Sarajevski festival turizma od 24. do 26. oktobra - U fokusu gastro turizam

19. October 2018

U Sarajevu će od 24. do 26. oktobra biti održan 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, koji organizuje KJP „Skenderija“, a koji se sada održava pod imenom „Sarajevski festival turizma“.

Glavni cilj te manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljanje turizma kao važne privredne grane BiH.

- Važnost ovog festivala ogleda se u prilici da na jednom mestu BiH predstavi sve svoje turističke potencijale, kako građanima BiH, tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva  - rekao je na konferenciji za novinare direktor KJP Skenderija Amer Kapo.

Ovaj festival, kako je dodao, nije samo sajmaskog tipa već je idealna prilika da se predstave i kulture različitih zemalja, kao i same Bosne i Hercegovine.

-  Namera nam je da pokažemo šta to Bosna i Hercegovina ima od turističkih potencijala, ali da damo priliku i drugim zemljama da se predstave. Ono što je važno istaći jeste da će u ta tri dana Skenderija biti centar turizma, te da će kuvari iz BiH i regije pokušati da obore Ginisov rekord u broju napravljenih palačinki – naveo je Kapo dodajući da je ulaz na sajam besplatan, te da je krajnji cilj da taj sajam pozicioniraju kao regionalni turistički centar.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja biće uključeni Udruženje kuvara u BiH, Klub ljubitelja palačinki i Udruženje barmena ICE Sarajevo. 

- Dosadašnji rekord u  pravljenju palačinki drži Moskva, a mi ćemo ga u petak, 26. oktobra pokušati oboriti i napraviti 13.000 palačinki. U tome ćemo imati pomoć kuvara iz cele BiH, ali i iz regije i Evrope. Pored te manifestacije, radimo i na 'oživljavanju' jelovnika iz 1897. godine, koji će biti prezentovan u Vijećnici na ceremoniji otvaranja Festivala -  kazao je predsednik Udruženja kuvara u BiH Nermin Hodžić.

Udruženje kuvara kao partner projekta zaduženo je za organizaciju Internacionalnog kulinarskog kupa kuvara i poslastičara 24. i 25. oktobra u dvorani "Mirza Delibašić". Pored kolega takmičara iz regiona Hodžić je među ostalim najavio i dolazak Steve Karapandže, najpoznatijeg gastronomskog imena nekadašnje Jugoslavije, a koji će biti vođa članova žirija.  

Posebno treba istaći da će pripremljene palačinke, zahvaljujući volonterima Udruženja Pomozi.ba, biti dostavljene socijalno ugroženo ugroženim kategorijima stanovništva.

- Drago nam je da smo deo ovako lepe priče i da ćemo na ovaj "sladak" način usrećiti mnoge. Palačinke ćemo prvenstveno dostaviti našim starim i bolesnim korisnicima koje obilazimo svaki dan i kojima isporučujemo gotove obroke na dnevnoj bazi -  kazao je osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić.

Pored toga, planirana je isporuka palačinki za razne domove, kako one za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja, tako i za one koje zbrinjavaju stariju populaciju.

- Takođe, palačinke planiramo isporučiti i u zavode za specijalno obrazovanje i odgoj dece, zavode za zbrinjavanje dece sa poteškoćama u razvoju, a nećemo zaobići ni migrante, pogotovo žene i decu koji trenutno borave na području Kantona Sarajevo - dodao je Karalić.

Za Festival poseban sadržaj priprema i Udruženje barmena, koje organizuje dvodnevno takmičenje.

- Fokus takmičenja je na tome da će svaki barmen predstaviti vlastiti recept za koktel, nešto što nije dosad pravljeno i korišteno. Učestvovaće takmičari iz BiH i regiona, a profesionalni žiri će biti internacionalan - kazao je Edis Duvnjak iz Udruženja barmena.

Sarajevski festival turizma se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva.

- U Vijećnici će 24. oktobra biti održano gala veče na kom će se predstaviti projekti Grada Sarajevo, pre svega Trebevićka žičara, te predmeti od velike vrednosti – autentični jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda koje se koristilo 1897. godine prilikom svečanog otvorenja Vijećnice kao najreprezentativnijeg objekta iz tog perioda - rekla je predstavnica Gradske uprave Meliha Fazlić.

Grad Sarajevo će od 24. do 26. oktobra na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Sarajevske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka, te EYOF-a koji predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi.

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih biće organizovana konferencija pod nazivom „Gastronomija i razvoj turističke destinacije“, a učesnici konferencije su profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i turistički radnici.

Izvor: vijesti.ba

Comments (0)

Connected news

Fairs
Najavljen kulinarski spektakl u okviru Sajma Wine Vision by Open Balkan u Beogradu
20. September 2023
U okviru ovogodišnjeg vinskog sajma Wine Vision by Open Balkan, od 16. do 19. novembra,...
Fairs
Nikola Lovrić novi direktor Novosadskog sajma
15. September 2023
Na jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora Novosadskog sajma, doneta je odluka da će...
Fairs
Otkazan Međunarodni sajam lova i ribolova na Novosadskom sajmu
29. August 2023
Međunarodni sajam lova i ribolova, koji je trebalo da se priredi od 27. septembra do 1. oktobra...
Fairs
Jubilarni 15. Sajam Dunava od 28. do 30. jula u Golupcu
20. July 2023
Poslednjeg vikenda u julu, od 28. do 30. jula u Golupcu će se održati jubilarni 15. Sajam...