Beogradu nedostaju hoteli sa tri zvezdice

02. May 2017
Beogradu nedostaju hoteli sa tri zvezdice

 U Beogradu postoji veliki broj hotela sa četiri zvezdice, ali zbog ukupne ponude, glavnom gradu, pored jednog hotela sa pet zvezdica, nedostaju i hoteli sa tri zvezdice i to sa većim kapacitetom, da mogu da prime turiste jednog čarter aviona, izjavio je u nedelju (30. aprila 2017. godine) direktor Udruženja hotelijera i restorana u Srbiji Georgi Genov.

 
- Takvi hoteli nedostaju u Beogradu. Za poslovni turizam su bitni hoteli sa četiri zvezdice, dok su za turističke grupe bitniji hoteli sa tri zvezdice i ja pozivam investitore da pribegnu prvenstveno ka renoviranju postojećih hotela, povećanju kvaliteta sa jednom, dve i tri zvezdice, a i svakako i one koji žele da investiraju u nove hotele - rekao je Genov za Tanjug.
 
Hotela sa četiri zvezdice u Beogradu sasvim je dovoljno, smatra Genov i navodi da ti hoteli "već prelaze cifru", jer, kako kaže, u ukupnoj strukturi ponude, trebalo bi da bude do 33% hotela sa četiri zvezdice, a u Beogradu ih ima skoro 50%, te da se upravo, zbog nedostatka hotela sa tri zvezdice, kao i sa dve i jednom, dogodilo da se privatni smeštaj pojačao i da je sve više hostela i apartmana kategorisano, kako bi nadomestili tu vrstu objekata.
 
Investitori, kada renoviraju hotele, kaže Genov, pribegavaju većim kategorijama, smatrajući da će tako dobiti veću cenu, koja je, kako kaže, samo jedan od faktora, a postoji i kvalitet pružanja usluga, lokacija, te da svi grade hotele zbog poslovnog turizma, a da još uvek nije rekonstruisan Sava Centar.
 
Tako da, smatra Genov, Beograd nije ni u mogućnosti da organizuje velike događaje, te hoteli sa četiri zvezdice nisu dovoljno popunjeni, kako bi mogli da budu, kada je u pitanju kongresni turizam i ponavlja da su za poslovni turizam bitni hoteli sa četiri zvezdice, dok su za turističke grupe važniji hoteli sa tri zvezdice.
 
Razlika u ceni smeštaja u hotelu sa tri u odnosu na hotel sa četiri zvezdice, objašnjava, može biti značajna, iako hotel sa tri zvezdice, ukoliko ima kvalitetnu uslugu, može imati i veću cenu od hotela sa četiri zvezdice, ali navodi da je uglavnom u hotelima sa tri zvezdice cena noćenja po gostu 35-40 evra, dok je ta cena kod hotela sa četiri zvezdice iznad 65 evra.
 
- Tako da, ukoliko želimo veliki broj turista srednjeg sloja, moramo da imamo i tu vrstu smeštajnih kapaciteta - ističe Genov.
 
Kada se govori o luksuznim hotelima, Genov smatra da bi smeštajnu ponudu Beograda upotpunio jedan hotel lanaca svetskih brendova sa pet zvezdica, ali ističe da je Beograd doživeo ekspanziju poslednjih sedam godina, da je više od 40 hotela izgrađeno, te da u Beogradu, od 94 kategorisana hotela, 49 je sa četiri zvezdice, samo tri hotela su sa pet zvezdica, a ostalo su smeštajni kapaciteti sa tri, dve i jednom zvezdicom.
 
Ipak, Genov napominje da veliki problem u hotelskoj industriji stvara nelojalna konkurencija.
 
- Vi imate u Gradskom zavodu za statistiku negde oko 2.600 kategorisanih kreveta, a na specijalizovanom sajtu booking imate 1.500 objekata koji su prijavljeni za privatni smeštaj. To pokazuje da je veliki broj neprijavljenih soba, što predstavlja veliki problem, kada je u pitanju hotelska industrija Beograda - napominje Genov.
 
Izvor: eKapija 
Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...