Beogradu nedostaje bar još tri hiljade hotelskih soba

06. December 2018
Beogradu nedostaje bar još tri hiljade hotelskih soba

Tržište beogradskih hotela obuhvata više od 120 kategorisanih objekata sa oko 7.650 soba, dok glavni gradovi slične veličine, kao što su Sofija, Bukurešt, Budimpešta, Prag i Varšava, raspolažu smeštajnim kapacitetima od nekoliko desetina hiljada hotelskih soba. Procenjuje se da bi optimalan broj soba u hotelima u Beogradu bio između 10.000 i 12.000.

Broj turista koji posećuju Beograd iz godine u godinu je sve veći, naročito kad je reč o stranim državljanima. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2015. godine srpska prestonica zabeležila je oko 800 hiljada poseta stranih turista, dok je već 2017. taj broj iznosio 860 hiljada. Ako se tu uračunaju i posete domaćih turista, čiji broj je već godinama stabilan i kreće se u rasponu od 150.000 do 200.000, dolazi se do podatka da je 2018. godine Beograd posetilo oko milion turista, koji su ostvarili 2.190.000 noćenja. Imajući u vidu očekivanja da će se ovaj trend rasta nastaviti, postavlja se pitanje kakvim smeštajnim kapacitetima raspolaže glavni grad Srbije.

Prema podacima kojima raspolaže revizorska kuća Kreston MDM, najveći broj hotela u Beogradu čine oni sa 3 i 4 zvezdice, dok je broj hotela sa 1, 2 i 5 zvezdica znatno manji. Na osnovu zvanične kategorizacije, sa 5 zvezdica rangirano je svega pet hotela, a oni raspolažu sa ukupno 881 sobom. Reč je o hotelima „Hyatt Regency Belgrade“, „Square Nine“, „Metropol“, „Saint Ten“ i „Hilton“.

U segmentu hotela sa 4 zvezdice konkurencija je mnogo veća, budući da u Beogradu trenutno postoji više od 70 hotela ove kategorije. Pritom, deset hotela iz ove kategorije pripada internacionalnim hotelskim lancima, a to su: „Crown Plaza“, „Radisson Collection Old Mill Belgrade“, „Courtyard Belgrade City Center“ Hotel - Marriott, „Falkensteiner Hotel Beograd“, „Holiday Inn“, „Holiday Inn Express“, „Best Western Šumadija“, „Best Western M“, „Mama Shelter Belgrade“ i „Mercure Belgrade Excelsior“. Hoteli sa 4 zvezdice raspolažu sa približno 4.350 soba, što čini oko 57 odsto ukupnog broja soba na beogradskom hotelskom tržištu.

Kada je reč o hotelima sa 3 zvezdice, u Beogradu ih ima više od 40, a njihov kapacitet je približno 1.950 soba. Neki od najvećih hotela u ovoj grupi su Hotel Srbija, Hotel N, Hotel Park, Hotel Tulip Inn i Slavija Garni Hotel.

Lokacijski, ponuda hotela u Beogradu je prilično široka, ali centar grada se sasvim očekivano pokazao kao najatraktivniji. Od ukupnog broja hotela u Beogradu, 69 se nalazi u centralnom delu grada, 45 je locirano u široj gradskoj zoni, dok se 13 nalazi u prigradskoj zoni.

Kada je reč o planovima za budućnost, u Beogradu su u izgradnji tri hotela sa 4 zvezdice i jedan sa pet zvezdica, koji će početi sa radom u naredne dve godine. Takav trend u izgradnji hotela ukazuje na to da su investitori orijentisani na poslovni i kongresni turizam. Pritom, treba imati u vidu da Beograd trenutno nije u mogućnosti da organizuje velike događaje, da centar „Sava“ još nije rekonstruisan, te da ni kapaciteti postojećih hotela sa 4 zvezdice nisu popunjeni. U tom smislu, može se zaključiti da je tržište hotela sa 4 zvezdice u srpskoj prestonici prezasićeno, naročito kada se uzmu u obzir procene da bi u ukupnoj strukturi trebalo da bude do 35 odsto hotela sa 4 zvezdice, dok ih u Beogradu već sada ima više od 55 odsto.

S druge strane, Beograd ne raspolaže dovoljnim brojem kvalitetnih hotela sa 3, 2 i 1 zvezdicom, koji su veoma bitni za turističke grupe. U prilog tome govori i činjenica da se ponuda privatnog smeštaja znatno povećala u poslednjih nekoliko godina i da u glavnom gradu postoji sve više kategorizovanih hostela i apartmana, kako bi nadomestili ovu vrstu objekata.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...
Hospitality
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. January 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...