"Lorist 2018" posetilo 30 hiljada ljudi

08. October 2018

Međunarodni sajam lova i ribolova, Međunarodni sajam turizma, Sajam sporta i Sajam ekologije, odnosno, Međunarodne sajmove „Lorist“, koji su održani od 3. do 7. oktobra 2018. na Novosadskom sajmu videlo je oko 30.000 posetilaca. Kako se navodi u saopštenju, broj onih koji su posetili ove manifestacije tokom proteklih pet dana, isti je kao prošle godine, iako su tada sajmovi trajali dan duže.

Predstavilo se oko 450 domaćih i stranih izlagača, održan je niz poslovnih susreta i B2B sastanaka, prezentacija i promocija, realizovan je „Hosted Buyer program“ – susreti turoperatora i izlagača, predstavljena je objedinjena ponuda nacionalnih parkova Srbije, izložbe i još na desetine pratećih sadržaja.

Učesnici su došli iz 20 zemalja: Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Grčke, Indije, Izraela, Mađarske, Maldiva, Nemačke, Norveške, Portugalije, Rusije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Španije, Turske, Hrvatske.

Za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovana je i Poklon igra, a uručeno je čak 53 vredna nagrada koje je obezbedilo 15 izlagača.

Prodavale se i puške i udice

 
Istinski praznik za ljubitelje prirode i one koji o njoj brinu bio je Sajam lova i ribolova. Na njemu su bili svi oni koji upravljaju šumama i lovištima u Srbiji. U Hali 1 objedinjeno su nastupili nacionalni parkovi Srbije – Đerdap, Tara, Kopaonik i Fruška gora, ojačani nacionalnim parkovima Bosne i Hercegovine – Kozarom i Unom. Potpisivanjem Protokola o saradnji, Nacionalni parkovi Srbije su na 51. „Loristu“ ozvaničili višedecenijsku saradnju na zaštiti i unapređenju prirode i životne sredine i promociji održivog turizma.

Strani i domaći turoperatori saglasni - saradnja je sigurna

Dovođenje oko 15 turoperatora iz desetak zemalja na Novosadski sajam u okviru „Hosted Buyer programa“ i održavanje sastanaka sa izlagačima je, po oceni učesnika, najznačajniji segment ovogodišnjeg Sajma turizma u Novom Sadu. Program je realizovan uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i u saradnji sa nemačkom agencijom „Evintra“.

Sastanci su rezultirali ostvarivanjem poslovne saradnje, zahvaljujući kojoj će turistička ponuda naše zemlje naći put do značajno većeg broja turista iz Rusije, Italije, Turske, Austrije, Nemačke, Grčke, Kine, Danske, Norveške, Maldiva i Mađarske. Saradnja je ostvarena i sa turoperatorima iz bivših jugoslovenskih republika.

Na štandu Etno-naselja Vrdnička kula održano je više od 10 sastanaka s turoperatorima iz Turske, Rusije i iz zemalja severne Evrope. Nastup na Sajmu turizma iskoristili su za promovisanje najdužeg zip-lajna na Balkanu, koji će početi da radi u maju.

Turistička organizacija Vojvodine je i ove godine na Sajmu turizma predstavila ponudu turističkih organizacija vojvođanskih gradova i opština. Održano je 20 sastanaka s turoperatorima zainteresovanim za ponudu vojvođanskih turističkih destinacija. Predstavljen je i Digitalni vodič kroz Vojvodinu, urađen u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu.

Sa Sajma turizma zadovoljni su otišli i izlagači iz inostranstva. Po rečima turističkih poslenika iz Slovenije, održani B2B sastanci su bili veoma sadržajni i dragoceni, te se nadaju da će i sledeće godine na taj način moći da se sretnu sa predstavnicima turističkih organizacija. Na sajmu su uspostavili nove poslovne kontakte i ističu da je odlična ideja da se organizuje Porodični dan, jer je poseta bila izvanredna.

Zadovoljstvo ne kriju ni na štandu banje Morahalom i ističu da će rezultat njihovog predstavljanja na Sajmu biti i novi gosti iz celog regiona. 
Veliko interesovanje vladalo je i za ponudu banja u Srbiji, kao i za ono što turistima nudi Kopaonik, pa izlagači očekuju da će efekti učešća na sajmu biti vidljivi veoma brzo.

B2B sastanci, koji su ove godine organizovani drugi put okupili su turističke poslenike iz 14 zemalja. Održano je više od 130 sastanaka, a rezultati sastanaka meriće se brojem potpisanih ugovora, što se očekuje posle Sajma turizma. Učesnici B2B sastanaka razmenili su kontakte i dogovorili nove poslovne susrete.

Turističke organizacije Novog Sada i Subotice su, osim sastanaka s turističkim poslenicima iz naše zemlje i inostranstva i promocije turističke ponude dva grada, na Međunarodnom sajmu turizma potpisale Protokol o saradnji i najavili štampanje zajedničkog turističkog vodiča.

Školski sport pomerio granice


Promocija školskog sporta na Sajmu sporta ove godine je pomerila granice s obzirom na činjenicu da je svakodnevno na otvorenim terenima i u halama Novosadskog sajma boravilo oko 700 mališana, budućih sportista, a Sajam je posetilo i 600 učenika osnovnih škola u Novom Sadu.
 
Predstavilo se 106 klubova, udruženja i organizacija, izloženo je 282 pehara sva tri sjaja, dok je broj medalja, koje su posetioci takođe mogli da pogledaju, bio višestruko veći.

Ekologija ex cathedra

Sajam ekologije je ove godine bio velika učionica u kojoj su organizovane radionice i edukacije u cilju podizanja svesti o značaju zaštite životne sredine, kako kod dece, tako i kod odraslih. Štand Gradske uprave za zaštitu životne sredine je bio centralno mesto u Auli, a iz radionica u kojima su učestvovali mališani iz novosadskih obdaništa i đaci osnovnih škola, jasno je da oni veoma dobro znaju šta je reciklaža i kako se čuva priroda. O značaju prirode i njenih bogatstava mogli su da čuju i na štandu JP „Vojvodinašume“, s kojeg su mnogi otišli s diplomom za šumske istraživače. Veoma aktivni bili su i iz Pokreta gorana Vojvodine i Pokreta gorana Novog Sada. Na važnost separacije otpada skrenuli su pažnju iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Na celom Sajmištu bile su postavljene kante za za odlaganje plastike, papira i stakla. 

Tokom sajma prikupljani su plastični čepovi, čija će prodaja i reciklaža pomoći u kupovini opreme za osobe s invaliditetom. Akciju je organizovalo Udruženje „Čepom do osmeha“.

Generalni sponzor Međunarodnih sajmova „Lorist“ je „Generali osiguranje Srbija“. Sajam su podržali Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Gradska uprava za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Comments (0)

Connected news

Fairs
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. March 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Fairs
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. February 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Fairs
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. January 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Fairs
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. January 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...