HORES: U 380 hotela u Srbiji samo oko 200 gostiju

27. May 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U hotelima u Srbiji, a njih je 380 svih kategorija, nalazi se oko 200 gostiju, pokazala je anketa Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES).

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Betu da je stanje u toj privrednoj grani izuzetno teško i da će se neki hoteli "konzervirati" jer nema gostiju, ako Vlada Srbije na današnjem sastanku ne nađe načina za sektorsku podršku za otklanjanje posledica pandemije i ograničenog kretanja.

Predstavnici Ministarstva finansija i Privredne komore Srbije na današnjem sastanku treba da odluče da li će najugroženijim sektorima dodatno finansijski pomoći.

- Hoteli su prazni, a treba da plate porez na imovinu i obezbede po 192.000 dinara po radniku do 1. oktobra - rekao je Genov.

Dodao je da su hoteli, prihvatanjem pomoći države od tri minimalca od po 30.000 dinara po radniku, prihvatili i obavezu da tri meseca ne otpuštaju radnike.

- To znači da hoteli moraju da obezbede novac za poreze i doprinose za šest meseci, od aprila do oktobra, koje će plaćati od 1. januara 2021. godine u 24 rate, i plate radnicima do 1. oktobra kada prestaje zabrana otpuštanja radnika, a to je ukupno oko 192.000 dinara - rekao je Genov.

Jedan od najvećih izdataka je porez na imovinu od po nekoliko desetina hiljada evra, a koji nije odložen, zatim izdaci za angažovanu struju i kada hotel ne radi.

Skoro sve zemlje u Evropi, a i van nje su obezbedile produženu finansijsku podršku hotelsko-ugostiteljskoj privredi, a među njima i Velika Britanija koja podršku odobrava na po tri meseca. ;

Genov je rekao da u ugostiteljstvu prema statistici radi oko 67.000 ljudi, a da u sezoni na ugovore radi još oko 30.000.

Izvor: Beta / eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...
Hospitality
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. January 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...