Airbnb: kritike zbog skrivenih kamera

04. April 2019
Airbnb: kritike zbog skrivenih kamera

Samo mesec dana pošto je grad Pariz najavio da će tužiti kompaniju Airbnb za 12.5 miliona evra zbog izdavanja stanova na crno, ova platforma za izdavanje smeštaja ponovo je na meti kritika.

Ne prvi put, na adresu kompanije stižu optužbe da vlasnici stanova nelegalno postavljaju skrivene kamere u apartmane kako bi špijunirali goste.

Poslednji slučaj dogodio se u Kaliforniji, gde su gosti otkrili kameru u aparatu za detekciju dima. Slučaj je prijavljen policiji koja, kako prenosi američki ABC 7, nije videla ništa sporno u tome. Međutim, ta informacija je ipak pogodila kompaniju.

– Sigurnost i privatnost gostiju su naš najveći prioritet. Naša pravila zabranjuju kamere u stanovima. Vlasnika smo odmah blokirali na našoj platformi – saopštio je Airbnb, dodajući da su ovakvi incidenti ipak malobrojni u odnosu na oko 500 miliona gostiju na lokacijama širom sveta.
Ipak, američki mediji navode da ovakvih primera ima sve više. Pre samo nekoliko meseci, istu primedbu imao je i jedan par u Kanadi. Gosti iz Evrope, koji su iznajmili stan u Torontu, sasvim slučajno su otkrili kameru u spavaćoj sobi, koja je bila sakrivena u budilniku, i to objavili na Facebook-u. Priložili su fotografije i kontakte vlasnika. Ubrzo se i njima kompanija izvinila i dala isto objašnjenje.

Airbnb osnovan je 2008. godine čime su hotelska industrija i slični sajtovi dobili ozbiljnu konkurenciju. Jedno od njihovih pravila je da ne postoji mogućnost plaćanja gotovinom. Mnoge države i veliki gradovi ga danas smatraju nezakonitim jer stanodavci ne plaćaju nikakve poreze. Zato su u međuvremenu uvedene dodatne takse koje korisnici plaćaju uz smeštaj. Često se ove dažbine naplaćuju kroz takse za čišćenje, depozit, koje su na neki način skrivene jer zakupcu nije uvek i najtransparentnije predočena puna cena zakupa. Kompanija ne proverava svakog gosta već ostavlja stanodavcima da se o tome brinu. Recimo, savetuje im da skeniraju lični dokument gosta. Međutim i domaćin i gost moraju da imaju svoj profil na ovom sajtu upravo zbog bezbednosti. Zato se vlasnici trude da steknu što više pozitivnih kritika i komentara jer su im te ocene izuzetno važne za poslovanje.

Ova platforma trenutno ima registrovane stanodavce u 33.000 gradova i 192 države i u svakom trenutku ima više od pola miliona ponuda, odnosno nekretnina za izdavanje. Često su to stanovi u kojima vlasnici žive. Preko ove platforme postoji i velika ponuda stanova u Srbiji. Prema nedavnim najavama, najveći sajtovi za rezervaciju smeštaja, uključujući Airbnb, Trivago i Booking, moraće da promene način poslovanja, nakon što je na osnovu ispitivanja sprovedenog u Velikoj Britaniji ustanovljeno da su neki od njih obmanjivali korisnike u vezi sa cenama hotelskog smeštaja i rezultata pretrage. Onlajn tržištu rezervacija hotela, po svemu sudeći, sledi veliko spremanje, a kako je navedeno, najkasnije do 1. septembra ove godine sajtovi će morati da primene sve promene koje je naložila Agencija za zaštitu konkurencije, čime će ponude smeštaja postati transparentnije i bez skrivenih troškova, što do sada nije bio slučaj.

Britansko telo za zaštitu konkurencije je sprovelo detaljnu analizu s ovog dela tržišta i posebno se fokusiralo na agresivne načine prodaje i rezervacije smeštaja, obmanjujuće tvrdnje u vezi sa sniženjima i skrivenim troškovima. Neki kupci su naveli da su tokom rezervacije smeštaja dobijali upozorenja da i drugi korisnici razmatraju istu ponudu kao i oni, dajući im na taj način lažni utisak o popularnosti hotela. S druge strane, dešavalo se da tokom rezervacije nije predstavljana puna cena smeštaja zbog čega su korisnici ovih usluga dovedeni u zabludu ili su oštećeni.

Pod kontrolom antimonopolske komisije u Velikoj Britaniji našli su se najveći sajtovi za rezervaciju smeštaja iako, kako kažu, nisu svi koristili identične oblike nepoštene poslovne prakse. Bez obzira na to, sve kompanije koje se bave ovim poslom, ubuduće će morati da poštuju smernice koje su im date. Kompanije su se, prenose britanski mediji, obavezale da će, između ostalog, u toku rezervacija smeštaja korisnicima prikazivati sve troškove, uključujući i takse, kao i da će se uzdržavati od agresivnih načina prodaje. Takođe će imati obavezu da budu jasnije i kada je reč o popustima koji se nude, kao i da će promovisati samo one ponude koje su zaista u datom trenutku dostupne.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...