Sve spremno za 51. Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu - Od zip-lajna do gastro takmičenja

20. September 2018
Foto: Aleksandar Milutinović
Foto: Aleksandar Milutinović

Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu ove godine se održava od 4. do 7. oktobra.
 
Turističku ponudu Srbije predstaviće oko 70 gradova i opština, a Udruženje banja Srbije nastupa sa oko 20 banja i hotela, koji će pozvati posetioce da borave kod njih. Više od 20 čardi i salaša oslikaće tradiciju, kulturu i gastronomiju Vojvodine, a promovisaće se i oko 30 proizvođača hrane i pića iz cele Srbije. Na Sajmu će učestvovati 10 turističkih agencija. Iz inostranstva dolazi petnaestak turoperatera u cilju ostvarivanja saradnje sa domaćim agencijama i pružaocima turističkih ponuda i usluga. Neće izostati ni turističke organizacije Srbije, Vojvodine, Novog Sada, a posle dužeg vremena i Beograda. Dolaze i Privredna komora Srbije, Grad Novi Sad, Skijališta Srbije... Na štandu Privredne komore Vojvodine predstaviće se i komore iz Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Rumunije.

Pokrajinska vlada će imati štand u Hali „Master“. Nastupa Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Aktivnosti u oblasti ekologije prezentovaće Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo se nastupom naslanja na Sajam lova i ribolova, dok će ponudu Sajma sporta obogatiti Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Posetioci će od 4. do 7. oktobra imati priliku da vide i turističku ponudu Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Izraela, Mađarske, Maldiva, Nemačke, Rumunije, Slovenije i Španije.

Hosted Buyer program i B2B sastanci

Posebnu pažnju učesnika na Sajmu turizma privlači Hosted Buyer program koji se realizuje uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i nemačke agencije Evintra. Najavljeni poslovni posetioci dolaze iz Nemačke, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Danske, Portugalije, Norveške, Mađarske, Izraela, Španije i bivših jugoslovenskih republika.

Strani turoperateri će 4. i 5. oktobra imati poslovne sastanke sa izlagačima. Oni će biti unapred zakazani, a preduslov za poslovne susrete sa kupcima je nastup na Sajmu.

Tokom ta dva dana, organizuje se i posrednički događaj - međunarodni B2B susreti. Realizuju ih Evropska preduzetnička mreža EEN i Novosadski sajam. Organizacijom B2B sastanaka se pruža dodatna podrška kompanijama da nađu međunarodne partnere na Sajmu. Učestvovanje je besplatno, ali je neophodno online prijavljivanje na platformi tourismb2b2018.talkb2b.net.

Atrakcije za posetioce

Izlagači su ove godine osmislili veoma atraktivne nastupe na Sajmu. Posetioce očekuju brojni zanimljivi sadržaji. Na ulasku u Halu „Master“ sačekaće ih ZIP lajn, koji će svi moći da probaju. To je svojevrsna najava onoga što nas uskoro očekuje na Fruškoj gori, a biće deo aktivnog odmora u Srbiji.

Turistička organizacija Srbije priprema izložbu upravo pod nazivom „Aktivan odmor u Srbiji“. Viminacijum avantura je nova turistička ponuda Viminacijuma, adrenalin park za decu i ponuda za tim bilding za odrasle. Pažnju posetilaca privući će sigurno i zbog toga što su pripremili sedmodnevni boravak u kampu za dvoje dece. Skijališta Srbije i MK resort dolaze sa ponudom za zimovanje. Sajam turizma podrazumeva i segment gastronomije. Međunarodna takmičenja učenika, studenata i profesionalaca organizuju se pod nazivom Gastro izazovi. Popularizaciji kulinarstva u regionu doprinosimo i organizacijom Gastro kupa Srbija, međunarodnog takmičenje koje priređujemo u saradnji sa Udruženjem Zelena dolina i Horeca asocijacijom Kragujevac. Specijalni gost i počasni sudija biće i Michelin star restaurant chef, Đorđo Diana. „Čiste ruke“ su takmičenje u kojem će 12 uglednih kuvara, vlasnika čardi, poznatih majstora proveriti ko najbolje priprema riblju čorbu.

LuxSpa centar Novi Sad će tokom Sajma aranžmane nuditi po promotivnim cenama, a 10 posetilaca će u Poklon-igri obradovati izuzetno vrednim nagradama.

Last comment

Jovo
Monday , 11.02.2019. 21:18h
Recommendation:
1
+
0
-
Kako sajam pred kraj godine?
Svetlana Budimirović
Friday , 05.10.2018. 07:43h
Recommendation:
1
+
0
-
Poštovani, U koje vreme počinje takmičenje Gastro Kup-a 06.10.2018., kada posetioci sajma mogu da prate događaj? Srdačan pozdrav

Connected news

Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Fairs
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. January 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...