Međunarodni sajmovi lova i ribolova i ekologije od 28. septembra na Novosadskom sajmu

22. September 2022
Foto: Promo
Foto: Promo

Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije biće održani od srede, 28. septembra do nedelje, 2. oktobra. Nastupiće oko 100 izlagača iz Srbije, Mađarske, BiH i Austrije. Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta biće organizovane stručne aktivnosti, radionice, edukacije, a izlagači najavljuju i brojne zanimljivosti, takmičenja i atrakcije. Za posetioce sa kupljenim ulaznicama, Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima organizovao Poklon-igru sa vrednim nagradama.

- Pokrajinski sekretarijat kao resorni sekretarijat pružiće punu podršku kada je reč o organizaciji Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije. Kada govorimo o nekim rezultatima Pokrajinskog sekretarijata, u delu lovstva, samo u 2022. godini je opredeljen iznos od 75 miliona dinara, a od 2011. godine je opredeljeno je oko 430 miliona dinara upravo za promociju i razvoj lovstva. Pored toga smatramo još bitnijim da je u tom periodu utvrđeno 157 lovišta, tako da smo na neki način uticali i na zaštitu divljači i njenog staništa - rekao je pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Petar Samolovac.

- Na štandu ćemo prikazati 80 trofeja iz ovogodišnje rike jelena i 5 ili 6 dermopreparata gde ćemo prikazati ekotip jelena iz sremskih šuma i ekotip jelena iz Banata, iz Deliblatske peščare jer takvi jeleni imaju i preko 300 kilograma. U okviru Sajma ekologije, na centralnom delu našeg štanda ćemo prikazati dva zaštićena područja, to su Gornje Podunavlje i Obedska bara, dok će na štandu „Izložba lovne faune Republike Srbije“, od 600 prikazanih trofeja, 111 će biti naših – rekao je direktor JP Vojvodinašuma, Roland Kokai.

Prvi Muzej lovstva u Srbiji

- Naš Savez je jedan od starijih Saveza koji će u decembru proslaviti jubilej - 100 godina postojanja. U čast tog jubileja, otvara se prvi Muzej lovstva u Srbiji. Taj Muzej nam jako puno znači jer će on biti edukativnog karaktera; ne samo muzej kao muzej, već je zamišljen da bude u svrhe edukacije i promocije lovstva - rekla je zamenica predsednika Lovačkog saveza Vojvodine, Sanja Momčilović Bognič. Ona je najavila je da će na štandu Lovačkog saveza Vojvodine biti održan i Memorijal Jaroslavu Papu uz postavke fotografija ovog velikog fotografa i prijatelja prirode.

- Pitanje unapređeneja životne sredine je veoma važno, i Grad Novi Sad izuzetnu pažnju posvećuje ovim sajmovima, i redovno učestvuje. Naša ciljna grupa su deca i svake godine pa i ove, organizujemo radionice za decu nižih razreda osnovnih škola, tako da ako je neko posetio štand Gradske uprave, mogao je da vidi da je veoma dinamično i interesantno. Imamo obećanje da ćemo ove godine dobiti jednu interaktivnu igricu u kojoj će deca moći sama da učestvuju, ali će takođe moći i odrasli da im se priključe - rekla je v.d. načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Dragica Branković, i najavila konferenciju na kojoj će promovisati istraživačke i razvojne projekte kao i još mnogo interesantnih dešavanja na štandu Uprave.

- Svakako da smo se potrudili da ovogodišnji LORIST bude kvalitetan i da zainteresuje naše posetioce. Pripremili smo standardni izlagački deo u Hali 1, gde se nalaze najvažniji segmenti vezani za lov i ribolov. Lovci znaju da je u toku priprema pred lovnu sezonu koja uskoro počinje, tako da je ovo idealan trenutak da se opreme po specijalnim sajamskim popustima i pogodnostima koje naši izlagači nude. U okviru Sajma ekologije, kod Teretnog ulaza 1, Novosadskog sajma, biće npravljeno Reciklažno ostrvo, koje će poslužiti kao jedan vid edukacije za najmlađe, s obzirom da ekologija postaje sve značajnija u našim životima - rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

– Ono što je novina, pored Hale 1 i Aule koje su tradicionalno izlagačke, ove godine smo uključili i Halu “Master“, a biće prilika za sve posetioce da pogledaju štand kojim su se država Srbija i Ministarstvo poljoprivrede predstavil na Svetskoj izložbi trofeja u Budimpešti, prošle godine, pod nazivom ONE WITH NATURE, s tim što će taj štand, kod nas na Novosadskom sajmu biti još veći. Kod nas će biti na gotovo 500 m2; tamo je bilo 500 trofeja, kod nas će biti 620 trofeja - dodao je Cvetković.

Od pratećih sadržaja koji će biti održani na Sajmu lova i ribolova posetioci će imati priliku da vide Konjički turnir u preponskom jahanju, obradu mesa divljači, druženje sa sokolarima, Izložbu fotografija pasa mešanaca, defile lovačkih pasa, prvu lovačko-kinološku školicu, za najmlađe biće prikazana demonstracija vabljenja, organizovana školica ribolova, radionice, pravljenje igračaka od recikliranog materijala itd.

Na Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije, koji će biti priređeni od 28. septembra do 2. oktobra, za sve posetioce sa kupljenim ulaznicama Novosadski sajam je, u saradnji sa izlagačima, organizovao Poklon-igru. Cena pojedinačne karte je 350 dinara. Ulaznice za kolektivne posete (najmanje 15 osoba), kao i one za kolektivne posete đaka i studenata, penzionere i decu od 7 do 12 godina koštaju 300 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu sa brojem posetilaca - na memorandumu udruženja, zadruge, škole ili fakulteta, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Radno vreme sajmova od 28. septembra do 1. oktobra je od 10 do 19 časova. U nedelju, 2. oktobra radno vreme za posetioce biće od 10 do 17 časova.

Comments (0)

Connected news

Fairs
Mini sajam turizma „Sa Srbijom na ti“ 25. maja u Novom Sadu
24. May 2024
Mini sajam turizma „Sa Srbijom na ti“ je jednodnevna manifestacija koja za cilj ima...
Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...