Hotel Metropol slavi 60 godina od otvaranja

14. September 2017
Hotel Metropol slavi 60 godina od otvaranja
Hotel Metropol slavi 60 godina od otvaranja
Hotel Metropol slavi 60 godina od otvaranja
Hotel Metropol slavi 60 godina od otvaranja
Hotel Metropol slavi 60 godina od otvaranja
Hotel Metropol slavi 60 godina od otvaranja

Ove godine navršava se šest decenija od prvobitnog otvaranja čuvenog beogradskog hotela Metropol.

Metropol je u vreme socijalizma bio istočni prozor u zapadni svet, hotel u kom su odsedali slavni gosti o kojima su Beograđani do tada mogli samo da čitaju u novinama.

Najznačajnije svetske ličnosti šezdesetih i sedamdesetih godina, poput glumaca Entonija Kvina, Brižit Bardo, reditelja Vitorija de Sike, cara Etiopije Hajla Selasija, šahiste Bobija Fišera i nebrojenih političara, bili su redovni i viđeni gosti hotela.

U vreme održavanja Konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja 1961. godine, na prijemu u Metropolu prisustvovalo je 30 šefova država i vlada i tri hiljade zvanica. Nekoliko godina kasnije, mnoštvo Beograđana satima je čekalo Luja Armstronga ispred ulaza u hotel. Slavni džez muzičar je ulazio i izlazio kroz garažu, dok su se njegovi obožavaoci pitali zašto stalno sedi u sobi.

Elizabet Tejlor i Če Gevara nisu istovremeno bili u Metropolu, ali su oboje boravili u njegovim apartmanima kao gosti istog domaćina - Josipa Broza Tita.

Kao objektu koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, hotelu Metropol Palace nije suštinski promenjena forma tokom brojnih renoviranja, a važni detalji eksterijera i enterijera čuvaju se kroz sve faze postojanja hotela.

Najbolji primer očuvanja veze i tradicije s nekadašnjim hotelom jeste fontana na glavnom ulazu u hotel, poznata kao Ženski akt, po centralnoj skupturi vajara Petra Palavičinija, koja je u potpunosti restaurirana i vraćena na isto mesto.

Drugi primer očuvanja važnih detalja jeste vitraž na fasadi hotela, koji je takođe u potpunosti restauriran i vraćen na originalno mesto. Vitraž je deo monumentalne kompozicije, koja obuhvata oko pedeset kvadratnih metara, pod nazivom Jugoslovenska simfonija, posvećena narodima i narodnostima, autora Stevana Stanišića.

Enterijer hotela Metropol je i 1957. godine, i nakon renoviranja 2012. godine, projektovan da pored potpune funkcionalnosti odiše luksuzom, lepotom, elegancijom i mirom. Enterijer novog Metropol Palace hotela projektovala je firma MKV dizajn iz Londona, koja je povezala bogatu istoriju hotela s najsavremenijim tehnološkim detaljima, stvarajući jedinstven enterijer, istovremeno dramatičan i miran.

Širok izbor različitih apartmana i soba i pogled na jedan od najlepših beogradskih parkova, čine Metropol Palace draguljem Beograda.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...