U susret Svetskom danu turizma - Održana konferencija o inovacija u preduzetništvu u turizmu

25. September 2019
Prvi panel, Foto: Nikola Novaković
Prvi panel, Foto: Nikola Novaković

Ministar Nenad Popović, otvorio je Tourism innovation day, Regionalnu konferenciju o inovacijama u preduzetništvu u turizmu danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

- Podaci svetske turističke organizacije govore da je turizam u svetu prošle godine oborio sve rekorde. Rast globalne turističke industrije dobrim delom je posledica razvoja inovacija i novih tehnologija, naravno i svih digitalnih usluga turizma koje utiču na smanjenje cene, unapređenje ponude i poboljšanje korisničkog iskustva što je dovelo do masovnije mobilnosti i putovanja kod ljudi - istakao je ministar Popović na otvaranju konferencije.

Konferencija se održava u susret Međunarodnom danu turizma, a pokrovitelj je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Turizam je jedna od najbrže rastućih privrednih grana koja uključuje praćenje savremenih trendova i inovacija. Svi učesnici imali su priliku da razmene iskustva i da na interaktivan način steknu nova znanja. Tema prvog panela je Inovacije i preduzetništvo u turizmu  – inovativne poslovne prakse i strategije u upravljanju turističkim destinacijama i formiranju turističkog proizvoda. Učesnici panela bili su: Tomislav Momirović, predsednik kompanije Mona hotel Management, Zorica Radojković, Etno selo „Lozanjska terasa“, Nada Jovanović, direktorka Turističke organizacije Republike Srpske, Jelena Tešić, direktorka Turističke organizacije opštine LJubovije. Moderator panela je bio Dragan Jakić, direktor Tursitičke organizacije opštine Pale.

Tema drugog panela bila je Turizam i digitalna transformacija – mogućnosti i izazovi: primena novih tehnologija i digitalnih kanala komunikacije. Učesnici su: Milan Stojković, osnivač agencije Etourism Consulting, Jelena Škrba, marketing menadžer Olimpijskog centra Jahorina, Vojkan Nikodijević, prvi srpski e-booking, Filip Milosavljević, vlasnik i idejni tvorac Jungle Tribe agencije, Dejan Stojanović, direktor Falco Nero.

Tokom konferencije moglo se čuti kako Srbija ali i zemlje iz regiona idu u korak sa savremenim trendovima i tehnologijama, ali takođe i kako seosko domaćinstvo može postati prava turistička atrakcija.
 
Prateći program konferencije čine izložbe i prezentacije. U foajeu Naučno-tehnološkog parka postavljena je izložba PTT muzeja „Inovacije u oblasti komunikacija i telekomunikacija – Pošta Srbije”. Izložba predstalja razvoj komunikacija kroz blizu 180 godina dugu istoriju Pošte Srbije, koja je jedan od glavnih nosilaca tehnološkog, privrednog, ekonomskog i kulturnog razvoja države i društva.

Inovacije u turizmu uključuju stvaranje novih proizvoda i usluga, nove načine pružanja turističkih usluga, nove metode snabdevanja kupaca proizvodima ili uslugama, kao i inovacije na tržištu. Primer iz prakse predstavlja prezentacija ViCTour – Virtuelni i kulturni turizam, Turističke organizacije Vojvodine, a o Kreativnom i inovativnom turističkom proizvodu govorila je predstavnica Etno sela Latkovac.

Za sve učesnike održana je radionica na temu Odnosi s javnošću u turizmu.

Događaj je okupio oko sto učesnika – preduzetnika u turizmu, lokalnih turističkih organizacija, javnih preduzeća, udruženja, studenata turizma, IT eksperata, stručnjaka za marketing, medija i drugih subjekata zainteresovanih za inovativni koncept i strategiju poslovanja.

Zaključci konferencije:

  • neophodno je subvencionisati zapošljavanje mladih u okviru turističke industrije;
  • približavanje turističkih zanimljivosti običnom čoveku;
  • poboljšanje ponude za domaće turiste;
  • unapređivanje konferencijskog turizma, saobraćajne infrastrukture i uklanjanje barijera između država;
  • efikasnije prepoznavanje potreba budućih klijenata;
  • korišćenje tehnologija u poslovanju;
  • edukovanje turističkih organizacja kako bi postale adekvatan servisni centar za pomoć ostalim turističkim činiocima;
  • održavanje pažnje gostiju kroz sadržaj na društvenim mrežama;
  • voditi računa o imidžu.

Organizator konferencije je Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“. Prijatelj konferencije Naučno-tehnološki park Beograd.

Comments (0)

Connected news

Conferences
Ruralni turizam može doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, očuvanju tradicije i podršci ruralnim zajednicama
11. July 2024
Drugi Kongres ruralnog turizma Vojvodine održan je 5. i 6. jula u hotelu Vila Breg u...
Conferences
Save the date: HOW Festival se ove godine održava u decembru
10. July 2024
HOW Festival, jedina konferencija na temu hotelskih operacija u Evropi, ove godine se po prvi...
Conferences
U aprilu 2025 - 3. REGIONALNA Hotel Housekeeping KONVENCIJA!
30. May 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" najavili su 3. REGIONALNU Hotel Housekeeping...
Conferences
Samit
22. May 2024
Glavni grad Bosne i Hercegovine biće domaćin jednog od najznačajnijih događaja 2024. godine...