Hotel "Kraljičina plaža" dobija osam etaža

15. August 2017

Hotel "Kraljičina plaža", koji se nalazi u Miločerskom parku, biće porušen, a na njegovom mestu gradiće se veći. Dozvolu za rušenje ovog objekta juče je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Hotel "Kraljičina plaža" zakupila je 2007. godine grčka kompanija "Adrijatik propertis", u vlasništvu biznismena Petrosa Statisa. Prema ugovoru o zakupu na 30 godina (kasnije je rok produžen za još 12 godina), zakupac je bio obavezan da hotel koji je kupio od HTP "Miločer" poruši i da na njegovom mestu izgradi novi. Međutim, punih deset godina "Kraljičina plaža" služi za smeštaj radnika "Adrijatik propertisa", koji je te iste godine zakupio i grad-hotel Sveti Stefan, kao i Vilu "Miločer", nekadašnji letnjikovac dinastije Karađorđević, obnovio unutrašnjost tih objekata i uspešno njima gazduje.

"Kraljičina plaža" je sagrađena ranih osamdesetih godina za potrebe saveznih organa, i u njoj su se mahom odmarali visoki policijski funkcioneri tadašnje SFRJ. Posle je radila kao otvoreni hotel, koji je za to vreme bio prilično moderan.

"Adrijatik propertis" namerava da na mestu ovog hotela podigne novi, sa osam etaža, kao i depadans, odnosno da novi kompleks bude četiri puta veći nego što je sada. Predviđena je gradnja 66 apartmana na mestu sadašnje "Kraljičine plaže", kao i 12 van te lokacije.

Gradnja u Miločerskom parku izazvala je ogorčenje nekadašnje opozicije, koja je sada vlast u budvanskom parlamentu, ali i meštana. Opština je svojevremeno usvojila zakon o zabrani gradnje u jedinstvenom parku. Sada je crnogorska vlada izdala rešenje za rušenje i tako izašla u susret interesima "Adrijatik propertisa", koji je već spremio projektnu dokumentaciju. Zemljište za budući hotelski kompleks biće ustupljeno na 90 godina, a građevinski radovi će najverovatnije početi posle ovogodišnje turističke sezone, jer je na snazi zabrana gradnje.

Na prostoru ispod sadašnjeg starog hotela, gde je izgrađen i novi spa centar, zabranjen je pristup meštanima i turistima. Slično je i na Kraljevoj plaži, gde oni koji bi da se tu kupaju, kao i na Svetom Stefanu, treba dnevno da plate najam ležaljki i suncobrana čak 100 evra. Zbog toga su česti incidenti između meštana i radnika obezbeđenja, koji ne dozvoljavaju ulazak na te plaže s peškirima.

Mala imperija

Petros Statis kupio je i hotel "Maestral" u Pržnu, svega pedeset metara od "Kraljičine plaže". HTP "Budvanska rivijera", koji je vlasnik grada-hotela Sveti Stefan, kao i Vile "Miločer", prodao je "Maestral" slovenačkoj firmi "Hit" iz Nove Gorice. Slovenci, koji su u međuvremenu upali u finansijske nevolje, prodali su "Statisu" pre dve godine ovaj luksuzni hotel, pa je tako grčki biznismen stvorio pravu malu imperiju u Miločeru i na Svetom Stefanu.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...