Sarajevski festival turizma od 24. do 26. oktobra - U fokusu gastro turizam

19. October 2018
Sarajevski festival turizma od 24. do 26. oktobra - U fokusu gastro turizam

U Sarajevu će od 24. do 26. oktobra biti održan 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, koji organizuje KJP „Skenderija“, a koji se sada održava pod imenom „Sarajevski festival turizma“.

Glavni cilj te manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljanje turizma kao važne privredne grane BiH.

- Važnost ovog festivala ogleda se u prilici da na jednom mestu BiH predstavi sve svoje turističke potencijale, kako građanima BiH, tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva  - rekao je na konferenciji za novinare direktor KJP Skenderija Amer Kapo.

Ovaj festival, kako je dodao, nije samo sajmaskog tipa već je idealna prilika da se predstave i kulture različitih zemalja, kao i same Bosne i Hercegovine.

-  Namera nam je da pokažemo šta to Bosna i Hercegovina ima od turističkih potencijala, ali da damo priliku i drugim zemljama da se predstave. Ono što je važno istaći jeste da će u ta tri dana Skenderija biti centar turizma, te da će kuvari iz BiH i regije pokušati da obore Ginisov rekord u broju napravljenih palačinki – naveo je Kapo dodajući da je ulaz na sajam besplatan, te da je krajnji cilj da taj sajam pozicioniraju kao regionalni turistički centar.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja biće uključeni Udruženje kuvara u BiH, Klub ljubitelja palačinki i Udruženje barmena ICE Sarajevo. 

- Dosadašnji rekord u  pravljenju palačinki drži Moskva, a mi ćemo ga u petak, 26. oktobra pokušati oboriti i napraviti 13.000 palačinki. U tome ćemo imati pomoć kuvara iz cele BiH, ali i iz regije i Evrope. Pored te manifestacije, radimo i na 'oživljavanju' jelovnika iz 1897. godine, koji će biti prezentovan u Vijećnici na ceremoniji otvaranja Festivala -  kazao je predsednik Udruženja kuvara u BiH Nermin Hodžić.

Udruženje kuvara kao partner projekta zaduženo je za organizaciju Internacionalnog kulinarskog kupa kuvara i poslastičara 24. i 25. oktobra u dvorani "Mirza Delibašić". Pored kolega takmičara iz regiona Hodžić je među ostalim najavio i dolazak Steve Karapandže, najpoznatijeg gastronomskog imena nekadašnje Jugoslavije, a koji će biti vođa članova žirija.  

Posebno treba istaći da će pripremljene palačinke, zahvaljujući volonterima Udruženja Pomozi.ba, biti dostavljene socijalno ugroženo ugroženim kategorijima stanovništva.

- Drago nam je da smo deo ovako lepe priče i da ćemo na ovaj "sladak" način usrećiti mnoge. Palačinke ćemo prvenstveno dostaviti našim starim i bolesnim korisnicima koje obilazimo svaki dan i kojima isporučujemo gotove obroke na dnevnoj bazi -  kazao je osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić.

Pored toga, planirana je isporuka palačinki za razne domove, kako one za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja, tako i za one koje zbrinjavaju stariju populaciju.

- Takođe, palačinke planiramo isporučiti i u zavode za specijalno obrazovanje i odgoj dece, zavode za zbrinjavanje dece sa poteškoćama u razvoju, a nećemo zaobići ni migrante, pogotovo žene i decu koji trenutno borave na području Kantona Sarajevo - dodao je Karalić.

Za Festival poseban sadržaj priprema i Udruženje barmena, koje organizuje dvodnevno takmičenje.

- Fokus takmičenja je na tome da će svaki barmen predstaviti vlastiti recept za koktel, nešto što nije dosad pravljeno i korišteno. Učestvovaće takmičari iz BiH i regiona, a profesionalni žiri će biti internacionalan - kazao je Edis Duvnjak iz Udruženja barmena.

Sarajevski festival turizma se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva.

- U Vijećnici će 24. oktobra biti održano gala veče na kom će se predstaviti projekti Grada Sarajevo, pre svega Trebevićka žičara, te predmeti od velike vrednosti – autentični jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda koje se koristilo 1897. godine prilikom svečanog otvorenja Vijećnice kao najreprezentativnijeg objekta iz tog perioda - rekla je predstavnica Gradske uprave Meliha Fazlić.

Grad Sarajevo će od 24. do 26. oktobra na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Sarajevske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka, te EYOF-a koji predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi.

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih biće organizovana konferencija pod nazivom „Gastronomija i razvoj turističke destinacije“, a učesnici konferencije su profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i turistički radnici.

Izvor: vijesti.ba

Comments (0)

Connected news

Fairs
Otvorena „Bašta u srcu Sajma“
21. May 2021
Na Beogradskom sajmu otvorena je prva sajamska manifestacija, posle godine pauze uslovljene...
Fairs
Sajam turizma u Madridu, nada za turizam u svetu
20. May 2021
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je da otvoreni...
Fairs
U aprilu u Novom Sadu: Prvi digitalni sajam preduzetništva
17. March 2021
Preduzetnici koji posluju u sferi privrede i turizma, moći će da učestvuju u diskusijama i...
Fairs
ITB Berlin: Turisti širom sveta u potrazi za novom vrstom putovanja - tzv. workation
12. March 2021
Posetioci najveće svetske turističke berze ITB Berlin, sada virtuelnog Sajma turizma, imali su...