HORES: Pečat "Čisto & sigurno" garancija da je hotel čist i bezbedan

04. June 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U vezi sa aktuelnom krizom COVID–19, Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES, po ugledu na evropske članice HOTREC-a, kreiralo je pečat „Clean & Safe“ („Čisto & sigurno“). Ideja je da se, na ovaj način, razlikuju hoteli, drugi smeštajni objekti i restorani, koji se pridržavaju minimalnih higijenskih i zdravstveno-bezbednosnih mera propisanih od strane Svetske zdravstvene organizacije, i naših nacionalnih zdravstvenih institucija, spreči širenje virusa COVID–19, kao i drugih infekcija.

Uvođenjem jedinstvenog prepoznatljivog sertifikata, potencijalni gosti bi mogli da budu informisani da je ovo bezbedna zona i da mogu, sa poverenjem, da rezervišu putovanja za sebe i porodice. Uvođenje sertifikata pospešilo bi putovanja i pomoglo hotelskoj industriji i celokupnoj delatnosti.

Smernice za izradu protokola, koje definiše HORES, zahtevaju izradu internog protokola od strane privrednih subjekata, na osnovu preporuka SZO, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i HORES-a. Protokolom se osigurava potrebna higijena i zdravstvena zaštita gostiju i zaposlenih u hotelima i restoranima čime se izbegavaju rizici od zaraze, i propisuju pravila za sigurno obavljanje hotelsko-ugostiteljske delatnosti.

Ovim sertifikatom (pečatom) omogućiće se hotelskim i restoranskim preduzećima, da imaju alat koji će ih izdvojiti kao sigurne objekte za obavljanje turističkih aktivnosti, ulivajući poverenje turistima u destinaciji.

Nacionalna turistička organizacija Srbije (TOS) informisaće svoje partnere i promovisaće Srbiju u svetu kao bezbednu destinaciju, sa preduzetim merama koje sprečavaju širenje virusa.

Zahtevi za sertifikaciju, koji bi trebalo da se ispune, razlikuju se u zavisnosti od toga da li su to hotelska preduzeća ili privatni smeštaj, restoraterska preduzeća/preduzetnici.

Sertifikacija je dobrovoljna, važi šest meseci i sprovodi je HORES.

Detalji o korišćenju pečata:

  • Pravila korišćenja pečata su dobrodoljna od strane poslovnog subjekta;
  • proces se zasniva na popunjavanju obrasca i automatskom slanju e-pošte sa dokazom o podnošenju. Svi oblici pečata, kao vizuelnog identiteta, mogu da se koriste u fizičkoj ili digitalnoj formi;
  • pečat se fokusira uglavnom na pitanje higijene i dezinfekciju prostora, kao i na komunikaciju, informisanje potrošača o merama koje preduzimaju hotelska i restoraterska preduzeća u ovoj oblasti;

Sertifikaciju i dobijanja prava korišćenja pečata, koja važi šest meseci, bez nadoknade, imaju članice HORES-a. Korišćenje pečata dozvoljeno je samo uz pisanu saglasnost HORES-a, i podleže autorskim pravima.

Više informacija: hores.rs

Download documents

Smernice
Download PDF
Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...