Utisci sa 2. Sarajevo Tourism Summit-a: Razmena ideja, iskustava i inovacija u turizmu

26. April 2024
Foto: Sarajevo Tourism Summit
Foto: Sarajevo Tourism Summit

Nakon dva dana dinamičnih panel diskusija, inspirativnih predavanja i neizostavnog umrežavanja, 2. Sarajevo Tourism Summit, u organizaciji Business Concierge Center-a i agencije Topcom Sarajevo je uspešno završen. Ovaj prestižni međunarodni turistički događaj, koji je okupio preko 50 vrhunskih predavača i više od 250 gostiju iz Bosne i Hercegovine, regiona i ostatka Evrope, održan je 24. i 25. aprila 2024. godine u sarajevskim hotelima Holiday i Europa.

Prvog dana Summita, paneli su se bavili temama kao što su "Investicije u turizmu", "AI / Veštačka inteligencija u turizmu", "Održivi turizam" i "Brand & Trend", dok su večernji sati bili rezervisani za cocktail networking event u Hotelu Europa, pod pokroviteljstvom Raiffeisen banke.

Drugi dan je započeo uvodnim predavanjem Roba Davidsona, jednog od najboljih stručnjaka kongresne industrije iz Londona, na temu "MICE potencijali Bosne i Hercegovine", nakon čega su usledili paneli o "Budućnosti kongresne industrije", "Uticaju medija i društvenih mreža na turističke trendove", "Inovacijama u turističkom transportu" i "Iskustvima u turizmu kroz promociju lokalne kulture".

Posebna pažnja je posvećena edukaciji i razvoju mladih talenata u turističkoj industriji, s ciljem da se i kroz jednu ovakvu edukativnu konferenciju osigura dodatno obrazovanje mladih kadrova. Ova inicijativa pruža mladima priliku da se povežu s iskusnim profesionalcima, steknu dragocena iskustva i prodube svoje znanje o turističkoj industriji, te da aktivno učestvuju u panel diskusijama i drugim događajima tokom samita.

Izvrsne prezentacije predavača i vinski master class dodali su dodatnu vrednost ovogodišnjem samitu, pružajući učesnicima dublji uvid u aktualne teme i trendove u turizmu.

Idejni tvorac samita i direktor kompanije Business Concierge Centera, Enis Hadžimujić, ističe kako je ovaj događaj bio prilika za razmenu ideja, iskustava i najnovijih trendova u turizmu. Organizatori su ovog puta samit podigli na internacionalni nivo, te su stvorili platformu koja će podržati razvoj turističke industrije ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u celoj regiji.

Na kraju samita, Enis Hadžimujić se zahvalio svim gostima i posetiocima koji su uveličali ovaj događaj, kao i poslovnim partnerima, sponzorima, medijima koji su pomogli u realizaciju istog između ostalog Federalnom Ministarstvu turizma i okoliša, Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, BiH, Raiffeisen Banci, Porsche Sarajevo, Razvojnoj banci Federacije BiH, Vanjskotrgovinskoj komori BiH, USAID Turizmu, Xyllion Roof Gardens, Aerodromu Sarajevo, Gradu Konjicu, AS Holidngu.

Pripreme za treće izdanje Sarajevo Tourism Summita već su započele tokom networking susreta, a isti je najavljen za 23. i 24. april 2025. godine.

Comments (0)

Connected news

Conferences
U aprilu 2025 - 3. REGIONALNA Hotel Housekeeping KONVENCIJA!
30. May 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" najavili su 3. REGIONALNU Hotel Housekeeping...
Conferences
Samit
22. May 2024
Glavni grad Bosne i Hercegovine biće domaćin jednog od najznačajnijih događaja 2024. godine...
Conferences
Kongres ruralnog turizma Vojvodine 30. i 31. maja u Vrdniku
23. April 2024
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz...
Conferences
U sredu počinje Drugo izdanje Sarajevo Tourism Summit 2024
22. April 2024
U sredu počinje drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma, Sarajevo...