Kuhinje sveta – festival hrane i pića u kojima uživaju sva čula

30. August 2021
Image by VIT DUCKEN from Pixabay
Image by VIT DUCKEN from Pixabay
Na petom međunarodnom festivalu „Kuhinje sveta“ održanom u nedelju 29. avgusta, na Dorćol Placu u Beogradu, gastrosladokusci bili su u prilici da probaju specijalitete iz Slovenije, Francuske, Iraka, Srbije. Na meniju su se našli namazi i sirevi iz Hercegovine, slovenačke kobasice i vina, dalmatinska ulja, arapski slatkiši, tradicionalna srpska jela i domaći proizvode iz cele Srbije: džemove, začini, sireve, proizvodi od mesa, med, vino i druga pića, francuske poslastice i zdravi,  veganske proizvode. 
 
Festival je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Bogićević, koji je istakao značaj ove manifestacije i povezivanja malih proizvođača i pozvao ih da više koriste podsticajne mere i pomoć koju država nudi.
 
Na festivalu „Kuhinje sveta“, hranu i kulturu arapskih zemalja promovisali su „Arapski kulturni centar“, prezentacijom prepoznatljivih jela koje je za ovaj događaj pripremala ambasada Iraka. Iz Slovenije su stigli raznovrsni mesni proizvodi i penušava vina od prepoznatljivih sorti grožđa te zemlje.
 
S obzirom na to da je festival bio prodajnog karaktera, posetioci su mogli da kupe sve izložene proizvode i da u njihovim ukusima uživaju u svom domu. Pobornici zdravog načina života i ishrane bili su u prilici da uživaju u toplim i hladnim veganskim specijalitetima, organskom voću u povrću, džemovima, gotovim obrocima, ćevapima od pšenice, namazima luka, aronije, bundeve, meda, slatkišima od urmi, ljutim umacima i zdravim sokovima. 
 
Posetioci su mogli da saznaju sve o predstojećim berbama grožđa i manifestacijama tokom narednog perioda na štandovima turističkih organizacija i udruženja iz Vršca, Valjeva, Sopota, Kragujevca i Mladenovca. Ceo događaj su upotpunila kulturno-umetnička društva i pevačko društvo iz Mladenovca i Mionice.
 
Više o petom međunarodnom festivalu „Kuhinje sveta“ pogledajte na www.kuhinjesveta.com

  

Comments (0)

Connected news

Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Fairs
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. January 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...