Turistička privreda Vojvodine na Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti

23. February 2019
Turistička privreda Vojvodine na Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti

U organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV), a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Turističkom organizacijom Vojvodine (TOV), na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti „UTAZAS2019“ turističku privredu Vojvodine predstavljaju TOV i više od 20 turističkih i ugostiteljskih preduzeća (turističke agencije, smeštajni kapaciteti, turističke organizacije, salaši, čarde, vinari i proizvođači domaćih tradicionalnih proizvoda  i suvenira).

 
Drugog dana Sajma, u petak, 22. februara 2019. godine na zajedničkom štandu održana je konferencija za štampu na kojoj je predsednik PKV Boško Vučurević istakao da su Republika Srbija, a posebno Vojvodina uvek imale dobru poslovnu saradnju sa Republikom Mađarskom u svim oblastima privrede, koja je u poslednje vreme podignuta na još viši nivo.
 
- Što se tiče turista iz Mađarske, koji posećuju Vojvodinu, beleži se rast i po broju dolazaka i po broju ostvarenih noćenja. Tokom prošle godine, Vojvodinu je posetilo blizu 30 odsto više turista iz Mađarske i ostvareno je skoro 24 odsto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Cilj nam je da ovu saradnju pospešimo i povećamo turistički promet, a jedan od koraka ka ostvarenju ovog cilja je i nastup na ovom sajmu - rekao je Vučurević.
 
Dodao je da ukupna saradnja Vojvodine sa Republikom Mađarskom beleži stalan rast, a u 2018. godini ostvaren je najveći obim robne razmene i on iznosi blizu 628 miliona evra.
 
- Tokom 2018. godine, prema poslednjim raspoloživim podacima RZS, ostvaren je izvoz u Mađarsku u vrednosti od skoro 356 miliona evra i to predstavlja povećanje od skoro 20 odsto u odnosu na osvareni izvoz u 2017. godini, dok uvoz, realizovan u vrednosti od 272 miliona evra, predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na realizovan uvoz u 2017. godini - rekao je Vučurević.
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković na konferenciji se, u ime Pokrajinske vlade, zahvalio PKV i TOV na organizaciji i dodao da smo mi kulturološki i istorijski povezani sa Republikom Mađarskom i da bi zajednički turistički proizvod, doprineo sardnji i međusobnom podsticaju razvoja celokupnog društva. U svom obraćanju, Đoković je istakao saradnju koja postoji u oblasti seoskog turizma na primeru sela Skorenovac koji ostvari na godišnjem nivou 5.000 noćenja gostiju iz Mađarske.
 
Još jedan od primera je i salaš u Malom Iđošu koji ostvari 10.000 noćenja i 30.000 dolazaka, a najveći broj gostiju je iz Mađarske.
 
Direktorka TOV Nataša Pavlović rekla je da je Vojvodina destinacija koja ima za svakog nešto da ponudi.
 
- Pre svega, tu je Grad Novi Sad koji je u ovoj godini Omladinska prestonica kulture, a u 2021. godini Evropska prestonica kulture. Isto tako, kada pričamo o Vojvodini, moramo da pomenemo i Subiticu sa jezerom Palić, kao i Frušku goru i mnoge druge lokacije, kao što su salaši, čarde bogati vojvođanskom gastronomijom“, rekla je ona i dodala da Vojvodina iz godine u godinu beleži sve veći rast broja turista i tako je u 2018. godini, kako kaže, broj turista povećan za 8,4 odsto dok je broj noćenja povećan za 13,3 odsto. Prema njenim rečima, u prethodnoj godini je izjednačen broj domaćih i stranih turista u Vojvodino, što je, kako kaže, podstrek da se nastavi sa prezentacijom vojvođanske turističke ponude na sajmovima u zemlji i inostranstvu.
 
U prethodne dve godine, PKV je formalizovala saradnju sa Privrednom komorom Budimpešte, Pečujsko-baranjskom privrednom komorom i Privrednom komorom Županije Čongrad u cilju zajedničkog iniciranja trgovinske razmene, privredne i turističke saradnje i organizovanja zajedničkih izložbi i sajmova.
 
Međunarodni sajam turizma u Budimpešti „UTAZAS2019“ traje do nedelje, 24. februara 2019. godine.
Comments (0)

Connected news

Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Fairs
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. January 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...