50. Sajam turizma u Novom Sadu u znaku rimskih imperatora

05. September 2017
50. Sajam turizma u Novom Sadu u znaku rimskih imperatora

Novosadski sajam ove godine obeležava pola veka Sajma turizma i Sajmova LORIST. U drugu polovinu stoleća Međunarodni sajam turizma, koji se održava od 5. do 7. oktobra, ulazi obogaćen ekskluzivnom izložbom „Putevima rimskih imperatora“ Arheološkog instituta u Beogradu.

- Na jubilarnom, 50. međunarodnom sajmu turizma biće predstavljene statue 18 rimskih imperatora koji su poreklom sa naših prostora, a u sklopu izložbe “Putevima rimskih imperatora po Srbiji”, koja će biti organizovana u Hali „Master” Novosadskog sajma - istakao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

- To je jedinstvena postavka koju će posetioci imati priliku da vide prvi put u Novom Sadu, na čemu moramo da zahvalimo Arheološkom institutu u Beogradu i doktoru Miomiru Koraću, koji je prepoznao tu našu inicijativu - dodao je Cvetković.

Direktor Arheološkog instituta u Beogradu, dr Miomir Korać, podsetio je da je ova izložba doživela veliki uspeh širom sveta i otkrio koja su sve iznenađenja spremili za posetioce jubilarnog Sajma turizma u Novom Sadu.

- Ovde ćemo doneti 18 glava rimskih imperatora, a sedam samo iz Sirmijuma. Donećemo i divnu maketu vojnog logora i grada Viminacijuma, koja je gotovo tri godine građena, potom čitav niz sadržaja vezanih za gastronomiju. U Africi je jedan kuvar ili sakupljač recepata, trideset godina iza Hrista, ostavio delo „Kulina romana“, pa ćemo mi za posetioce da spremamo gastronomske specijalitete iz tog vremena. Napravićemo i hepening na kojem će biti moguće videti kako se među sobom bore rimski legionari i Huni, kao i radionice za decu i odrasle - naveo je Korać.

- Virtuelna arheologija biće predstavljena posetiocima 50. sajma turizma, a biće izloženi i suveniri Arheološkog parka Viminacijum, inače replike rimskih predmeta. Za bolje upoznavanje sa istorijatom arheoloških istraživanja i samog lokaliteta Viminacijum biće prezentovano nekoliko filmova - dodao je Korać.

Dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu zadužen za kulturno nasleđe naveo je da je ova izložba veoma važna za razumevanje kulturnih slojeva na našem prostoru, kao i za popularizaciju kulture, dok je Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, istakao da je ova izložba bitna i za sam Novi Sad koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu.

Jubilarni Sajam turizma biće održan od 5. do 7. oktobra 2017. Prati ga Sajam sporta, dok će Sajam konjarstva trajati dan duže – do 8. oktobra. Pedeseti sajam LORIST se održava od 3. do 8. oktobra. U istom terminu priređuju se sajmovi hortikulture i ekologije.

Zemlja partner jubilarnog Sajma turizma je Crna Gora, a generalni poktovitelj sajamskih manifestacija Generali osiguranje Srbija.

Comments (0)

Connected news

Fairs
Novembar Vino Fest - Prvi profesionalni međunarodni festival vina
31. October 2017
Umrežavanje vinara, proizvođača rakije, gastro sektora, distributera, razvijanje e-trgovine...
Fairs
Kraljevina Maroko počasni gost narednog Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu
30. October 2017
  NJ.E. ambasador Nj.V. Kralja Mohamed VI u Beogradu, Mohammed Amine Belhaj učestvovao...
Fairs
Uspešno održan 50. LORIST u Novom Sadu
09. October 2017
Sajmove posvećene lovu, ribolovu, sportu, turizmu, hortikulturi, ekologiji i konjarstvu, na...
Fairs
Sajam knjiga u Beogradu pod sloganom
02. October 2017
Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, 62....