Bor Hotel by Karisma: Otkrivamo kako izgleda proces dizajniranja luksuznog hotela

18. July 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

Osmisliti dizajn luksuznog hotela, u kategoriji sa pet zvezdica, u kom će se posetioci osećati kao da se nalaze u potpuno drugačijem, autentičnom, a opet najudobnijem i najprijatnijem mestu, danas je pravi izazov. U oblasti hotelijerstva trendovi se stalno menjaju, mnogi se trude da ispune očekivanja gostiju luksuzom i kvalitetom, pa nas, reklo bi se, retko šta može iznenaditi kad je reč o izgledu eksterijera i enterijera. Ipak, arhitekte Marija Mitrović i Vladimir Stojiljković iz Paralela Studio, svojim radom na projektu izgradnje prestižnog Bor hotela by Karisma na Zlatiboru kreirali su prostor o kom se priča, pomerivši granice na dodatni nivo. Oni su nam otkrili u čemu se krije tajna njihovog uspeha, koliko traje period od ideje do realizacije, šta sve stoji iza nastanka rešenja, kao i šta je bila njihova inspiracija.

Čak 93 luksuzne hotelske smeštajne jedinice, SPA & Wellness centar, tri restorana, Rooftop bar, Lobby bar, Cigar lounge, konzijerž – ovo su samo neke od usluga koje će biti dostupne posetiocima hotela Bor Hotel by Karisma na Zlatiboru. Reč je o prvom hotelu u Srbiji kojim će upravljati jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts.

Planinska atmosfera protkana kroz svaki detalj hotela

Arhitekte Marija i Vladimir ističu da ih je dugogodišnje iskustvo naučilo da je prezentovanje i kasnija razrada detalja u enterijeru ključna za finalni izgled objekta, jer upravo oni određeni prostor čine distinktivnim. U prilog tome govori činjenica da su smernice za projekat pronalazili čak i u samom logou i imenu hotela.

„Naša polazna tačka bila je zamisao da enterijer treba da bude ispunjen sa što više prirodnih materijala kao što su drvo i kamen. Posebnu pažnju posvetili smo završnoj obradi u želji da je učinimo što prirodnijom, tako da se stekne utisak da su određeni komadi baš takvi nađeni u zlatiborskom okruženju. Potom smo u dizajn inkorporirali i metal, beton, kožu, tekstil i svedene boje koji odišu naturalizmom, ali i elegancijom. Kad je reč o eksterijeru, naglasili bismo da je u potpunosti integrisan sa prirodnim ambijentom koji ga okružuje“, ističu arhitekte Marija i Vladimir.

Inspiracija za dizajn je u svemu što nas okružuje

Prema rečima arhitekata, projekat Bor Hotel by Karisma bio je veoma inspirativan, a o tome svedoči činjenica da su inspiraciju pronalazili sa svih strana.

„Osim iz detalja, mnoge naše ideje proizašle su iz dugogodišnjeg rada na projektima u inostranstvu. Osmišljavanju rešenja doprinela su i iskustva sa putovanja širom sveta. Kontinuirano pratimo i savremene trendove, te su oni svakako imali uticaj na dizajn. Naravno, veliku ulogu u projektu su svakako odigrali investitori koje dugo poznajemo i znamo da uvek insistiraju na kvalitetu i estetici. Tankmont i njihova prodžekt menadžment kompanija TM Hospitality su ispratili i izveli radove poštujući naš projekat enterijera do najsitnijih detalja. Imali su puno poverenje u nas, što doprinosi dobroj atmosferi i opuštenosti u radu, a iz toga proizilazi i kreativnost. Pronašli smo „zajednički jezik” sa svim saradnicima na projektu i odredili pravu meru u svemu što radimo. Jednostavno rečeno, obratili smo pažnju na sve što bi moglo da nam pomogne u kreiranju projekta vrednog pažnje“, kažu arhitekte Marija i Vladimir.

Izazovi kao motivacija

Iako je ovaj projekat predstavljao ozbiljni poduhvat koji je sa sobom doneo i niz izazova, to arhitekte ovog prestižnog hotela nimalo nije obeshrabrilo. Naprotiv, upravo kompleksnost zadatka s kojim su se susreli pomogla im je da odaberu pristup u radu koji podrazumeva da sve sagledaju iz više uglova – pre svega, inženjerskog, potom kreativnog i, na kraju, ekonomskog. Za njih, izazovi nisu predstavljali prepreke, već svojevrsnu inspiraciju i motivaciju za pronalaženje što kvalitetnijih idejnih rešenja. Krajnji rezultat pokazuje da su u tome itekako uspeli.

„Za izradu koncepta hotela najviše vremena nam je trebalo u početku, dok nismo precizno definisali pravac u kome će se kretati dizajn. Kada smo to uradili, ideja se dalje lako razvijala i gradila kroz sve sadržaje hotela. Istina, realizacija zamisli, od onih najsitnijih do najkrupnijih, može biti naporna, ali rezultat našeg rada na hotelu Bor nam pokazuje da se trud itekako isplati“, zaključuju Marija i Vladimir.

Sinergija svetskog iskustva i srpske duše

U kreiranju koncepta i dizajna hotela, pored Paralela studija, učestvovala je i prestižna agencija iz Grčke na čelu sa Talisom Pitulisom, Mancode Founder & Founder of the McVICTOR&HAMILTON Advertising Agency and Creative Head. Prema njegovim rečima, Bor Hotel by Karisma nije samo hotel, već poseban doživljaj.

„Iza nas je zaista uzbudljiv projekat. Jednostavno, naše međunarodno iskustvo i ekspertiza, u sinergiji sa srpskom dušom, rezultirali su kreiranjem posebnog pečata, pomeranja granica i podizanja dizajna na viši nivo. Naša zajednička vizija bila je stvaranje jedinstvenih osećanja i uspomena u kombinaciji sa vrhunskom udobnošću i upečatljivim stilom“, izjavio je Talis.

Posetiocima koji žele da priušte sebi doživljaj luksuza, pažljivo projektovanog ambijenta, upečatljivog stila, vrhunske usluge i udobnosti, vrata Bor hotela by Karisma biće otvorena u novembru 2023. godine. Za sve koji tragaju za novim, jedinstvenim načinom stvaranja nesvakidašnjih iskustava ovaj hotel biće pravi izbor.

PR tekst

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Septembar u znaku zahvalnosti zaposlenima u Domaćinstvu
08. July 2024
Nedelja posvećena zaposlenima u hotelskom Domaćinstvu – International Housekeepers Week,...
Hospitality
“Vrata raja” od 160 miliona evra: Počela izgradnja novog luksuznog hotelsko-rezidencijalnog kompleksa u Ulcinju
04. July 2024
Karisma Hotels & Resorts i Dobrov & Family Group sa ponosom najavljuju početak...
Hospitality
JP Skijališta Srbije gradi apart hotel na Zlatiboru
24. June 2024
JP Skijališta Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za...
Hospitality
Luštica ima potencijal da nadmaši elitne turističke destinacije
30. May 2024
Crna Gora ima ogroman potencijal, a Luštica je biser koji bi mogao da nadmaši...