Kraljevina Maroko počasni gost narednog Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

30. October 2017
Kraljevina Maroko počasni gost narednog Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

 

NJ.E. ambasador Nj.V. Kralja Mohamed VI u Beogradu, Mohammed Amine Belhaj učestvovao je u nedelju 29. oktobra 2017. godine na ceremoniji zatvaranja Međunarodnog sajma knjiga tokom koje je primio "Otvorenu knjigu" koja predstavlja zvaničan početak priprema Kraljevine Maroko za učešće, kao počasni gost Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, sledeće godine u oktobru mesecu.

Tom prilikom, NJ.E. gospodin ambasador u svom govoru je čestitao organizatorima ovog sajma knjiga koji su ga stavili na vrh kulturnih i književnih manifestacija na području Balkana i istom prilikom čestitao ovogodišnjim počasnim gostima na uspešnom učešću. Takođe je izrazio svoje ogromno zadovoljstvo što predstavlja svoju zemlju Maroko, koja je prva arapska zemlja koja ima čast da učestvuje kao počasni gost na Međunaradnom sajmu knjiga u Beogradu.

Učesće Maroka će omogućiti srpskim i stranim posetiocima da otkriju bogatstvo marokanske kulture u svim njenim dimenzijama i da će to biti izvanredna prilika da se upoznaju sa marokanskim vrednostima kao zemlja dijaloga, tolerancije, stvaralaštva i prožimanja kulture budući da Maroko povezuje Evropu sa Afrikom, Istok sa Zapadom. Maroko je Zemlja ponosna na svoju kulturu, svoju posebnost ali i svoju otvorenost prema svetu.

NJ.E. Mohammed Amine Belhaj je takođe dodao da prisustvo Maroka na ovoj manifestaciji znači sigurnu želju za promovisanjem dijaloga između dveju zemalja i učvršćivanje prijateljstva između dva naroda. Marokanski paviljon će predstavljati prostor koji će dočarati bogatstvo, različitost sa svojim komponentama, arapskim, islamskim, saharski-hasanim bogat svojim afričkim pritokama, andaluškim, jevrejskim i sredozemskim.

Učešće Maroka proizvešće organizaciju susreta vezanu za književnu proizvodnju i konferencije o kulturnim različitostima, okrugli stolovi, susreti sa piscima, pesničke večeri i diskusije sa ljudima koji predstavljaju knjige i izdavaštvo u Maroku i druge aktivnosti koje će doprineti, bez sumnje, približavanje dveju zemalja.

Ceremoniji su prisustovali gospođa Ivona Jevtić, sekretar za Kulturu Grada Beograda, gospodin Zoran Avramović, predsednik Upravnog odbora Međunarodnog sajma knjiga, gospodin Hassan El Ouazzani, direktor knjige u Ministartstvu kulture i komunikacije Kraljevine Maroka i direktor Međunarodnog sajma izdavaštva i knjige Kazablanke. Takođe su prisustvovali otpravnici poslova ambasada Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Comments (0)

Connected news

Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Fairs
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. January 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...