Ekskluzivno: Izveštaj sa sajma turizma CMT u Štutgartu

25. January 2019
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje
Širok izbor različitih modela kamp prikolica u Hali br 4.
Širok izbor različitih modela kamp prikolica u Hali br 4.
Izgled zapakovanog šatora na auto prikolici spremnog za transport
Izgled zapakovanog šatora na auto prikolici spremnog za transport
Izgled rastvorenog šatora za komforni smeštaj u prirodi za 4 osobe
Izgled rastvorenog šatora za komforni smeštaj u prirodi za 4 osobe
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje
Ulazni lobi sajma sa binom za nastupe i manje događaje

CMT Stuttgart – Sajam godišnjih odmora, jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova turizma u Nemačkoj i Evropi, koji se održava na samom početku turističke godine. Više od 2.200 izlagača u 8 sajamskih Hala, predstavili su najaktraktivnije destinacije celog sveta, kao i najnoviju opremu za kampovanje i „Karavaning“ (putovanja kamperima, karavanima i kamp prikolicama), po čemu je ovaj sajam i najprepoznatljiviji. Prateće teme sajma su biciklistički turizam i planinarenje, Golf & Wellness, krstarenja i putovanja brodom – podeljene u dva vikend programa.

Tokom 9 dana Sajma, koji se ove godine organizuje po 51. Put, organizatori su izbrojali rekordan broj posetilaca - 260.000. - Ovim podacima CMT Stuttgart opravdava ulogu najvećeg sajma turizma i slobodnog vremena u celom svetu. Pored uvek punih sajamskih hala, odlično su bili posećeni i ostali programi, te prateći i razvojni događaji - izjavio je po okončanju direktor sajma Roland Bleinroth.

Karavani, kamperi i kamp prikolice

Putovanja kamperima i spavanje u kamp prikolicama kao vid avanturističkog i samoorganizovanog putovanja, održava svoje značajno mesto u svetu turizma. Broj korisnika je u porastu, ali zadržava dobro utvrđenu tendenciju – parovi i porodični ljudi stariji od 55 godina. Želja da budu smešteni blizu prirode i da imaju slobodu kretanja je ono što ljude prvenstveno privlači, ali ne treba zanemariti i druge pogodnosti u vidu dužeg boravka, nošenja više stvari, dodatni sadržaji, npr. nosači za bicikle su u većini osnovnih paketa, dok veća vozila imaju i prostor za Quad.

„Samoodrživost“ koja se ogleda u dužini potencijalnog ostajanja „offgrid“ tj. u divljini, bez dotoka pijaće vode, gradske struje i sl. predstavlja bitan faktor. Minimalna zapremina rezervoara za vodu je 100 litara, za kuvanje, zagrevanje vode i kućica (i zimi je moguće putovati) koristi se plinske boce, dok Fotonaposki paneli obezbeđuju dovoljno struje za male aparate, telefone, kompjutere itd. Unutrašnji prostor je veoma lepo dizajniran, maksimalno iskorišten i sadrži sve što je jednoj porodici potrebno za neomatan boravak u prirodi.

Ideja da su kamp kućice i prikolice vid jeftinog putovanja, koja je godinama ustaljena na našim prostorima, značajno se izmenila. Cene novih kampera sa sajamskim popustom kreću se od 35.000 do 55.000 evra, zavisno od kategorije, dodatne opreme, marke kamiona, unutrašnjeg rasporeda i dimenzija.

Karavani kojima je osnova kombi zbog svoje jednostavnosti, lakog održavanja i manipulisanja, zanimljiviji su i mlađim ljudima, te postaju sve traženiji kako za kupovinu tako i u sektoru iznajmljivanja.

„RoadCar 600“ inovativni model sa kojim smo imali prilike da se bolje upoznamo, obezbeđuje smeštaj za dve odrasle osobe, kao i jedan pomoćni ležaj. Prednost u odnosu na veće kampere se ogleda u mogućnosti odlazaka na brzo isplanirana vikend i kratka putovanja, bez dugih priprema i pakovanja, te sa veoma niskom potrošnjom dvolitarskog FIAT motora.

Kamp prikolice svakako su najpovoljnija varijanta za kamperska putovanja, ali takođe zahtevaju adekvatan automobil koji bez problema „može da povuče“. Njihova povoljna registracija i niski troškovi osiguranja dodatni su plus pri izboru.

