Učenici UTŠ iz Vrnjačke Banje sveukupni pobednici Turističke tržnice u Sarajevu

30. May 2017
Učenici UTŠ iz Vrnjačke Banje sveukupni pobednici Turističke tržnice u Sarajevu
Učenici UTŠ iz Vrnjačke Banje sveukupni pobednici Turističke tržnice u Sarajevu
Učenici UTŠ iz Vrnjačke Banje sveukupni pobednici Turističke tržnice u Sarajevu
Učenici UTŠ iz Vrnjačke Banje sveukupni pobednici Turističke tržnice u Sarajevu

Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika Vrnjačka Banja tradicionalno učestvuje u projektu Turistička tržnica, koji se odvija pod pokroviteljstvom sarajevske opštine Stari grad u organizaciji Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo.

Početkom maja ove godine, centralni trg Sarajeva naprosto je vrveo od turista. Svoju ponudu su predstavili: Sarajevo kao domaćin, Zagreb, Leskovac, Pula, Opatija, Rab, Đevđelija, Podgorica, Vrnjačka Banja i mnogi drugi gradovi. Poseban naglasak stavljen je na uređenje štandova, pa su tako izložene brojne turističke brošure, suveniri, poslastice, umetnički radovi i kulinarski specijaliteti. Svaka zemlja je osmislila drugačiji način prezentacije. Bilo je tu pesme i igre, zanimljivih kvizova, modernih performansa, ali i degustacije vina, sokova, voća, pršute i kolača.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Običaji moga kraja“, s ciljem da se običaji predstave kao deo nematerijalne baštine, te da se „upakuju“ i ponude kao savremeni turistički proizvod.

Neki od zanimljivih običaja raznih krajeva koji su predstavljeni posetiocima Turističke tržnice bili su: „Čipka“, „Zarezoja – dani vina i meraka“, „Istarske štorije“, „Papska fjera“, „Ličko prelo“, „Smokvijada from antiguity to modern realizy“, „Svadbeni običaji u Leskovcu – Češljanka“ i drugi.

Ekipa iz Vrnjačke Banje, koju su činili Nikola Boćanin (IV/2) i Nemanja Dabić (III/1), predstavila se kroz zanimljiv igrokaz „Vrnjačke kafane za dušu“. Podstaknuti knjigom Nikole Džamića „Karirani stolnjak“, pristupili su istraživanju i ubrzo shvatili da je kafana važna institucija u našoj zemlji.

Vrnjački vremeplov je posetioce najpre odveo u XVI vek, kada je u našoj zemlji otvorena prva kafana, te smo tako, znatno pre stanovnika Londona, Beča, Pariza, pa čak i Carigrada izgradili kafansku kulturu, koje se ni danas ne odričemo.

Predstavljene su vrnjačke kafane s početka XX veka, a zatim je vremeplov zaustavljen u sedamdesetim godinama XX veka, godinama slavnih vrnjačkih kafana i terasa, sa sjajnim orkestrima, spretnim kelnerima i šankericama, vrhunskim kuvarima i roštiljdžijama i sa neobičnim gostima svih fela i uzrasta.

- Na duhovit način, kroz skečeve i muzičke numere, prikazani su naši banjski konobari, koji su u školi bežali sa časova, a onda ipak morali da počnu da uče strane jezike. Iskreno i do suza su Vrnjčani nasmejali žiri i mnogobrojnu publiku i pozvali ih da posete Vrnjačku Banju i uvere se da su u našim kafanama sve devojke lepe, a svako jelo 10 jezika govori. S obzirom da su za potrebe ovog takmičenja izradili plakat, uredili štand, tokom nastupa skupljali glasove publike, održali prezentaciju vrnjačkih kafana i osmislili inovativan, a tradicionalan turistički proizvod, na svečanoj večeri u hotelu „Evropa“ ekipa iz Vrnjačke Banje proglašena je SVEUKUPNIM POBEDNIKOM Turističke tržnice 2017! - otkriva prof. Natalija Zibrova-Đurakić, koja je bila mentor ovim učenicima.

Comments (0)

Connected news

Education
Počele su prijave za 2. regionalnu Hotel Housekeeping Konvenciju: Događaj koji inspiriše, povezuje i motiviše!
09. January 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" pozivaju sve hotelijere koji drže do svoje...
Education
Seminar
16. November 2023
Regionalna razvojna agencija Srem organizuje dvodnevni seminar na temu „Iskustveni...
Education
Počinje pripremna nastava za buduće turističke vodiče i turističke pratioce
06. February 2023
Pripremna nastava za polaganje Stručnog ispita za turističke vodiče i turističke pratioce u...
Education
Besplatna obuka
16. December 2022
Design Thinking trening namenjen jačanju preduzetničkih veština kulturnih i kreativnih...