HORES za izmenu Kalendara zimskog školskog raspusta

20. December 2023
Image by brusnikina9 from Pixabay
Image by brusnikina9 from Pixabay

Na osnovu inicijative hotelijera zimskih turističkih centara, pre svega Kopaonika, Zlatibora i Divčibara, HORES se, polazeći od zakonske odredbe da školska godina počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta, da se obrazovno-vaspitni rad u školi organizuje u dva polugodišta, a da se vreme, trajanje i organizacija obrazovno-vaspitnog rada i školskog raspusta utvrđuje školskim kalendarom, obratio inicijativom i predlogom u vezi sa postupkom izrade i donošenja Kalendara obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji za školsku 2024/25. godinu, koji je, na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u nadležnosti ministarstva.

Cilj HORES-ove inicijative je izmena trenutno važećeg koncepta Kalendara obrazovnovaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji, prevashodno kroz diskretnu reorganizaciju toka i trajanja prvog polugodišta, uvođenjem u Kalendar obrazovno-vaspitnog rada u školama novogodišnjeg raspusta, koji bi spojio novogodišnje i božićne praznike, i pomeranjem zimskog raspusta na početak februara. Na ovaj način bi, jednom konkretnom sistemskom merom, većem broju učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji bilo omogućeno da, tokom zimskog perioda, imaju više vremena koje bi posvetili sportu, očuvanju i unapređenju sopstvenog zdravlja, baveći se sportskim i rekreativnim aktivnostima, bilo u mestima u kojima žive, bilo posetom našim planinskim zimskim centrima.

Istraživanja koja su sproveli stručnjaci kompetentnih institucija pokazala su da je boravak na planinskom vazduhu i aktivnosti na snegu dovode do poboljšanja opšteg psihofizičkog statusa mladih. Dolazi do poboljšanja krvne slike, efikasnije iskorišćenosti kiseonika, poboljšanja otpornosti i jačanja imuniteta. Posebna korist od zimskih sportskih aktivnosti – posebno od skijanja i klizanja – odnosi se na razvoj ravnoteže, koordinacije i spretnosti. Trčanje na skijama utiče na razvoj aerobnih sposobnosti, deluje pozitivno na kardiovaskularni sistem, mišiće i zglobove, i razvija izdržljivost.

Analiza prosečne visine snežnog pokrivača na skijaškim destinacijama Zlatibor i Kopaonik za mesece januar, februar i mart za period 2004-2020. godine, na osnovu podataka Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, pokazuju da je visina snežnog pokrivača veća u februaru, nego u januaru, kao i da je u poslednjoj nedelji januara veća nego tokom prve tri nedelje januara. Tokom ovog perioda, u planinskim predelima deca i nastavnici teško idu, ili su potpuno sprečeni da idu u školu, a izgubljenu nastavu ne nadoknađuju. Takođe, naglašavamo da bi se ovakvim rasporedom, značajno uštedela energija za grejanje škole, zatim bezbednost u saobraćaju, jer je manja gužva i deca ne putuju u najhladnijem periodu, kao i to da su niže cene smeštaja, jer je sezona produžena. Predloženi raspored bi značajno povećao posetu u banjskim i planinskim turističkim centrima – protekla zimska turistička sezona je bila najslabija od 2010. godine, sa iskorišćenošću smeštajnih kapaciteta. Svi planinski centri beležili su pad poseta u 2023. godini od 35%.

Suština našeg predloga je da, u toku prvog polugodišta, u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, bude vraćen novogodišnji raspust, kao što je to bilo do 2021. godine, tako što bi se prvo polugodište završavalo krajem januara, a da zatim učenici imaju dve sedmice zimskog raspusta početkom februara, u vreme kada su uslovi za aktivno bavljenje sportom na planinama i na snegu najoptimalniji.

Tokom prethodne zimske turističke sezone, utvrđeno je da smeštajni kapaciteti u planinskim turističkim centrima (3358 smeštajnih kapaciteta u 45 hotela), u periodu od 1. do 21. januara, nisu imali dovoljno smeštajnih kapaciteta, koji bi mogli da prihvate sve zainteresovane i roditelje sa decom, koji borave na planinama organizovano sa školama. Takođe, nije bilo ni dovoljno snega. U tom smislu, treba vratite kalendar nastave, kao što je bilo do 2021. godine.

Organizacija raspusta do 2021. godine potvrđuje da je reorganizacija toka prvog polugodišta, vraćanjem novogodišnjeg raspusta i lociranjem zimskog raspusta na početak februara, praktično i tehnički izvodljiva, i da istovremeno može značajno doprineti očuvanju i unapređenju zdravlja i opšteg psihofizičkog stanja naše mlade generacije, ali i pomoći turističkoj privredi u planinskim centrima da bolje posluje.

Izvor: HORES

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...