Zanimljivo je pomenuti i veliki broj agencija koje se bave iznajmljivanjem ovih tipova vozila. Za korisnike koji pre kupovine žele da se oprobaju, ili pak ljude koji nemaju mogućnosti i slobodnog vremena za duga putovanja, iznajmljivanje predstavlja pravu pogodnost. U regionu Baden Witemberga svaki grad, pa čak i manja mesta imaju placeve za kamping vozila. Cene za iznajmljivanje praktično novih modela zavise od perioda u sezoni, a dodatan popust može se ostvariti za iznajmljivanja duža od 7 ili 10 dana. Kreću od 30 do 70 evra za kamp prikolice, dok je za kampere potrebno izdvojiti od 65, pa čak i do 200 evra po danu.

Šatori kao ekstenzije na automobilima i prikolicama

Značajan deo sajamskog prostora zauzela je „kamperska oprema“ nešto drugačijeg tipa. Za ljubitelje prirode koji ne pate od luksuza i manji napori za instalisanje sopstvenog smeštaja na željenoj lokaciji im nepadaju teško, obilazak ovog dela sajma predstavljao je pravi užitak.

Značajno niže cene uz veći prostor, doduše uz manje dodatne opreme, gedžeta i udobnosti, karakterišu ovakav način putovanja. Savršeni za porodice sa malom decom i avanture na planini, jezeru ili pak duži boravak na morskoj obali. Mnoge automobilske kompanije prepoznale su potencijal ovog tržišta i razvile nove ili redizajnirale stare modele za tu namenu.

Turističke ponude Evropskih i dalekih destinacija


Razvojem turizma u celom svetu konkurencija za borbu za veoma tražene (čitaj: dobre platiše) posetioce iz Zapadne Evrope, veoma se zaoštrila. Dobro poznate kao i nove destinacije u Africi, Severnoj i Južnoj Americi, dalekom i bliskom Istoku, čak i udaljenoj Australiji, zahvaljujući dobro organizovanom i sve povoljnijem avio prevozu, su veoma atraktivne i građanima sa prosečnim primanjima dostupne.

Lepota krajolika, ukusna hrana, raznolikost biljnih i životinjskih vrsta, kao i socijalizacija sa lokalnim stanovništvom – glavni su aduti turističkih agencija i domicilnih organizacija. U većini ovih aspekata egzotične destinacije imaju prednost u odnosu na Evropu. Tradicija, istorijske vrednosti i monumenti, razvijena putna i biciklistička infrastruktura, kao i luksuz blizak prirodi (npr. „glamping“) su ono na šta se oslanjaju organizacije iz Nemačke, Austrije, Švajcarske itd.

Predstavljanje Srbije i zemalja regiona

U poslednjim momentima pred zatvaranje sajma (18h – iako su hale još prepune) dolazimo i do štanda Turističke organizacije Srbije. Od prisutnog osoblja saznajemo da je posećenost štanda odlična, te da su posetioci zainteresovani za različite ponude. Na štandu se nalaze promotivni materijali na Nemačkom jeziku (za pohvalu) TOS-a, Turističke organizacije Vojvodine, Turističke organizacije Beograda, Novog Sada, Čačka. Biciklističke mape, takođe na Nemačkom značajne su za ovakav tip sajma.

Primećujemo nedostatak adekvatne ponude za kampere, što se kroz razgovor sa udruženjima kampera i potvrdilo kroz vrlo slabo prepoznavanje Srbije kao turističke destinacije za ovaj vid turizma. Po tom pitanju trebali bi se ugledati na najbližeg nam zapadnog komšiju – Hrvatsku koja obiluje kampovima različitih kategorija i sastavni je deo mnogih agencijskih ponuda. Takođe, njihov štand na sajmu u Štutgartu je bio veći i bolje pozicioniran, dok su se takođe mogli naći „istureni“ štandovi i u drugim halama koji su promovisali samo određene destinacije na Jadranskom primorju.

Slovenske Terme već kao vrlo prepoznatljiv turistički biser zauzele su svoje mesto u delu „Wellness“, dok su se na sajmu našli i turistička organizacija Albanije, kao i jedan specifična zajednička ponuda „Albanija i Kosovo“ sa akcentom na srednjevekovne manastire i tvrđave.

Kao zaključak naveo bih da Srbija treba bolje da se pripremi za dolazak „kamper turista“ i da iskoristi potencijal i zaradu destinacijama i samim delatnicima u sektoru turizma koji oni mogu da donesu. Promocija takvog turizma na CMT sajmu u Štutgartu svakako je neophodna.

Goran Gabrić

Comments (0)

Connected news

Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Fairs
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. January 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...