Deset prelepih hotela koje je oblikovala priroda

16. January 2019
Kagga Kamma, Južna Afrika
Kagga Kamma, Južna Afrika
Adrère Amellal, Egipat
Adrère Amellal, Egipat
Icehotel, Švedska
Icehotel, Švedska
Iglu Dorf, Austrija
Iglu Dorf, Austrija
Kayaki Premium Caves, Turska
Kayaki Premium Caves, Turska
Palacio de Sal, Bolivija
Palacio de Sal, Bolivija
Maya Boutique Hotel, Švajcarska
Maya Boutique Hotel, Švajcarska
Kagga Kamma, Južna Afrika
Kagga Kamma, Južna Afrika
Felsenhotel La Claustra, Švajcarska
Felsenhotel La Claustra, Švajcarska
„Les Hautes Roches, Francuska
„Les Hautes Roches, Francuska
1301 Inn, Italija
1301 Inn, Italija

Bilo da su izgrađeni od sirovih organskih materijala ili uklesani u svoju okolinu, pojedini hoteli širom sveta koriste svoju prirodnu sredinu kako bi napravili ekološke objekte sa dodatnim faktorom atraktivnosti, u kojima je iskustvo boravka jedinstven doživljaj.

„Adrère Amellal“, Egipat

Među dinama Sahare u Egiptu, u blizini Siva oaze, smešten je eko-hotel „Adrère Amellal“, koji izgleda kao da se uzdiže iz same pustinje — što je na neki način i tačno, sobzirom da su svi objekti napravljeni od materijala kershef, koji je zapravo mešavina blata osušenog na suncu, slame i kamene soli. Građevina je delom uklesana u belu krečnjačku stenu. Tokom dana zidovi upijaju sunčevu svetlost, a noću otpuštaju prikupljenu toplotu. Naravno, u hotelu nema električne energije, a za osetljenje u 40 soba i drugim prostorijama koriste se baklje, sveće i jednostavno sjaj zvezda na nebu.

„Icehotel“, Švedska

Ovaj hotel napravljan u potpunosti od leda, svake godine se iznova gradi. Naime oko sredine aprila hotel počinje da se topi i prelazi u reku Torne. Upravo iz ove reke se početkom novembra uzme 5.000 tona leda koji se koristi za izgradnju, a hotel se otvara za goste mesec dana kasnije. Gosti doslovno spavaju na blokovima leda prekrivenim dušecima i krznom irvasa, a osim soba, na raspolaganju je kompletno opremljen Icebar i crkva. Da hotel svake godine ima jedinstven i drugačiji izgled brinu se gostujući umetnici i dizajneri.

„Iglu Dorf“, Austrija

Svake zime, kompanija „Iglu Dorf“ izrađuje mala iglo-naselja u Švajcarskoj, Nemačkoj i na Pirinejima u Andori, a prošle godine po prvi put je izgrađeno selo na oko 2.000 metara nadmorske visine u Austriji na Alpima. Za izgradnju jednog takvog ledenog sela potrebno je oko 3.000 sati, a unutar svakog igla umetnici iz raznih zemalja izrađuju ukrase i detalje. Za razliku od švedskog Ice hotela, temperatura u iglu je veća zahvlajujući odličnoj izolaciji koju pruža sneg.

„Kayaki Premium Caves“, Turska

U Kapadokiji, poznatoj regiji u Turskoj nalazi se hotel „Kayaki Premium Caves“ sa 32 sobe ugrađene u samu pećinu, od kojih neke imaju kamin, dvorište, terasu, kadu od prirodnog kamena, privatni hamam, a najekskluzivnije sobe imaju i privatne bazene u pećini. Nameštaj je veoma jednostavan, izgrađen od tankog drveta, a tu su i turski ćilimi veselih boja.

„Palacio de Sal“, Bolivija

Naziv ovog hotela u prevodu znači „Palata od soli“, što ovaj objekat doslovno i jeste: zidovi, plafoni, stolovi, stolice napravljeni su od milion blokova kompresovane soli, sa obližnjeg poznatog lokaliteta „Salar de Uyuni“. Sa vrha stepenica od soli u lobiju pruža se panoramski pogled na široku slanu zaravan, koju posećuje veliki broj turista. Osim hotela, tu se nalazi i bazen sa slanom vodom, golf teren sa devet rupa i restoran, čiji je specijalitet slana piletina.

„Maya Boutique Hotel“, Švajcarska

Smešten u Rhône dolinu u švajcarskim Alpima, „Maya Boutique Hotel“ je prvi hotel u Evropi izgrađen od slame. Naravno konstrukcija je drvena, ali unutar zidova nalaze se gomile bala slame kompresovane između maltera i gline, što pruža idealnu prirodnu izolaciju tokom hladnim alpskih dana. Fokus na održivosti primenjen je i na spoljašnosti objekta gde balkonske ograde služe kao solarni paneli. Svaka od sedam soba posvećena je različitoj vrsti drveta (bor, pitomi bor (pinjol), orah, hrast, brest, kruška i ariš), a nameštaj je takođe izrađen ručno od drveta.

"Kagga Kamma", Južna Afrika

Udaljen oko četiri sata od Kejptauna, duboko u planinama skriva se „Kagga Kamma“, luksuzni rizort u kome gosti spavaju u pećinama-apartmanima ukopanim u prirodne stene. Objekti praistorijskog izgleda opremljeni su kupatilom, klima uređajem i panoramskim pogledom na Fynbos ravnicu i planine u pozadini. Gosti mogu da odsednu i u jednom od dva apartmana na otvorenom, smeštenih tik pored stene, ukoliko to dozvoljavaju vremenske prilike.

"Felsenhotel La Claustra", Švajcarska

Nekada davno „La Claustra“ bio je tajni vojni objekat uklesan unutar planine Saint Gotthard, južno od švajcarskog grada Lucern. Švajcarska vojska napustila je taj prostor 1999. godine, a preuzeo ga je umetnik Jean Odermatt i otvorio hotel, koji se prostire na oko 5.000 kvadratnih metara ispod zemlje, sa 17 soba za ljude koji žele da se potpuno osame. Tamo nema signala na mobilnim telefonima, kao ni TV-a, već samo kamenje i voda. Ali postoje i modernije prostorije, kao što su restoran, sala za događaje i unutrašnji bazen. Na površini, na oko 2000 metara nadmorske visine nekadašnji bunker nudi zadivljujući pogled na okolne planine.

„Les Hautes Roches“, Francuska

Pećine nadomak reke Loare, koje su u 17. veku koristili monasi, preuređene su u luksuzni hotel 1989. godine sa 12 soba koje su uklesane u krečnjačku stenu, a većina nameštaja u sobama je takođe urađena od kamena. Svaka od soba osim detalja poznatih dizajnerskih kuća, ima i prozore od poda do plafona koji pružaju prelep pogled da reku.

„1301 Inn“, Italija

Naziv hotela potiče od njegovog tačnog položaja —1.301 m.n.v na Dolomitima. Po ugledu na tradicionalne građevine u toj regiji, hotel sa 36 soba, izgrađen je od drveta ariša iz okolne šume, a kamen korišćen za stubove potiče iz lokalnog kamenoloma. Neobični, šiljasti prozori podesćaju na okolne planinske vrhove, te se gotovo čini kao da je hotel produžetak okruženja u kome se nalazi.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...
Hospitality
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. January 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...