Završen 43. Sajam turizma u Beogradu

31. March 2022
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Nastavljajući tamo gde je zastao najuspešniji Sajam turizma 2020, održan neposredno pre početka svetske zdravstvene krize, ovogodišnji 43. Međunarodni beogradski sajam turizma bio je prvi veliki turistički događaj u regionu i pokazao da je turizam adaptibilna industrija, a Sajam sa iskorakom koji je napravio u organizaciji, od izuzetnog značaja za regionalno i međunarodno povezivanje kojim se mogu prevazići aktuelni izazovi.

U istom terminu održale su se i dve srodne i takođe tradicionalne manifestacije - 17. Međunarodni sajam hotelskougostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 12. Međunarodni sajam vina BEOWINE (25 - 26. mart).

Sajam turizma i prateće manifestacije ove godine obišlo je 32.115 posetilaca

Već prvi dan Sajma turizma pokazao je veliko interesovanje posetilaca za celokupni sajamski doživljaj, koji ovaj događaj donosi, uz tradicionalnu zainteresovanost za turistička putovanja, first minute ponudu i aranžmane koje su agencije i tur-operatori spremili specijalno za sajamske posetioce. O ekskluzivnim sajamskim cenama, paketima sa pogodnostima i svim aktuelnostima i uslovima za putovanja već tokom prvog dana sajma informacije je tražilo čak 7833 posetilaca.

Tokom prva dva dana sajma turizma, koji su već po pravilu rezervisani za privredu, poslovne kontakte i medije, sajam su posetili mnogobrojni gosti iz inostranstva i zemlje, kao i veliki broj medija i stranih izveštača. Izrazito veliko interesovanje vladalo je za ponude u vezi sa domaćim turizmom, za turističke kapacitete i destinacije u Srbiji, a Srbija je bila i najveća inspiracija ovogodišnjeg Sajma turizma.

Govoreći o aktuelnom trenutku u srpskoj turističkoj privredi na svečanom otvaranju manifestacije, ministarka trgovine turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić ukazala je na činjenicu da je Srbija, “uprkos globalnim izazovima, kada svet nije ni stabilan ni miran, i dalje na uzlaznoj liniji ne samo oporavka već i daljeg razvoja”.

Slogan ovogodišnjeg Sajma turizma „Između planina i mora“ najbolje je ispratio trend ljubitelja putovanja koji pokazuje da je, pored tradicionalno aktuelnih morskih destinacija, turizam poslednjih godina upotpunjen željom ljudi da uživaju i u planinskom turizmu, prirodi, čistom vazduhu i brojnim kulturnim, gastronomskim i aktivnim turama. Uz ekskluzivne sajamske cene, first minute ponude i pakete sa mnoštvom pogodnosti, na sajmu su se promovisale najrazličitije mogućnosti izbora: porodična putovanja, daleke i egzotične destinacije, putovanja za mlade, city break, odmor i oporavak u banjama, spa vikendi na planinama, eko i aktivni turizam, kongresna dešavanja...

Sajmu turizma prisustvovalo je preko 400 učesnika iz više od 25 zemalja širom sveta: Grčka, Turska, Crna Gora, Tunis, Egipat, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija, Mađarska, Slovačka, a pojedinačno su nastupili izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Po prvi put ove godine posetiocima su ekskluzivno predstavljene četiri nove, i u svetskim okvirima, vrhunske destinacije: egzotična Malezija, bajkoviti Maldivi, Demokratska Republika Sao Tome i Principe, koju čine dva ostrva u Gvinejskom zalivu u centralnoj Africi, kao i Angola, izvrsna destinacija za ljubitelje dugih peščanih plaža. Pored izuzetnih učesnika i gostiju iz celog sveta, preko 40 domaćih tur-operatora učestvovalo je na Sajmu
turizma.

Turistička organizacija Srbije predstavila je novi brend Srbije kao turističke destinacije – „Srbija. Doživi!“, koji je rađen u saradnji sa nacionalnom platformom „Srbija stvara“, a četiri dana sajma bila su početak nastupa pod novim brendom.

Oko 50 velikih kupaca i predstavnika medija iz inostranstva, koje je organizaovano doveo Beogradski sajam u cilju unapređenje poslovnih aranžmana, posetilo je Sajam turizma. Kupci su došli iz Turske, Mađarske, Švajcarske, Ujedinjenih Emirata, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Italije,
Grčke, Crne Gore, Albanije i dr.

Tokom Sajma turizma Beograd je ponudio put oko sveta za 4 dana, a prestonica je bila turistički centar regiona.
Akreditovano je oko 700 novinara iz dvadesetak zemalja (Austrija, Nemačka, Turska, Kina, Slovačka, Rusija,
Bugarska, Rumunija, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Italija, Rumunija, Bosna i Hercegovina,
Mađarska…). Gosti i učesnici Sajma turizma čestitali su Beogradskom sajmu veliki jubilej – 85 godina postojanja i ocenili da je ovogodišnja manifestacija uspešno organizovana, sa velikim brojem učesnika iz celog sveta u veoma složenim i teškim uslovima poslovanja turističko-ugostiteljske industrije.

Comments (0)

Connected news

Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Fairs
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. January 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...