među ljudima.

Svaki prostor ne mora da bude mesto, ali svako „mesto“ zauzima neki prostor. Hoteli, naročito njihov javni deo, restorani, barovi, holovi, čitaonice, u prošlosti a i danas, jesu mesta okupljanja i društvenih dešavanja.

Često imamo priliku da vidimo i drugačiju sliku. Veliki hoteli, resorti, ukoliko nisu dobro organizovani i dizajnirani, predstavljaju oličenje ne-mesta, prostora bez identiteta, lica i adekvatnih društvenih aktivnosti. Ova „opasnost“, postoji i za manje ili gradske hotele, gde je osećaj praznog i nesadržajnog prostora često posledica neadekvatnog upravljanja, ali i loše organizacije i dizajna.

Kreiranje identiteta „mesta”

Veoma poznati hoteli, naročito oni sa bogatom tradicijom, idealni su „magneti“ za društvena dešavanja, tako da ih možemo smatrati „placemakerima“, kako u svom neposrednom okruženju, tako i u širem smislu. Osim što okupljaju lokalne grupe društva ponudom različitih dešavanja, turisti iz drugih delova sveta, biraju svoju destinaciju da bi odseli ili osetili „duh mesta“ određenog hotela. Hotel Waldorf Astoria u New York-u, svakako je jedan od takvih hotela. Izgrađen je 1931. godine, kao najviši i najveći hotel na svetu, zbog čega je ubrzo dostigao reputaciju „ikone“ među hotelima. Svojom grandioznom arhitekturom i pretencioznim dizajnom u „art deco“ stilu, nametnuo je da ga svetski krugovi visokog društva prepoznaju kao „svoje mesto“. 

Hoteli mogu da budu projektovani i izgrađeni sa namerom da postanu „ikone“, ali ne postoji idealan recept za postizanje uspeha na globalnom nivou. Ipak, neka pravila, koja mogu da vode ka uspehu projekta udobnog, prijatnog i hotela koji „živi“ postoje.

Lokacija hotela

Lokacija hotela može da igra veliku ulogu u kreiranju „duha mesta“. Ukoliko je lokacija stvar izbora, svakako je najbolje pozicionirati hotel u zonu grada koja je već dovoljno vitalna i frekfentna. Sam centar grada sa trgovačkim, poslovnim i kulturnim sadržajima, sigurno je dobra pozicija za hotelski objekat, kao i zone u gradovima koje su bogate različitim sadržajima. Smeštanje hotela, kao kvalitetnih sadržaja, van centara gradova, može biti vezano za kvalitetno prirodno okruženje i prirodne lepote. 

Dobar izbor za lokaciju hotela, koji se može smatrati  ključnim elementom u „donošenju“ identiteta i pokretanju „života“ mesta, jeste i prostor u kom se planira širenje grada, ali i devastirani urbani prostori namenjeni rekonstrukciji i revitalizaciji. Ovo se, naročito odnosi na zone koje su deo većih planova i zahvata u izgradnji.

Organizacija sadržaja, unutar hotela, i u odnosu hotela i javnih prostora, takođe podleže određenim pravilima. Restorani, klubovi, javni sadržaji treba da su lako dostupni i vidljivi svima, i nezavisni u odnosu na smeštajni deo. Neki od stručnjaka za hotelijerski „placemaking“ predlažu da se navedeni prostori izdaju, i u organizacionom smislu budu nezavisni od ostatka hotela, kako bi svojom „različitošću“ doprineli socijalnim inetrakcijama u hotelu i oko njega.

Arhitektura i dizajn

Arhitektura i dizajn igraju veoma važnu ulogu u kreiranju doživljaja „mesta“ u hotelu ili doživljavanju hotela kao „mesta“. Reprezentativna arkitektura je omiljena i najčešće se primenjuje kako bi neki hotel bio široko prepoznatljiv. U praksi značajnih turističkih destinacija koje se takmiče za svoju poziciju kod klijenata na svetskom nivou, prilikom projektovanja hotela angažuju se zvučna imena u svetu arhitekture, poznata i kao „starchitects“. Ovakva zdanja podrazumevaju značajno visoka ulaganja, međutim, pokazalo se da se investicija ubrzo i isplati, i da su ovakvi hoteli izuzetno ekonomski isplativi.

Hotel  “Morpheus” u Macau, u Kini, čiji dizajn potpisuju Zaha Hadid Architects, primer je izuzetno atraktivne, neobične arhitekture. Ovaj objekat je, u savremenom smislu grandiozan, „instant“ prepoznatljiv, osim u spoljnom izgledu, tako i u dizajnu enterijera, koji se prepliće i nadovezuje na eksterijer. Međutim, određeni  arhitektonski stil, sam po sebi nije dovoljan da hotel bude prepoznat kao „mesto“, i kroz eksploataciju u budućnosti će se pokazati nivo uspeha ovog projekta.

Prostor koji „živi“

Iako je značajno, u marketinškom smislu, biti vidljiv i prepoznatljiv u širim okvirima, takođe je moguće dizajnirati i izgraditi uspešan hotel i u manje ambicioznim poduhvatima. Hotel se može smatrati „mestom“ dešavanja i okupljanja i na lokalnom, svakodnevnom nivou. U dizajnerskom smislu, treba da bude udoban, bez obzira na nivo i kategorizaciju, i da, arhitekturom komunicira sa okruženjem i klijentelom kojoj šalje poruku. Na ovaj način, on postaje prostor koji „živi“ i kao takav može da postane poželjna destinacija i široj klijenteli.

Planiranjem i organizovanjem novih, na prvi pogled, neobičnih sadržaja u kotelima može se kreirati poseban „duh mesta“. Art studiji, umetničke ili zanatske radionice, multifunkcionalni prostori za kulturna dešavanja, uz standardne sadržaje koji se vezuju za hotele – spa i welness centri, kongresni prostori, mogu u isto vreme doprineti rentabilnosti i prepoznatljivosti hotela.

Kreiranje hotela kao „mesta“ okupljanja, susreta, dešavanja, interakcija, sigurno je dobar put ka uspehu i „brendiranju“. Važno je odrediti na kom nivou se deluje, i kojoj klijenteli se obraćamo, kako bi se u skladu sa tim osmislio dizajn i marketinške strategije. „Placemaking“ je holistički pristup, koji uključuje vizuelni, ambijentalni, simbolički i doživljajni aspekt, pa mu tako sveobuhvatno i interdisciplinarno treba i pristupiti. 

Ivana Banović Đorđević, d.i.a.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Air bee n bee: Spavajte sa kolonijom od milion pčela
27. May 2022
Povodom Svetskog dana pčela, italijanski pčelar Rocco Filomeno uvrstio je na poznatu booking...
Hospitality
Prodaje se motel i drugi ugostiteljski sadržaji u Čačku
18. May 2022
U izvršenom postupku protiv preduzeća Jugoprevoz-Ugopromet iz Beograda oglašena...
Hospitality
Budva dobija kompleks sa 20 apartmana i bazenom
18. May 2022
U Budvi je planirana gradnja apartmanskih objekata podeljenih u pet lamela, ukupne bruto...
Hospitality
Zadužbina Ljubatovića u Risnu postaje butik hotel sa pet zvezdica
17. May 2022
Kompanija Briv Construction, koja je 2020. godine dobila koncesiju za valorizaciju objekta...